Atópiás ekcéma: miért alakul ki és hogy lehet kezelni?

atópiás dermatitiszAz atópiás ekcéma egy kellemetlen bőrbetegség, mely a populáció kb. 17 %-át érinti. A bőr viszketésével, égésével, néha még duzzanatokkal is jár. A bőr hámszövetének nem megfelelő működése okozza, melyhez az immunrendszer kóros túlműködése is járul. Viszont az atópiás dermatitisz valójában mégsem egy konkrét betegség, hiszen többféle megnyilvánulási formája létezik. Annak ellenére, hogy veleszületett hajlamról van szó, vannak különböző módszerek a kellemetlen tünetek enyhítésére.

Mi az atópiás ekcéma és hogyan alakul ki? 

Az atópiás ekcéma vagy atópiás dermatitisz egy krónikus, nem fertőző bőrgyulladás, mely leginkább a csecsemőket, kisgyermekeket és a fiatalokat érinti. A felnőtteknél általában akkor fordul elő, ha már gyermekkorban is megjelent náluk az ekcéma vagy valamilyen allergia. Esetenként megjelenhetnek felnőtt korban is az első tünetek, ám ez igen ritka. Általában az a jellemző, hogy a páciens már gyermekkorában is küzdött az atópiás dermatitisz legalább gyenge formájával, mely semmiben sem akadályozta és csak felnőttkorban nyilvánultak meg az egyértelmű tünetek.

Az ekcéma szó a görög ekzeo szóból származik, mely felszínre feltörő dolgot jelent. Tünetei a bőrpír, a duzzanatok, a felforrósodott bőr. Az atópiás szót pedig a görög atopos szóból eredeztethetjük, mely jelentése szokatlan, idegen Ez azt jelenti, hogy ha valami atipikus/atópiás, akkor eltér a megszokottól.

Az atópiás ekcémával küzdő beteg bőre és nyálkahártyája genetikailag érzékenyebb bizonyos anyagokra. Teljesen hétköznapi anyagokról van szó, melyek a bőrön, a légzőrendszeren vagy emésztőrendszeren keresztül jutnak a szervezetünkbe. Az atópiások esetében ezekre az anyagokra, ingerekre reagál erőteljesen az immunrendszer. A bőrben különböző biokémiai reakciók, a testben pedig idegi reakciók mennek végbe, melyek hatására a beteg bőre a szokványos ingerekre is rendkívül erősen reagál.

Ez bőrpír, duzzanatok, ekcémával, apró kiütések, nedvedzés, roham szerű viszketések formájában nyilvánul meg. Az atópiás ekcémával küzdő betegek nagy részének bőre nem képes megtartani a vizet, kiszárad és berepedezik. A bőr meggyengült immunrendszere viszont fogékonyabbá teszi a beteget a különböző vírusos megbetegedésekre (szemölcs, herpesz), bakteriális vagy gombás (penész) fertőzésekre.

Atópiás ekcéma csecsemőknél

A tudomány mai állása szerint az atópiás dermatitisz kialakulásának a legfőbb oka az örökletes hajlam.

Az atópiás ekcéma sokféleképpen megnyilvánulhat

Az atópiás dermatitisz kialakulása nagyon bonyolult, rengeteg oka lehet, sosem lehet megtalálni az egyetlen fő okot. A betegséget különböző faktorok egész sora okozza.

A tudomány mai állása szerint az atópiás dermatitisz kialakulásának legfőbb oka az örökletes hajlam. Ha az egyik szülőnek bármilyen allergiás megbetegedése van, az atópiás ekcéma megjelenésének esélye a gyermeke esetében 20-40%. Ha mindkét szülő atópiás ekcémában szenved, vagy szenvedett gyerekkorában, a gyermeküknél az ekcéma megjelenésének rizikója 60-80% az egész élete során bármely életszakaszban.

Az atópia és az allergia kifejezéseket sokszor összekeverik, mivel kiváltképpen összefüggenek egymással. Az atópia valójában az allergiás megbetegedésekre való genetikai hajlam. Az allergia a szervezet túlzott reakciója a környezetünkben fellelhető anyagokra (allergénekre), melyek az emberek nagy része számára ártalmatlanok. Tehát ha egy atópiás beteg ki van téve valamely allergén hatásának, akkor nála az immunrendszer túlzott intenzitással reagálhat, így allergiás reakció, gyulladás léphet föl. Az allergia a klinikai megnyilvánulása bizonyos megbetegedéseknek, mint az ekcéma, asztma, allergiás nátha, élelmiszer allergia stb.

Bizonyos ekcémáknál a bőr védekező rendszere reagál, más esetekben az immunrendszer megbetegedéséről van szó, illetve többször az immunrendszer és a bőr védekező rendszere problémájának kombinációjáról van szó.

A tünetek felnőtt korban is megjelenhetnek és pszichikailag káros hatással lehetnek a páciensre

A tünetek általában a gyermek 6 éves kora előtt jelennek meg, a 7 életév során általában az ekcéma eltűnik. A pubertáskor kezdetével viszont a problémák visszatérhetnek, és valakiknél a tünetek folyamatosan jelen vannak még a felnőtt korban is.

A betegség lefolyását három fázisra oszthatjuk:

1. Csecsemőkori ekcéma

Az atópiás dermatitisz első jelei általában 3 hónapos kor környékén jelennek meg. Érdekes tény, hogy az atópiás dermatitiszek 50%-a a gyermek csecsemőkorában jelenik meg. Ez az időszak van leginkább hatással az allergia megnyilvánulására a későbbi években. Ezért fontos, hogy a gyermek kellőképpen ki legyen vizsgáltatva allergo-immunológus által.

A csecsemőknél észrevehető első jelek az arcon vagy az állón található piros foltok vagy akár hólyagocskák, melyek hámalak vagy nedvedzenek. Ezek elterjedhetnek az egész fejen, a törzsön vagy akár a végtagokon. A bőr száj körüli, orr melletti és a pelenkával érintkező részén nincsenek foltok. Az ekcéma nagyon viszket, a gyermek általában nyugtalan és nem tud aludni.

A Journal of Alergy and Clinical Immunology szaklapban 2017-ben megjelent tanulmány a bőrfelület elváltozásaival foglalkozik a korai atópiás dermatitisz esetén. A tudósok különböző megelőző módszereket ismertetnek. Az egyik módszer a bőr integritásának megóvása, illetve a bőrt zsírosító krémek használata.

Atópiás ekcéma csecsemőknél

Az atópiás ekcéma megjelenése 50%-ban csecsemőkorra tehető.

2. Gyermekkori ekcéma

Az ekcéma fokozatosan az arcról az erre a korosztályra jellemző helyekre kerül át - a könyökhajlatokba és a térdhajlatokba. A csuklókon a bőr fokozatosan megvastagodik és berepedezik. Néha „ördögi kör“ alakul ki, amikor a száraz, viszkető bőr vakarása tovább károsítja a bőrfelületet, mely így méginkább ki van téve a fertőzéseknek és az allergéneknek, így további gyulladások alakulnak ki a sok vakarás által. A bőr folyamatosan repedezik, nem tartja meg a vizek, fogékony a további megbetegedésekre.

3. Felnőttkori ekcéma

Az atópiás ekcémáról helytelenül sokan azt állítják, hogy kizárólag kisgyerekeket érint. Viszont egy krónikus megbetegedésről van szó, amelye az atópiás egész életére hatással van. A betegek 10%-ánál az atópiás dermatitisz csak felnőttkorban jelenik meg. Általában viszont  a gyermekkori betegség felnőttkori változatáról van szó.

A problémás területek ugyanolyanok, mint gyermekkorban, viszont nagyrészt a nyakon és az arcon helyezkednek el. Például a nyak elülső részén károsodik a bőr, hiperpigmentáció lép fel, ami első ránézésre hiányos higiéniai szokásokra utaló jelnek tűnhet. Az atópiás beteg bőre felnőttkorban megvastagszik, érdessé válik, berepedezik és még jobban viszket.

A bőrének rossz állapota a beteg teljes életére hatással van, még a legbanálisabb dolgokra is. Az atópiás dermatitiszben szenvedőknek például le kell mondaniuk a divatos, testre simuló ruhákról, a háztartásban megtalálható bármely tisztítószer problémát okozhat, sőt egy egyszerű mosás vagy a nedves függönyök teregetése is. Télen gyakran le kell mondaniuk az óra, a karkötő vagy a gyűrű viseléséről, mert az irritált bőr viszket és fáj is.

Az atópiás dermatitisz kezelése

Ahogy már említettük, az atópiás dermatitisz megjelenése nagyon bonyolult és soktényezős folyamat. Ez az oka annak, hogy manapság még csak a tüneti kezelés érhető el - a tünetek megjelenését gátolja meg, nem szünteti mega z okát.

A kezeléshez szükségesek külső és belső alkalmazású gyógyszerek, valamint életmódváltás is.

Atópiás ekcéma

Az atópiás dermatitisz kezelésének az alapja a bőr folyamatos zsírosítása.

Külső (lokális ) kezelés

Az atópiás dermatitisz kezelésének alapját képezi mindenek előtt a lokális kezelés bőrzsírosító krémek segítségével, hogy megújulhasson a bőr hámrétege. Az erre való termékek segítenek a bőr megújításában, hidratálnak, javítják a pH értéket, lágyítják a bőrt és feltöltik a bőr zsírszükségleteit.

Ma már nagyon széles a termékek kínálata, viszont ajánlott azok használata, melyek nem tartalmaznak színezékeket, parfümöt és tartósítószereket. Gyakori összetevője a samponoknak és tusfürdőknek - valójában minden habzó tisztítószernek - az SLS nevű anyag, vagyis a Sodium Lauryl Sulfate. Bár az SLS engedélyezett anyag, viszont az érzékenyebb bőrű egyéneknél irritációt válthat ki. Az atópiások bőre sérült, így az SLS még nagyobb problémákat okozhat.

Az zsírosító krémek hatóanyaga ezzel szemben például a kínai rebarbara. Bizonyított, hogy a rebarbarának gyulladásgátló, antibakteriális, antiallergén és antioxidáns hatása is van.

Mindezeknek a feltételeknek megfelel a Kamedis atópiás, száraz és viszkető bőrre való izraeli termékcsalád. Ezek a termékek megfelelnek kisbabáknak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A test- és arcápoló TOPIC SKIN táplálja és megnyugtatja az extrém száraz, irritált bőrt, nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, festékanyagokat és SLS-t.

Segít megújítani a bőr természetes védőrétegét. Gyógyhatása bizonyított, naponta 1-3x kell felvinni a tiszta bőrfelületre. Klinikailag bizonyított, hogy a TOPIC SKIN akár 50%-kal csökkenti az atópiás ekcéma tüneteit gyerekeknél.

Rebarbara

A rebarbara a gyulladásgátló, antibakteriális, antiallergén és antioxidáns hatásairól ismert. Ezért kiváló összetevője az atópiás bőr kezelésére való kozmetikumoknak.

Belső kezelés

Akut esetekben az ekcéma krémmel való kezelése nem elég. 2012-es kutatások alapján ekkor már szükséges a kortikoidokkal való kezelés, csökkenő adagokban. A kortikoidok alkalmazását általánosan valamiféle félelem övezi. Viszont a jól kiválasztott és megfelelően alkalmazott kortikoidok használata teljes mértékben biztonságos.

Fontos kiemelni, hogy nem helyettesítik a bőr alapvető krémes, zsírosító kezelését. A bőrgyulladást a Staphylococcus aureus elszaporodása okozza, mely kortikoidokkal megszüntethető, de idővel újra elszaporodhat ez a baktérium. Ezért fontos, hogy nem szabad kizárólag a szájon át bevehető gyógyszerekre hagyatkozni. A már említett Kamedis krém képes a Staphylococcust teljes mértékben elpusztítani, így enyhíteni a bőr gyulladását.

A teljes körű kezelésben nagy szerepük van az antihisztaminoknak is, melyek csökkentik az allergiás tüneteket és a viszketést. Szükség esetén, illetve komplikációk megjelenésekor indokolt lehet antibiotikumok, antivirotikumok és immunoszupresszív szerek alkalmazása.

Életmódváltás

Komoly jelentősége lehet az atópiás dermatitiszes betegek számára a megfelelő diéta betartásának is. Az atópiásoknak és a szoptató anyáknak ajánlott kihagyni az étrendjükből olyan allergéneket, mint a kakaó, csokoládé, mák, mandula, diófélék, halak, paradicsom, paprika és a penészes sajtok.

Az immunrendszer védelme minden alfája és omegája

Ahogy már említettük, az atópiás dermatitisz egy nagyon sokrétű betegség, így a páciens immunrendszere legyengült és túlzottan reagál bizonyos hatásokra. Ebből kiindulva nagyon fontos, hogy tegyünk a megfelelő működésért.

Az immunrendszer megerősítése érdekében ajánlott a mozgás, a friss levegőn való sportolás, edzés, a egészséges ételek, az alapvető vitaminok (C,A,D) és nyomelemek (cink, szelén, vas) fogyasztása. A tabletták fogyasztása viszont csak kiegészítésként ajánlott, hiszen a friss zöldség és gyümölcs komplex módon hat az egészségünkre és javítja az immunrendszer működését.

Atópiás dermatitisz

Fontos a speciálisan atópiások számára gyártott tisztálkodási szerek alkalmazása.

Mit tehet még mindezeken kívül?

Nagyon fontos azt tudatosítani, hogy nem csak a bőrt, hanem az egész embert kell gyógyítani. Az atópiás ekcéma kialakulása nem elkerülhető, viszont vannak megoldások a tünetek enyhítésére és kordában tartására.

  • Figyeljen az egészséges életmódra, fontos a megfelelő mennyiségű alvás és a stressz elkerülése. Ha ez nincs meg, az általában legyengíti az immunrendszert, ami pedig allergiás reakciókhoz, gyulladásokhoz vezethet.
  • Ne vakaróddzon, és ha a viszketés már elviselhetetlen, a bőrt csak finoman ütögesse meg az ujjaival.
  • Inkább zuhanyozzon. Ha viszont mindenképp fürödni szeretne, ne tegye gyakran, a fürdővíz pedig legyen langyos. A medencékben található klóros vizet teljes mértékben kerülje el. 
  • A bőrét folyamatosan zsírosítsa, ne használjon mosakodáshoz egyszerű szappanokat. Zuhanyozás közben is speciálisan atópiás bőrre kifejlesztett, parfüm-, parabén-, szteroid- és festékanyagmentes kozmetikumokat használjon, mely védőréteget alakít ki a bőrfelületen, így megvédi a bőrt a vízben található klór negatív hatásaitól.
  • Sportoljon, mozogjon, eddzen, étkezzen egészségesen és változatosan, szükség szerint használjon immunrendszer-erősítő étrend kiegészítőket.
  • Kerülje a műszálas anyagokat, a gyapjút és a túl szűk ruházatot. Legmegfelelőbbek a 100% pamutból készült, szellős ruhák, melyek nem irrtálják a bőrt, nem vezetnek vakaródzáshoz.
  • A ruhák mosásához használjon ökologikus, kímélő termékeket. Az ágyneműt minimum 14 naponta mossa ki, a takarókat és a párnákat pedig háromhavonta.
  • Nem ajánlott háziállatok lakásban tartása.
  • Ne cigarettázzon a lakásban.
  • Próbálja meg eltávolítani a lehetséges allergéneket - legyen minél kevesebb szőnyeg és függöny, illetve csökkentse a plüssjátékok számát a gyerekszobában. A bútort és a padlót nedves ronggyal tisztítsa, hogy ne szálljon a por a lakásban.
Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: