10 nagyszerű tanács a helyes mosáshoz

10 nagyszerű tanács a helyes mosáshoz

Az automata mosógépeknek köszönhetően a mosás, az öblítés és a centrifugálás folyamata lényegesen egyszerűbbé vált.

Mindemellett vannak bizonyos szabályok, amelyeket célszerű betartani, ha azt szeretnénk, hogy a mosógépből kivett ruha nem csak tiszta és illatos lenne, de nem is károsodna. 

Ezeket az alapszabályokat ismertetjük most cikkünkben. Olvassa el ön is!

1. A mosószer kiválasztása

A mosószert általában jóval azelőtt kiválasztjuk, mint otthon összegyűlik a szennyes. Ha úgy gondolja, hogy egy háztartásban bőven elég egy mosópor, például egy színes ruhákra való, amelyben mindent kimoshat, akkor már el is követte a legalapvetőbb hibát. A kiválasztott mosószernek igazodni kéne a mosni kívánt ruhához.

A legtöbb háztartásban háromféle terméket használnak:

Mosópor a fehér ruhákhoz

Mosópor használatát ajánljuk, amelyek tisztítóereje általában intenzívebb, így hatékonyak makacsabb szennyeződések esetén is. Ezen kívül speciális aktív összetevőket tartalmaznak, melyek segítenek megőrizni a ruhák fehérségét, és megakadályozzák, hogy a ruha a mosás során beszennyeződjön. Ezzel elkerülhetővé válik a besárgulás és beszürkülés, így meg tudja őrizni a ruhák ragyogó fehér színét.

A mosószer kiválasztása

Folyékony mosószer színes ruhákhoz

A színes és a fekete ruhák mosásához a folyékony mosószerek használata célszerű, melyek optikai színélénkítőt tartalmaznak. A folyékony termékeket könnyebb a ruhákból kiöblíteni, nem hagynak nemkívánatos foltokat.

Mosószer finom szövetekre, lanolin

A finom szöveteket, mint például a gyapjút  vagy a selymet speciális, erre kifejlesztett mosószerrel mossa. Ezek a termékek kímélőek, puhítják és finomítják a ruha anyagát, megőrzik annak rugalmasságát. Nagyon jó választás a lanolin, mely kiváltképpen alkalmas a gyapjú, a kötött ruhák és a finom szövetek, valamint plédek és akár fehérnemű mosásához is. Emellett a lanolin antibakteriális hatású és hipoallergén is.

lightbulb-o

Tipp: Az aktuális piac kínál speciális mosószereket fekete ruhára, melyek azt ígérik, megvédik a ruhát a kifakulástól. Nem ajánljuk ezek használatát. A színt nem védi jobban, mint a színes ruhákra való társaik, a szennyeződéseket sem tüntetik el hatékonyabban. A feket ruhák mosásánál fontosabb az alacsonyabb mosási hőmérséklet, mint a speciális mosószer.


Öko megoldás: Mosószappan és szappanpelyhek

Bár úgy tűnhet, hogy a szappannal való mosás csak nagyanyáink módszere volt, ez egyáltalán nem így van. A mosószappan, esetleg a szappanpelyhek használata kiváló megoldás.

Általánosságban elmondható, hogy a szappannal való mosás hatékonyabb, olcsóbb, környezetkímélőbb módszer, valamint gyermekek és allergiások számára is megfelelő.

Önök mondták: 

Minden anyuka biztosan ismeri azokat a bizonyos foltokat a gyerek ruháján, már az első falatoktól. Kimosni a megszáradt répát vagy az almalevet egyáltalán nem könnyű. Amikor egyszer tanácstalanul álltam a drága  folttisztítókkal tele polc előtt, odaállt mellém az idősebb szomszédasszony és az egyszerű szappant ajánlotta.

Hitetlenkedve dobtam a kosárba, otthon pedig elátkoztam, miközben reszeltem. Beszórtam a házi készítésű szappanreszeléket a mosógépbe, bekapcsoltam a mosást alacsony hőfokon, majd vártam a csodát. Nem győztem csodálkozni, mikor egymás után szedtem ki a mosógépből a tiszta babaruhákat. Azóta a makacs foltok eltüntetésére csakis szappant vagy szappanpelyheket használok."

2. A ruhák osztályozása: figyelje a mosási szimbólumokat

A ruhák osztályozása: figyelje a mosási szimbólumokat

A ruhákat színek, anyag és szennyeződések alapján osztályozzuk. Nem ajánljuk együtt mosni a finom textíliákat, például gyapjú pulóvereket az ellenállóbb szövetekkel, mondjuk törölközőkkel és rongyokkal.

Ajánlatos figyelni a gyártó által megadott mosási szimbólumokat, melyekkel minden anyagot ellátnak.

Első sorban arra figyeljen, hogy az adott ruhát lehet-e mosógépben mosni vagy csak a kézi mosás ajánlott.

Osztályozza a ruhákat az ajánlott mosási hőmérséklet alapján is. Ez szerint válassza ki a megfelelő programot.

Magasabb hőmérsékleten mosható a pamut, kíméletesebben kell bánni viszont a szintetikus, kevert és a finomabb anyagokkal.

A mosási szimbólumok figyelembe vétele segít meghosszabbítani a ruhák élettartamát. A színek szerinti válogatás inkább az ön megítélésén múlik. Ajánljuk külön mosni a fehér, a fekete és a piros ruhákat.

A többi színárnyalatot a színek élénksége alapján válogassa szét.  Külön mossa a sötétebb és a világosabb árnyalatokat, így elkerülheti az elszíneződést és a beszürkülést. Az enyhén és erősen szennyezett ruhákat szintén  nem ajánlatos együtt mosni.

Az erős és ellenálló foltokat ajánlott előmosni folttisztító vagy a más említett mosószappan hozzáadásával. Az erősen szennyezett ruhákat fontos a beszennyeződés után rögtön kimosni. A friss foltok könnyebben moshatóak, mint amik már megszáradtak.

3. A mosógép megtöltése

A mosógép megtöltése

A mosógépet sose töltse teljesen tele

Az, hogy az ön mosógépe maximális kapacitása 8 kg, nem azt jelenti, hogy mindig ekkora mennyiségű ruhával kell megtöltenie. Az egyes mosási programok általában meghatározzák az ajánlott ruhamennyiséget.

Míg pamut mosása esetén kihasználható a maximális kapacitás, addig a gyapjú vagy finomabb szövetek esetén ajánlott a dobot félig tölteni. A mosógéphez kapott használati utasítás szerint járjon el.

Ha a dobot túltölti, akkor a ruha nem forog benne megfelelően, nem jut rá elég víz és mosószer.

Így a mosás eredménye egyáltalán nem lesz megfelelő. A maximális kapacitás túllépésével ráadásul a mosógépét  is károsíthatja.

lightbulb-o

Tipp: A dobot sose töltse teljesen tele. A maximális töltési mennyiség esetén is kéne egy tenyérnyi helynek lennie a ruhák és a dob széle közt.

4. A mosószer adagolása

Ha a mosószert mérés nélkül adja a mosnivalóhoz, elköveti az egyik legalapvetőbb hibát. Nincs egységes adagolási útmutató arra, hogy milyen programhoz mennyi mosószert kell adni. A legideálisabb, ha a gyártó utasításai szerint jár el. Ezt általában feltüntetik a mosószer csomagolásán.

Fontos figyelembe venni a ruhák mennyiségén kívül a szennyeződés mértékét és a víz keménységét. A mosószer adagolásánál használjon mérőpoharat legalább addig, amíg a mennyiség a "kisujjában nem lesz". 

Vigyázat, bizonyos mosószereket, például a gélkapszulákat közvetlenül a mosógép dobjába kell tenni. 


5. A centrifugálás módja

A centrifugálási ciklus a modern automata mosógépeken általában a mosási ciklushoz kapcsolódik. A szabály, hogy a legnagyobb fordulatszámon csavarja pamut fehérneműt, a szintetikus és kevert anyagok pedig kíméletesebb bánásmódot igényelnek, így azokat alacsonyabb fordulatszámon centrifugálja.

A mosógépek nagy részén a fordulatszám manuálisan is állítható. A nagyon finom anyagoknál ajánlott csökkenteni a fordulatszámot vagy akár kikapcsolni a csavarást. Viszont ha a ruhát mosás után szárítóba szeretné tenni, akkor a legnagyobb frodulatszámot válassza, így lerüvidítheti a szárítás hosszát.

 6. Öblítővel vagy anélkül? 

 Öblítővel vagy anélkül?

Minden mosásnál használ öblítőt? Hibát követ el.

Ha szereti a puha és illatos ruhákat, akkor talán ön is minden mosásnál használ öblítőt. 

Tudnia kell, hogy hibát követ el. Igaz, hogy az öblítőtől a ruha illatos, puha és kellemes tapintású lesz.

Sőt, antisztatikus hatású, a ruhák kevésbé gyűrődnek tőle, segít megőrizni a ruhák színét. 

Mindennek ellenére nem ajánlatos minden mosásnál használni. 

Kerülje az öblítők használatát mindenekelőtt a kabátok, dzsekik és a funkcionális ruházat esetében.

Ennek az az oka, hogy az öblítő károsíthatja az ilyen anyagok tulajdonságait, például áteresztővé teszi azt, vagy megköti a nedvességet a szövetben. Mindezek tükrében nem ajánlott öblítő használata akkor sem, ha a ruházatot szárítóban fogja szárítani.

Az öblítő tehát megköti a vizet a textíliában, így meghosszabbítja a szárítást. Ilyenkor ajánlatos kihagyni az öblítőt, esetleg szárítóban használatos öblítővel helyettesíteni. Szárítóba való nedves, illatos törlőkendő és antisztatikus spray is kapható.

lightbulb-o

Tipp: Ha nem tud lemondani kedvenc öblítőjéről, pedig a ruhát szárítóban szárítja, akkor készítsen otthon illatos törlőkendőket. Használjon jó nedvszívó képességű kendőt, rongyocskát, mártsa nem hígított öblítőbe és hagyja megszáradni.

Ezt tegye a szárítandó ruhához a szárító dobjába.  Az így készített illatos kendőt 2-3 szárítási ciklus alatt is használhatja. Ezután mossa ki a kendőt, majd ismételje meg ezt a folyamatot.


7. Kézi mosás: mikor és hogyan? 

Bár a modern mosógépeken van kézi mosás program is, biztosan van önnek is olyan ruhadarabja, melyet nem mer bedobni a mosógépbe.

Kézzel mosni a finom anyagú alsóneműt ajánlott, például a melltartókat, ezen kívül blúzokat, selyemkendőket és valamely gyapjú pulóvereket is.

Persze a kézi mosásnak is megvannak a maga szabályai. Ha ezeket nem tartja be, akkor a túlzott kíméletességgel többet árthat a ruháinak, mint ha mosógéppel mosná azokat.


 A kézi mosás legalapvetőbb szabályai a következők: 

 • Veľmi dôležité je sledovať teplotu vody. Ak je bielizeň odporúčané prať na 30°C, nepoužívajte horúcu vodu, v ktorej len ťažko udržíte ruku. Ak si netrúfate teplotu odhadnúť, skontrolujte ju pomocou detského teplomera do vody Nagyon fontos a víz hőmérsékletének helyes meghatározása. Ha a ruhaneműt 30°C-on ajánlott mosni, akkor ne engedjen olyan forró vizet, amibe alig tudja belemártani a kezét. Egy vízhőmérő ebben a segítségére lehet. 
 • Mindig először készítse el a víz és a mosószer megfelelő keverékét, majd abba tegye a ruhát, és nem fordítva.
 • A mosás során kerülje el az erőteljes mozdulatokat még a nagy mértékben szennyezett ruhák esetén is. Inkább lágyan mossa át a ruhát, hagyja hosszabb ideig ázni, madj újra mossa.
 • A finom anyagú ruhaneműket ne tegye ki folyó vízsugárnak, még öblítéskor sem! A mosószer maradékának eltüntetéséhez is inkább engedjen vizet egy lavórba vagy a kádba. Az ilyen ruhákat nem ajánlott erős, kézi csavarással sem "gyötörni". Használjon inkább egy megfelelő méretű törölközőt. Csomagolja bele a ruhát és óvatosan nyomkodja meg, így a felesleges vizet felszívja a törölköző.
 • A kötött pulóvereket ne szárítsa függőleges helyzetben. Jobb ezeket vízszintesen egy törölközőre vagy más nedvszívó anyagra teríteni és időről-időre megfordítnai.

8. Mit kezdjünk a makacs foltokkal?

Mit kezdjünk a makacs foltokkal?

Kézzel nem csak a kényes anyagokat lehet mosni, így a makacs foltok is eltüntethetők. 

A makacs foltok eltüntetése valószínűleg az egyik legnagyobb kihívás minden gazdasszony számára. Nagyon fontos, hogy a friss foltokat azonnal mossuk ki.

Az ellenálló szennyeződéseket, mint a fűfolt, a répa vagy a vörösbor, sose hagyjunk megszáradni.

Ha éppen nincs ideje kimosni a ruhadarabot, akkor legalább áztassa be.

A foltos ruhákat sose rakja előzetes kezelés nélkül a mosógépbe.

Használjon folttisztítót, amit közvetlenül a szennyeződésre kell rakni, hogy hasson a megfelelő ideig. 

Szintén nagyon hatékony a kézi előmosás mosószappan segíségével. Esetleg használhatja valamelyik házi praktikát bizonyos szennyeződések tisztítására. 

Például az aszfaltfolt olajjal tisztítható, a tinta fogkrémmel, a vörösbor ásványvíz és só keverékével, a fűfolt ecettel, a kávé sörrel, a vérfoltot pedig először hideg vízzel kell kimosni.

Az interneten folttisztító házi praktikák tömkelegét találja, melyeket mosás előtt alkalmazhat.

lightbulb-o

Tipp: A mosógépének lejárt az ideje, így újat klészül venni? Olvassa el a Hogyan válasszunk mosógépet című útmutatónkat, valamint a piac legjobb mosógépeinek összehasonlítását.

 9. Funkcionális ruházat mosása

A funkcionális ruházat speciális tulajdonságokkal rendelkezik, amiket kár lenne nem megfelelő mosással károsítani. Mindenekelőtt azt tanácsoljuk, hogy igazodjon a gyártó által megadott mosási szimbólumokhoz.

Ezek alapján válassza ki elsősorban a mosási hőmérsékletet. A funkcionális ruházat általában mosható mosógépbenAz érzékeny anyagokhoz való, rövidebb, alacsony hőmérsékleten (30-40°C) mosó programok a megfelelőek.

Használjon színes ruhákra való, fehérítőt nem tartalmazó, folyékony mosószert. Az öblítőt viszont biztosan felejtse el. Károsítja a termoruházat alapvető tulajdonságait. Ha a gyártó nem tanácsol mást, akkor a funkcionális ruházat szárítóban szárítható.


10. Pár jó tanács a végére

 • A kényesebb anyagú fehérneműt ne dobja be csak úgy a mosógépbe. Mosásához ajánlott speciális mosózsákot használni.
 • A zoknikat mindig a dob aljára tegye, a nagyobb ruhadarabok alá. Elkerülhető így, hogy a zoknik belekeveredjenek a ruhákba és elvesszenek szárítás előtt.
 • Ha szeretné elkerülni a szennyeződések lerakódását a mosógépben, legalább két hetente kapcsoljon be egy  60°C-nál nagyobb hőmérsékleten mosó programot.
 • hand-o-right
  A mosógépen minden mosás után legalább két órán át hagyja nyitva. A belső térnek ki kell száradnia, hogy ne alakuljon ki egészségre káros penész.
 • hand-o-right
  Ha a ruhák nem nagyon piszkosak, inkább csak fel kell őket frissíteni, akkor alacsonyabb hőmérsékleten mossa ki őket. Így spórol az árammal és kíméli a ruhák színét is.