Az 1. születésnap ünneplése: Hogyan szervezzük meg gyermekünk első partiját?

első születésnapi buli, hogyan kell megszervezni

Hogy repül az idő! Nemrég még a pocakodban hordtad a kisbabád, most pedig lassan egy éve, hogy a világon van. Ezt pedig igazán érdemes megünnepelni.

Ne félj, nem kell egy vagyont kifizetned érte, és hidd el, hogy szuper lesz bohóc, varázsló vagy más hasonló attrakció nélkül is, hiszen ezek a kisgyermeknek még semmit nem jelentenek.

Az alábbiakban olvashatsz pár hasznos információt arról, hogyan szervezz 1. szülinapi bulit úgy, hogy azt az összes résztvevő és a szülinapos is élvezze.

Az 1. születésnap: Mit kell észben tartani?

 Az első születésnap nem csak a gyermek, hanem a szülők életében is egy fonton fordulópont. 

Ők gyakran emlékeznek, idézik vissza ez első, változásokkal teli évet. Büszkék a gyermekükre, hogy mennyi mindenre képessé vált, mennyit mindent megtanult ilyen rövid idő alatt, de emellett büszkék magukra is, hogy eljutottak idáig, belerázódtak a szülői szerepbe.

Természetes, hogy az első szülinapot nagyon szeretnék a szülők megünnepelni. Nem szabad azonban elfeledkezni közben magáról a gyermekről. Hiszen neki aztán mindegy, van-e buli, hiszen nem tudja, hogy ez az ő szülinapja, nem érti az összefüggéseket, csak azt tudja, hogy valami szokatlan történik körülötte, a nap máshogy telik, mint szokott.

Kellemessé kell hát tenni számára ezt a napot, amennyire csak lehet.

hogyan kell megszervezni az első születésnapi bulit

Hol ünnepeljük az első szülinapot?

Azon töri a fejét, hol kéne gyermeke első születésnapját ünnepelni? Jól gondolja át!

Vonzó lehet a szülőknek az elképzelés, hogy elmennek egy étterembe, ahol van egy profi gyereksarok, de egy 12 hónapos babának ez teljesen felesleges, sőt, kimondottan stresszelheti is őt. Az ismeretlen környezet, a hangzavar és az idegenek megijeszthetik a gyermeket. 

Az 1. első szülinapi bulinak olyan környezetben kéne megvalósulni, amit a baba már ismer, ahol biztonságban érzi magát. A nyári hónapokban tökéletes választás lehet a kert vagy a terasz. 

Hagyja szárnyalni a fantáziáját és varázsoljon otthon olyan környezetet, ahol a gyermek is szívesen játszik és az összes résztvevőnek is tetszik.

Dekoráció az első szülinapi bulin

Az első szülinap díszítése kiváló módja lehet a gyermek szórakoztatásának, lekötésének. Így jobban érezheti magát, mikor több olyan ember van körülötte, akik általában nincsenek jelen a hétköznapjaiban.

A megfelelően megválasztott dekoráció nagyon jól mutat a kivételes eseményről készült fotókon is.

A díszítés megválasztásánál igazodjon a baba neméhez, és ahhoz, amit gyermeke szeret.

dekoráció az első születésnap megünneplésére

Dekoráció az  1. szülinapon - kislány

Ha egy kislánynak szervezed az 1. szülinapját, akkor keress lányos színű díszeket - rózsaszín, lila, pasztellszínek. Persze manapság már senki sem lepődik meg, ha más, nem szokványos színeket választasz.

Nagyon fantasztikus lehet az arany és a fekete vagy szürke kombinációja. Választhatsz élénk színeket is, ami felkelti a gyermek figyelmét is. 

Rengeteg díszből és partikellékből válogathatsz - füzérek, konfettik, fotókellékek, étkészletek, például tányérok, csészék, születésnapi terítők és kedvenc léggömbök. Az utóbbi évek trendje a héliummal töltött lufik vagy az életkor szerinti szám alakú lufik repítése.

Dekoráció az  1. szülinapon - kisfiú

A kisfiúknak való dekoráció színe az 1. szülinapon hagyományosan a kék. Persze nyugodtan kísérletezhet bármilyen más színnel is. 

Az utós díszek sem kötelezőek. Bármilyen minta mellett dönthet, ami a babának is tetszik.

Ne feledje a lufikat, girlandokat, konfettit vagy a tematikus terítéket.

Nezabudnite tiež na balóniky, girlandy, konfety, ale aj tématické prestieranie. 

Parti szett az első születésnapra

Ha nem akarod egyedül összeállítani a díszítést, kereshetsz speciális szetteket is.

Ezek a parti szettek olyan kellékeket tartalmaznak – girlandok, lufik, szerpentinek, szalagok, konfettik, étkészletek –, melyek tökéletesen illenek egymáshoz.

Kit hívjunk meg az első szülinapi partira?

Azt is nagyon jól át kell gondolni, hogy kik legyenek a vendégek a szülinapi bulin.

Lehet, hogy a gyermeked első szülinapjára szívesen meghívnád az egész családot és még a barátokat is. Vagy talán csak szűk körben ünnepelnél?

Akárhogy is gondolod, azt sose felejtsd el, hogy a sok ember megrímítheti, nyugtalanná teheti a 12 hónapos gyermeket. Valószínűleg a résztvevők figyelmének középpontjában amúgy sem fogja magát olyan konfortosan érezni, mint máskor, 

Ne hívj tehát meg egy egész tömeget. Ha több emberrel szeretnétek ünnepelni, akkor oszd a bulit több részre. Délelőttre például hívd meg a nagyszülőket, délutánra a keresztszülőket, későbbre pedig a legközelebbi barátokat.

Nem a legjobb ötlet meghívni a bölcsis vagy a homokozóban megismert barátokat sem.  Bár a gyermek ilyenkor már kezd érdeklődni a többi gyerek iránt, nem biztos, hogy a legjobb dolog sül kia abból, ha több gyerek találkozik a házban egyszerre.

Mindent úgy tervezz, hogy a program ne zavarja meg a baba napi rutinját, tehát ugyanakkor aludjon, játszon és egyen, mint amikor szokott.

kit hívjon meg ünnepelni az első születésnapot

Meghívók az 1. szülinapi bulira

Bár ma már a meghívás a legtöbb rendezvényre online történik, egy klasszikus nyomtatott, postai úton vagy személyesen elküldött meghívó igazán kedves emlék lehet.

Készíthetsz saját meghívót akár a kis szülinapos fotójával, vagy használhat kész meghívókat, ahol csak az ünneplés dátumát, időpontját és helyét kell megadni

Mi legyen a program az 1. szülinapi bulin?

Az 1. szülinapi bulin kicsit nehezebb kitalálni, hogy mi legyen a program, mint amikor már nagyobb a gyerek. 

Teljesen felesleges profi programszolgáltatót hívni, hiszen a 12 hónapos babát még biztosan nem érdekelné a dolog. Az ilyen meglepetésekre még bőven van ideje. 

Ehelyett koncentráljatok inkább a kellems és nyugodt családi környezet megteremtésére. Ne kényszerítsétek semmire a babát, hagyjatok neki időt és helyet a szabad játékra. 

Ne félj attól, hogy a vendégek unatkozni fognak. Ők biztosn megértik, hogy ha egy kisgyerek buliján vannak, akkor a baba elégedettsége az első. Ha mégiscsak nagyon szórakoztatni szeretnéd őket, akkor kereshetsz valami jó társasjátékot vagy készíthetsz kvízt a babáról, amiben te és a párod is részt vehettek. Mi volt a baba első szava? Mikor ült fel vagy kezdett lépegetni? 

A tortát 1-es gyertyával viszont ki ne hagyd, a szeletelése legyen egy külön program. Készítsetek erről jó pillanatképeket a családi fotóalbumba. Beszerezhetsz ehhez egy instant fényképezőgépet, melynek köszönhetően a vendégek s vihetnek haza emléket a buliról. 

milyen programmal ünnepeljük az első születésnapot

Ételek és italok az 1. szülinapon

A tortán kívül természetesen szükség lesz valami más harapnivalóra is.  Persze nem kell rögtön svédasztalt készíteni vagy cateringet rendelni. Elég  valami egyszerű és könnyű vendégváró ételekre gondolni.

Nagyon nagy sikere lehet a  megszokott szendvicseknek, vagy akár a gyümölcsös szendvicskülönlegességeknek is. A vendégek biztosan szívesen csipegetnek egyfalásokból, sós rágcsálnivalókból vagy édes kalácskákból is. 

És mit adjunk ajándékba a baba 1. szülinapjára? 

Ha gyermeked 1. születésnapját szervezed, akkor te tudod a legjobban, mire van szüksége, mit szeret, mit élvez. Ezért válassz valamit, amivel igazán jól szórakozhat, vagy valami praktikusat, amire szükségetek van a gyermekgondozásban, például járókát vagy etetőszéket.

Az ajándékot nem muszáj a vendégek előtt átadni, hanem akkor, amikor jünak látjátok.

Vagy meghívott vendégként érkezel az 1. szülinapra és nem tudod, mit vigyél az ünnepeltnek? Az egyik lehetőség, hogy egyszerűen megkérdezed a szülőket. Ha pedig szeretnéd meglepni a babát és a szülőket is, akkor választhatsz a bevált ajándékok közül.

Végszó

Az 1. szülinap szervezésekor elsősorban a kellemes hangulat kialakítására törekedjetek, hogy ne csak a gyermek, hanem ti és a vendégek is jól érezzétek magatokat. Kívánjuk, hogy a lehető legszebb emkékek szülessenek ezen a szép napon!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: