Részecskeszűrő védőmaszk, hatékony védelem a COVID-19 vírussal szemben. Hol vásároljuk meg? 

Hol vásároljuk meg részecskeszűrő  FFP2

A védőmaszk kötelező viselése több európai országban nagyban megnövelte a keresletet ez iránt a légzésvédő iránt - többek között nálunk és Szlovákiában is. Míg a mi kormányunk egyelőre csak ajánlja a részecskeszűrős maszkok használatát, sosem lehet tudni, mikor válik ez kötelezővé nálunk is. 

Éppen ezért többen maszkvásárlásba kezdtek - a koronavírustól és mutációitól való félelem miatt, vagy azért, hogy ha majd kötelezővé válik a részecskeszűrős védőmaszk, ne kelljen kapkodni a beszerzés során. 

Ha Ön is szeretne részecskeszűrős védőmaszkot venni a nagyobb védelem érdekében, vagy mert szeretne mindenre felkészülni, akkor olvassa el, hol szerezheti be a hirtelen megnövekedett kereslet ellenére.

Hol tudok részecskeszűrő maszkot venni?

Miután teljes az őrület, ha egy ismert áruházlánc piacra dobja a maszkokat, ott hiába is keresnénk. Viszon megvásárolhatjuk online, biztonságosan az otthonunk kényelméből, méghozzá megbízható forgalmazóktól, akik többféle védőeszközt is kinálnak. 

Többfajta részecskeszűrő védőmaszk közül válszthat, de egyszerű maszkok is szerepelnek a kínálatban, több színben. Ha részecskeszűrő védőmaszk mellett dönt, elérhetőek az FFP2 és FFP3 típusú maszkok is. (Persze lehet kapni FFP1 típusú maszkot is, de az nem biztosít megfelelő védelmet a vírusokkal szemben.) 

Mennyibe kerülnek a részecskeszűrő maszkok?

A Dr. Protect jutányos áron kínál 5, 10, 50 vagy 100 darabot tartalmazó csomagot , de persze egy védőmaszkot is vásárolhatunk tőlük. A légzésvédőket jutányos, elérhető áron kínálják.

FFP2 típusú részecskeszűrő maszkok (különböző csomagok)

FFP3 típusú részecskeszűrő maszkok (különböző csomagok)

Miért jobb a részecskeszűrő védőmaszk, mint az egyszerű?

A világjárvány kitörése óta már 12 hónap telt el. Ebből 11 hónapja már, hogy a maszk a mindennapjaink része lett.

Bár a maszk, mint olyan, nem véd meg 100%-osan a koronavírustól, viszont a környezetünket annál inkább védjük vele. Biztosan nem egyszer hallotta már: "Az én maszkom téged véd, a téd pedig engem." 

A védőmaszk felfogja a kiköhögött vagy kitüsszenett fertőző nyálcseppeket, így akadályozza meg azok terjedsését a levegőben, tehát megvédi a környezetünket a betegségektől. Sajnos nem zárja el teljes mértékben a vírus útját, így az a maszkon keresztül is a szervezetbe juthat. A maszkok alapvető problémája, hogy nem simulnak teljesen az archoz, így a környező levegő bejuthat a légutainkba. 

Ha az egyszerű maszk mellett dönt, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján annak legalább háromrétegűnek kell lennie. Ha csak textil maszk áll a rendelkezésére, abból egyszerre kettőt kéne használnia.  

sebészeti maszk

A maszk nem szűr 100%-osan. Problémát okozhat az is, hogy nem simul teljes mértékben az arcra. 

Részecskeszűrő védőmaszk, hatékonyabb védekezés a COVID-19 ellen

Az egyszerű maszkok mellett ott vannak a részecskeszűrő maszkok, melyek hatékonyabb voltáról leginkább akkor kezdtek beszélni, mikor megjelentek a COVID-19 új mutációi. Ennek az a tény az oka, hogy máig nem tisztázott, hogy az edszerű maszk védelmet nyújt-e a koronavírus agresszív mutációival szemben. Viszont az is igaz, hogy a részecskeszűrő maszkok forgalmazását a járvány elején nem engedélyezték. 

A tilalom abból adódott, hogy a részecskeszűrő maszkot a III. Kockázati kategóriába tartozó védőeszközöknek minősítették, amelyek a légzőszervek védelmét szolgálják az egészségre veszélyes keverékektől és anyagoktól. Kivételt képeztek azonban azok az egészségügyi szakemberek és vállalkozók, akiknek légzésvédőre volt szükségük alkalmazottaik védelme érdekében (1).


Később azonban a javuló járványhelyzet miatt a kormány részben feloldotta az értékesítési tilalmat, és lehetővé tette a részecskeszűrő maszkok forgalmazását kilégző szelep nélkül.

És miért hatékonyabb a részecskeszűrő maszk, mint az egyszerű maszk?

Először is, mert a részecskeszűrő maszk jobban illeszkedik az arcra,modhatni tömítést hoz létre. Akadályozza nemcsak a levegő kiáramlását, hanem a beáramlását is, így megakadályozza a káros anyagok behatolását a légzőrendszerbe. Ezért a légzésvédő  védi a viselőjét, de a környezetében tarózkodó embereket is (2).

Ez azonban csak azokra a maszkokra vonatkozik, amelyek nem rendelkeznek szeleppel. A szelepes maszkok csak a beáramló levegőt szűrik, a kiáramlót nem. Így, ha a légzésvédő viselője megfertőződött, a szelepen keresztül víruscseppek kerülhetnek a környezetbe, és megfertőzhetnek más embereket.

A fentiek miatt a részecskeszűrő maszkot nagyon gondosan kell megválasztani. És milyen típusú légzésvédővel lehet találkozni a piacunkon?

maszkokra vonatkozik
A szelepes maszkok

A COVID-19 betegség elleni védelem érdekében szelep nélküli maszkot kell használni.

A légzésvedő maszkokat három védelmi osztályba sorolják, attó függően, milyen szintű védelmet nyújtanak - FFP1, FFP2. FFP3

Az FFP1  maszk nem nyújt védelmet a vírusokkal szemben, hanem építkezéseken és hasonló területetn használhatóak.  Védik a légutakat a porszemcséktől és más építkezési szennyeződésektől. 0,6 μm-es részecskék 80 %-át kiszűrik.

 A COVID-19 elleni védelem érdekében ajánlott FFP2 vagy FFP3 légzőmaszkot használni.

Mi a különbség az FFP2 és az FFP3 részecskeszűrő maszkok között? Melyik a jobb?

FFP2 légzésvédő maszk

Az FFP2 részecskeszűrő maszkok a szerves és szervetlen részecskék elleni védelemre használják, és a koronavírus elleni védekezésre is ajánlják. Képesek kiszűrni a 0,6 μm-es részecskék 94% -át.

Amíg nálunk az FFP2 jelöléssel találkozhatunk, az amerikai szabvány az N95, a kínai KN95 jelölést használja (3).

FFP3 légzésvédő maszk

Az FFP3 részecskeszűrő maszkok védelmet nyújtanak vírusok, baktériumok, gombák, aeroszolok (mikroszkopikus cseppek) vagy radioaktív és mérgező részecskék ellen. Kiszűrik a 0,6 μm-es részecskék legalább 99% -át, ami azt jelenti, hogy a lehető legmagasabb szintű védelmet nyújtják.

Ennek a védelmi osztálynak a megfelelője az USA_ban a N100, Kínában pedig a CN 100 megnevezés.

TIPP: Tudta, hogy még a COVID-19 pozitív személy is elhagyhatja a házi karantént vásárlás, vagyis az alapvető életszükségletek kielégítése céljából? Azonban rendelkeznie kell FFP2 légzőmaszkkal (4).

Hogy hordjuk megfelelően a légzőmaszkot?

A védőeszköz megfelelő felhelyezése és viselése szintén rendkívül fontos. Annak érdekében, hogy a maszk a lehető legmagasabb védelmet nyújthassa, tökéletesen illeszkednie kell az arcra. Az orrpántot ezért úgy kell beállítani, hogy szorosan illeszkedjen.

Férfiaknál akadály lehet a szakáll, amely miatt a légzésvédő maszk nem fog illeszkedni, ill. rés lesz közte és az arc között, amelyen keresztül a vírus bejuthat a légutakba. A maszk a sima arcra tud a legjobban rásimulni.

Szintén fontos tudni, hogy a klasszikus légzésvédő maszk nem megfelelő gyerekek számára, mert nem illeszkedik megfelelően az arcukhoz.

A maszkot mindig tiszta kézzel kell felvenni. 

A maszknak a lehető legjobban idomulnia kell az arc vonalához.

A maszknak a lehető legjobban idomulnia kell az arc vonalához.

Végszó

Ne feledjük, hogy a koronavírus elleni védelem érdekében nem elég egyszerű szájmaszkot vagy részecskeszűrő maszkot használnunk, de fontos a megfelelő távolság betartása, a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés. Csak így tudjuk közös erővel legyőzni a vírust.


Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: