Hogyan tisztítsuk ki az eldugult lefolyót vagy vécét? Olvassa el tanácsainkat, mielőtt baleset történik

hogyan tisztítsuk meg az eltömődött lefolyót

A tiszta ház egyik alapkövetelménye, hogy a szennyvízelvezetés megfelelő legyen. Hogy minden probléma nélkül működni tudjon, hatékony karbantartás szükséges. Időnként bizony mindenhol történik egy kis baleset.

Nem mindig szükséges azonnal tárcsázni a környék legközelebbi szerelőjének a számát. A vízvezeték-szerelők munkája, a csőtisztítás és a hulladék eltakarítása miatt elég mélyre kell a pénztárcánkba nyúlni. Tehát jobb, ha átgondoljuk, hogy a helyzet valóban olyan súlyos-e, mint amilyennek látszik. Vannak olyan problémák, amelyeket saját magunk is megoldhatunk, akár otthoni eszközökkel is, vagy olyanokkal, melyek könnyen beszerezhetőek  egy hagyományos szupermarketben vagy gyógyszertárban.

A leggyakrabban elduguló lefolyók

Kombík radí

Kombo ezt is tudja

Leggyakrabban ezért hívnak szerelőt:


 • eldugult wc
 • eldugult mosogató a konyhában
 • nem folyik el a víz a kádban vagy a zuhanyzóban
 • eldugult mosdó

Miért?

A problémák oka általában a vízvezetékbe nem való hulladék. Például olyan élelmiszerek vagy higiéniai termékek, amelyek nem képesek gyorsan lebomlani, például pelenkák és nedves törlőkendők.

Az eldugult mosdókért és kádakért a vízkőlerakódás, a szappanmaradék és a kihullott haj a felelős. Ezek lerakódnak a csövekben és olyan akadályokat képeznek, ahol már a víz nem tud átjutni.

Az ilyen gondok elkerülhetőek. Először viszont arról írunk, hogy mit tegyünk, ha már baj van.

eldugult WC

Mit kezdjünk egy eldugult vécével?


Egy sokkoló pillanat, amit senki sem szeretne átélni tolatetthasználat közben: a vécécsésze csak telik vízzel ahelyett, hogy szépen lecsurogna a csatornába. A vízszint emelkedik, átfolyik a peremen és elönti a szennyvíz a fürdőszobát.

Gyors megoldás a WC dugulás elhárítására:

 1. Zárja el a vizet. Ezt az öblítőkarral vagy a tolalett mögött található csappal tudja megtenni. 
 2. Szüksége lesz mosogatószerre, esetleg folyékony szappanra, valamint egy edényre, amivel forró vizet juttathat a vécécsészébe, pl. egy kis lavórra vagy vederre.
 3. Rakjon el mindent a wc környékéről, ami bepiszkolódhat, még tovább rontva a helyzeten.
 4. Készítse elő a forró vizet.
 5. A vécébe öntsön annyi mosogatószert vagy folyékony szappant, amennyi csak belefér. Majd lassan adjon hozzá forró vizet. A folyadéknak minél szappanosabbnak és a lehető legmelegebbnek kell lennie.
 6. Várjon, amíg nem kezd el lassan lefolyni a víz. Talán nem azonnal, de 30 vagy akár 60 perc múlva.
 7. Semmi? Ne izguljon. Keressen ecetet és szódabikarbónát. Egy bögre szódabikarbóna és két bögre ecetre lesz szüksége. Először öntse bele a szódabikarbónát a vécécsészébe. Ezután öntse bele az ecetet. Lassan, hogy nehogy kifusson a hab a padlóra. Hagyja pár percig hatni, majd húzza le a wc-t.
 8. Ha továbbra sem történik semmi és a víz csak lassan folyik, vegyen fel kesztyűt és fogja a wc pumpát. Nyomja a vécébe úgy, hogy lefedje a csövet majd párszor nyomja meg. Ismételje, amíg le nem folyik a víz.

Ha az összes lépés megvolt és a felgyülemlett víz meg sem mozdul, tényleg itt az ideje szerelőt hívni.

Mit csináljunk, ha a mosogató, a mosdó vagy a kád dugult el?

Mosogat és hirtelen azt veszi észre, hogy a mosogatóban áll a víz, a lefolyószűrő valahol a víz alatt úszkál és minden elmosott tányérral egyre csak magasabb a vízszint. Ez az helyzet, amikor abba kell hagyni a mosogatást és ki kell tisztítani a lefolyót.

Ez leginkább akkor történik meg, ha zsíros vagy nyers tésztás edényt mosogatunk, mert ezek nagyon könnyen le tudnak rakódni a csövekben. A lefolyót zsírtalanítani kell. Először azokkal a hozzávalókkal, melyek minden konyhában kulcsfontosságúak.

eltömődött hajmosó

1. módszer: ecet és szódabikarbóna

A szódabikarbóna és a közönséges ecet már sok kétségbeejtő helyzetet megoldott a konyhában és a fürdőszobában. Csodálatos segítőtársak a rendszeres takarításban és még az eltömődött lefolyók tisztításánál is.

TEENDŐK:  Öntsön a lefolyóba negyed bögre szódabikarbónát (vagy akár sütőport) és egy bögre ecetet. Hagyja hatni, vagyis pezsegni. Önthet rá forró vizet a forralóból, mert meggyorsítja a folyamatot és fertőtlenít. Ez a módszer a fürdőszobában és a konyhában is alkalmazható.

Ha nagyanyáink módszere nem válik be , akkor irány a drogéria, ahol lehet válogatni a termékek közt.

2. módszer: baktériumok és enzimek

A baktériumok és az enzimek környezetbarátak és a csöveket is kímélik. Hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket, szappanmaradványokat, hajat, zsírt és ételmaradékokat. "Megemésztik" őket, folyadékká alakítják és lemossák.

TEENDŐK: A csomagoláson keresse a használati utasítást, mert az termékenként eltérő lehet.

eltömődött mosogató a konyhában

3. módszer: nátrium-hidroxid

A nátrium-hidroxid az egyik legerősebb lehetőség. Hatékonyabb, mint az ecet és a szóda, mivel gond nélkül oldja a hajat, a régi lerakódásokat és mindent, ami a csövekben megakadhat. A boltokban tisztán vagy mosószer-adalékként kapható folyékony vagy granulátum formában.

szennyvíztisztító kémia

Nagyon óvatosan bánjon vele! Súlyos égési sérüléseket okozhat a bőrön.

TEENDŐK: Viseljen kesztyűt és védőszemüveget. Adjon hozzá 750 ml nátrium-hidroxidot 3 liter vízhez. Várja meg, míg buborékok kezdenek képződni, majd öntse az eltömődött lefolyóba. Ez a keverék 20 percen belül feloldja a lerakódásokat. Öntsön forró vizet a lefolyóba. És készen is van!

Tippek a hatékony csőtisztításhoz

Ha a vegyszerek sem segítenek - manuális lefolyótisztítás

Mindent kipróbált, de továbbra sem folyik le a víz? Még mindig megpróbálhatja egyedül menteni a helyzetet.

TEENDŐK: Fogjon egy vödröt, rongyokat, kefét és gumikesztyűt. Helyezze a vödröt a mosogató lefolyócső alá. Óvatosan lazítsa meg és vegye ki a szifont. Távolítson el minden ételmaradékot, lerakódást, hajat stb. a szifonról.

Tisztítsa ki a csövet egy hosszabb kefével, egyelőre nincs szüksége csőtisztító spirálra. Kipróbálhatja a trükköt a drót vállfával is. Hajtogasson szét teljesen egy vállfát. Nyomja a drótot a lefolyóba addig, míg le nem ér a csőbe. Ezután lassan húzza ki.

Ezután öblítse át tisztítószerrel és forró vízzel.

Az eldugult csövet átjárhatóvá teheti egy pumpa segítségével is. A pumpát rá kell nyomni a lefolyóra, majd megtölteni a kádat vagy a mosdót vízzel. Úgy kell nyomni és húzni, hogy stabilan a felülethez tapadjon. Csak akkor távolítsa el, ha úgy gondolja, hogy az akadály elhárult. Szükség esetén ezt a folyamatot ismételje. 

Egy száraz-nedves porszívó is segíthet. Ha van otthon, akkor tegye a csövet a lefolyóhoz és kapcsolja a porszívót maximum fokozatra. Lehet, hogy sikerül kiszívnia, ami a víz útjában áll. 

kézi mosogató tisztítás

Hogyan kerüljük el a dugulást? Tisztítsuk ki időnként a lefolyókat

Végre lefolyik a víz, megoldódott a probléma. Megtapasztalhatta, hogy egy eldugult lefolyó vagy a WC tisztítása soha nem kellemes. Szeretnénk adni pár jó tanácsot, hogy ez a probléma többé ne ismétlődhessen meg.

Lefolyószűrőt minden háztartási boltban kaphatunk pár forintért. Ez egy egyszerű, de nagyon hasznos kis tárgy. Megakadályozza, hogy a haj bejusson a kád vagy a zuhany lefolyójába. A benne összegyűlt hajat egyszerűen ki tudja dobni a kukába. És a víz pedig gond nélkül lefolyik.

Szódabikarbónát vagy sütőport is szórhat elővigyázatosságból  a mosogatóba. Ha egy éjszakán át hatni hagyjuk és csak ezután öntjük le ecettel és forró vízzel, még hatékonyabb. A rutintisztítás részeként hetente „kipezsegtetheti" a lerakódásokat a csövekből. Ne várja meg, amíg teljesen eltömődik, így elkerülheti az újabb problémákat.

Mosogassa az edényeket meleg vízzel, a zsírosakat forróval. Ne öntse a maradék olajat a mosogatóba. Ha rászáradt valamire a maradék, mosószeres vízbe áztassa, később engedje le a vizet, és inkább törölje le egy papírtörlővel a darabkákat majd dobja a kukába. Tegyen egy lefolyószűrőt a mosogatóba is.

megakadályozza a lefolyást

Ha nem kerül túl sok hulladék a lefolyóba, az nem dugul el. A rendszeres tisztítás is nagyon fontos, hogy ne rakódjon le benne vízkő sem. Így elkerülheti a kellemetlenségeket, a dugulást és az annak elhárításával járó nehéz munkát és anyagi terheket.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: