Ezért érdemes chia magot fogyasztani

Chia maghatások

A chia mag egy olyan szuper élelmiszer (szuperfood), amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem is hiába, hiszen egészséges, tápláló és számos egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása.

Ez az apró csodaszer tele van omega-3 és omega-6 zsírsavakkal, rostokkal, különféle antioxidánssal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel és vitaminokkal.

Mi a chia mag?

A chia mag, vagyis az azték zsálya magja egy apró fekete mag (előfordul fehér és barna színben is).

A chia mag képes megkötni a vizet, így vízbe áztatása után kocsonyaszerű, gélszerű, ragadós masszát képez. Egészben fogyasztani a leghatásosabb, mert ebben az esetben az emésztőrendszeren keresztülhaladva tisztítja a beleket.

A magoknak nincs ízük és illatuk, ebből kifolyólag a különféle ételek univerzális kiegészítőjévé válnak.

Chia mag

A chia mag nem okoz kellemetlen meglepetést az ízével és illatával. Az ételek univerzális kiegészítője.

Honnan származik és miből állítják elő

Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából, a mai Mexikó területéről származnak. Az aztékok Kolumbusz előtti civilizációjának hagyományos tápláléka volt.

Az aztékok tisztában voltak a chia mag tápértékével és természetes energiaforrásnak tartották. Ezért tartalékokat halmoztak fel belőle azokra időkre, amikor nem volt lehetőség vadászni, vagy nem jártak sikerrel, de szükségük volt az energiára és a tápanyagra.  

A legendák szerint egy kanál chia magnak köszönhetően az azték harcosok akkora energiára és kitartásra tettek szert, hogy képesek voltak akár 24 órán keresztül harcolni és hatalmas távolságokat megtenni. 

A chia magot az azték zsályából nyerik ki. Ez a növény Közép-Amerikából származik és több mint 4000 évvel ezelőtt is termett. A gyarmatosítás révén fokozatosan eljutott Európába.

A termesztése azonban meglehetősen igényes, mivel a növekedéséhez különleges feltételekre van szüksége, hidegebb éjszakák és melegebb nappalok formájában. Emiatt hazánkban nem terem meg. 

Mivel a zsálya levele olyan olajokat tartalmaz, melyeknek természetes riasztó hatásuk van, a termesztése során nem használnak semmilyen rovaritószert.  

Spanyol zsálya

A chia mag az azték zsályából származik, ami a mi éghajlati feltételeink mellett nem terem meg.

Mitől különleges a chia mag?

  • Kiváló energiaforrás – 15 g chia mag körülbelül 69 kcal, egészséges zsírokat, kiváló minőségű fehérjéket, rostokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. A chia magokból az energia fokozatosan szabadul fel.
  • Magas fehérjetartalommal rendelkezik – akár 18,9%-os is lehet a fehérjetartalma, így fantasztikus növényi fehérjeforrás. A chia fehérjetartalma ötször magasabb, mint más magok esetében. Ugyanakkor 9 esszenciális aminosavat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes önmagában megemészteni, és ezért étellel együtt kell fogyasztani.
  • Magas rosttartalommal rendelkezik – a chia mag kimondottan nagy arányban tartalmaz rostot - körülbelül 35 g rostot 100 g-onként.
  • Rendkívül hasznos omega-3 zsírsavakat tartalmaz – alfa-linolénsav, eikozapentaénsav és dokozahexaénsav, melyek a szív és érrendszer számára fontos savak. Ezen savak aránya a chia magban magasabb, mint a halból készült termékekben.
  • Természetes antioxidáns forrás – a chia klorogénsavat, koffeinsavat és flavanol-glikozidokat tartalmaz. Háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya.
  • Ötször több kalciumot tartalmaz, mint a tej.
  • 100% gluténmentes

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a chia mag fogyasztása?

  • A kivételes mennyiségű fehérje miatt segít felépíteni és fenntartani az izomtömeget, és támogatja az izomrendszer egészségét.
  • A rostok rendkívül magas aránya miatt a chia mag tökéletes partner a fogyásban. A rost teltségérzetet vált ki, mert nem emészthető, így kevesebb ételt fogyasztunk. A gyomorban való nedvszívó képességük miatt a magok növelik térfogatukat, és még több helyet foglalnak el a gyomorban.
  • Az ásványi anyagokkal kombinált rostok fontos szerepet játszanak az emésztőrendszer általános egészségi állapotának fenntartásában, támogatják az erek megfelelő működését és részt vesznek a megfelelő anyagcserében.
  • A chia-ban található oldható rost elősegíti a szénhidrátokból származó energia fokozatos felszabadulását, ezáltal segít stabilizálni a szervezet vércukorszintjét, és így megakadályozza a túlevést és a cukorbetegség kialakulását.
  • A chia antioxidánsai lelassítják és megakadályozzák az öregedési folyamatokat és a sejtek károsodását. A sejtek oxidatív károsodásoktól való megvédésével az antioxidánsok csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának valószínűségét a szervezetben.
  • Az antioxidánsok javítják a bőr megjelenését, minőségét és rugalmasságát is.
  • Az egészséges zsírok omega-3 zsírsavak formájában fontos szerepet játszanak a szív és érrendszer egészségében.
  • A chia magban található kalcium jobban felszívódik, mint a tejből származó kalcium, ezért a chia mag nagyban támogatja a csontok egészségét és hatékony fegyver az oszteoporózis – csontritkulás – ellen. A kalcium és a foszfor együttesen segíti a fogak egészségét.

Hogy fogyasszuk a chia magot?

Chia olaj

A chia magból préseléssel olajat nyernek ki. A hidegen préselt olaj megtartja a legegészségesebbek. Az olaj előnye, hogy a chia jótékony hatásait nemcsak belülről, hanem kívülről is élvezheti.

Az olajjal hidratálhatja a bőrét, küzdhet az apró ráncok, a pikkelysömör, a pattanások vagy az ekcéma ellen, és mindemellett kiváló minőségű köröm- és hajápoló is.

A chiaolajnak gyulladáscsökkentő hatása is van, felhasználható a kis sebek tisztítására. Az olaj támogatja az idegrendszert, javítja a koncentrációt és hozzájárul a jó hangulathoz.

  • Használat: külső és belső használatra

  • Ajánlott napi adag: 1 teáskanál (belső)

Tipp: Olvassa el, miért modják a tökmagolajra, hogy a természet csodája.

Nyers chia mag

A nyers chia maggal megszórhatja a salátáját vagy a reggeli müzlijét. Ossza el az ajánlott napi mennyiséget több kisebb adagra, így folyamatosan biztosítja a napi energiabevitelt.

A nyers chia magot ne felejtse el elegendő folyadékkal fogyasztani.

  • Ajánlott napi adag: 1csapott evőkanál (15 g)

Chia zabpehely

Egyszerűen szórja meg a reggeli zabkását vagy gyümölcsjoghurtját chia maggal.

Beáztatott chia mag

Az étrendünket beáztatott chia magokkal is ki lehet egészíteni. Egyszerűen hagyja, hogy a magok legalább 30 percig duzzadjanak az Ön által választott folyadékban 1:10 arányban (1,5 leveseskanál mag: egy csésze víz), vagy amíg gél állag képződik.

A magok áztatva könnyebben emészthetők.

A chia mag korlátlan felhasználási lehetőséget kínál. Készíthet egészséges smoothiekat vagy chia pudingokat növényi tejből, hozzáadhatja joghurthoz, valamint zabpehelyhez.

Ha nem igazán szokott sütni, főzni egészséges finomságokat, akkor sem kell elkeserednie, hiszen ma már számtalan ízben találhatóak kész chia pudingok az üzletek polcain.

Ráadásul a megduzzadt chia magokkal akár a tojást is helyettesítheti a receptben (1 leveseskanál chia: 3 leveseskanál víz).

Chia puding

A chia puding egészséges és kiváló finomság! Fogyassza egy csomó gyümölccsel, és máris remek tízórait vagy uzsonnát kap.

Reggeli chia ital

Bizonyított tény, hogy a reggel elfogyasztott pohár langyos citromosvíz beindítja az anyagcserét. Ennek a jótékony italnak azonban számos csodálatos egészségügyi előnye van a szervezet számára, amelyet tovább fokozhat a chia mag hozzáadása.

Ha Ön annyira elfoglalt, hogy reggelente nincs ideje a reggeli elkészítésére, akkor a chia por koktél lehet a megoldás az Ön számára. Csak összekeveri a tejjel és máris kész a teljesértékű, diétás táplálék. Többféle ízben kapható, például csokoládé, vanília, cappuccino...

smoothiet

Ha smoothiet szeret reggelizni, adjon hozzá egy kis chia magot!

Chia liszt

A chia magokat le is őrölhetjük és helyettesíthetjük a receptekben a liszt egy részét vele. Ez növeli például a palacsinták, kekszek vagy sütemények tápértékét.

  • Ajánlott napi adag: az alapanyagok tömegének 10 %-a

Csíráztatott chia mag

A chia magok csíráztatása körülbelül 3-4 napot vesz igénybe. A folyamat során a chia magok megsokszorozzák a hatóanyagaikat.

A csíráztatáshoz a magokat egy tálban helyezze el, adjon hozzá vizet, melyet a chia esetében nem szükséges cserélni. A csírákat salátákhoz és különböző kenőkhöz adhatja hozzá
Chia mag a són

A chia magot nemcsak édesen fogyaszthatja, hanem sósan is élvezheti. Megszórhatja vele a szendvicsét, kenyerét vagy a salátáját.

Mikor kerülje a chia mag fogyasztását?

A chia magnak vérnyomáscsökkentő hatása van, így az alacsony vérnyomású embereknek különösen óvatosnak kell lenniük a chia fogyasztásakor. A chia nem ajánlott olyan emberek számára, akik szívproblémákkal küzdenek, vagy vérhígítót esetleg B17-vitamint szednek.

Az esti órákban már nem ajánlott a chia mag fogyasztása, mivel a vitalitásra gyakorolt hatása megfoszthatja a minőségi alvástól, vagy megzavarhatja azt.

A chia mag egyértelműen kiváló kiegészítője az étrendünknek és az egészséges életmód része lehet. Rengeteg féle elkészítési és fogyasztási lehetőség áll rendelkezésünkre.

Kiváló az egészséges táplálkozás kedvelőinek, azoknak, akik sokat sportolnak és megfelelő energiaforrást keresnek, valamint olyan emberek számára is, akiknek nincs lehetőségük a hosszadalmas és igényes ételek elkészítésére. A chia egy lépésben biztosítja az értékes tápanyagokat és az elegendő energiát.

Ahogy azt gyakran hangsúlyozzuk, tudatosítani kell, hogy még a chia mag esetében sem beszélünk mindent pótló táplálékról, ezért nem feledkezhetünk meg a változatos, kiegyensúlyozott étrendről és a megfelelő testmozgásról sem.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: