Hogyan süssünk fantasztikus házi kenyeret?

Hogyan készítsünk házi kenyeret

Imádja a péksüteményeket? Nem tud egy napot sem elképzelni finom, ropogós kenyér nélkül? Üdv a klubban! Biztos sokan küzdenek ezzel az illatos kísértéssel, valamint dogmákkal a kenyér egészségre és a karcsú testalkatra gyakorolt hatásáról.

Igaz, hogy a szupermarketekben kapható péksütemények félkész, fagyasztott,cukrot és tartósítószereket tartalmazó termékekből készülnek, vagyis tényleg nincsenek jó hatással az egészségre. Még a minőségi, drága kenyereket áruló pékség sem garancia az alapanyagokat tekintve. Tehát ha tényleg szeretné tudni, hogy mit tartalmaz a mindennapi kenyere, készítse el otthon.

Bonyolultnak tűnik? Pedig valójában nem az! Már olyan korban élünk, hogy mindenki készíthet saját kenyeret a saját elképzelései alapján. Legyen az klasszikus, kovászos, gluténmentes vagy magvas.

Az elkészítésben segíthetnek mindenféle keverékek, speciális kenyérsütők, melyek szinte maguktól elkészítik a kenyeret. A mi receptünk és részletes útmutatónk segítségével lépésről lépésre juthat el a lakást belengő fantasztikus illatig.

A régi klasszikus - dagasztott kelt kenyér

A klasszikus fehér kenyér egyszerűen elkészíthető kevés hozzávalóból. A tésztát érdemes, de nem muszáj egy nappal előre elkészíteni. Elég hagyni, hogy a tészta a duplájára keljen.

Fontos nagy figyelmet fordítani a kelésre, hiszen ez a levegős, könnyű tészta titka. Nagyobb adagot is elkészíthet, hiszen a kelt tésztát le lehet fagyasztani és akár hónapokig tárolni.
Házi kovászos kenyér

A finom, könnyű és ropogós kenyér titka a kelt tésztában rejlik.

Hozzávalók:

  • 3 bögre simaliszt
  • 1,5 bögre langyos víz
  • 1 kiskanál szárított élesztő
  • 1 kiskanál só
  • magvak, dió, köménymag

Elkészítés:

  1. Elkészítjük a tésztát a víz, a liszt és az élesztő összekeverésével. Fontos a hozzávalók pontos mennyiségének betartása. Ha túl sok a liszt, a tészta porhanyós lesz. Viszont ha túl kevés, akkor ragacsos massza jön létre, amivel nehéz dolgozni.
  2. A tésztát hagyja kelni egy letakart tálban szobahőmérsékleten egy éjszakát vagy 12 órát.
  3. A kenyér megsütéséhez használjon sütőtálat fedővel, amit a sütés előtt a sütőben melegítsen fel 230 fokra.
  4. A megkelt tésztát tegye ki sütőpapírra és tegye bele a sütőtálba. A tálat takarja le és tegye a sütőbe.
  5. A kenyeret süsse 230 fokon 30 percig.
  6. 30 perc után vegye le a fedőt és 15-20 percig még hagyja sülni a tetejét.
  7.  Vegye ki a sütőből, majd miután kihűlt, hozzá is kezdhet.

A klasszikus fehér kenyeret is ízesítheti zöld vagy fekete olívával, szárított paradicsommal vagy spanyol sonkával. Adhat hozzá magvakat, szezámmagot vagy köménymagot - vagy egyenesen a tésztába tegye, vagy közvetlenül sütés előtt szórja rá.

Az egészséges tönköly

Ha a klasszikus fehér kenyér egészségesebb változatát keresi, itt az ideje megismerkedni a tönkölyliszttel. A magas sikértartalomnak köszönhetően jó vele dolgozni, és a kenyér vagy más pékáru hosszabb ideig friss és puha marad.

 A tönkölybúza egy olyan gabonaféle, ami könnyen emészthető és a magas sikértartalma ellenére könnyebben emészthető a gluténérzékenyek számára is. Több egészséges anyagot tartalmaz, mint például B, A és E vitamint, cinket, magnéziumot, kalciumot és káliumot. Előnye még a fehérjék és a telítetlen zsírsavak magas aránya is.
Egészséges tönköly kenyér

Ha glutén intoleranciával küzd vagy allergiás rá, akkor a tönkölykenyér a jó választás önnek. Forrás: Chuť od Naty

Hozzávalók:

  • 500 g tönkölyliszt
  • 8 kanál olaj
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 400 ml víz
  • egy csipet só
  • tökmag vagy napraforgómag

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverje össze a lisztet, a magvakat, a sót és a szódabikarbónát. Ez után adja hozzá a vizet, az olajat és alaposan keverje össze.
  2. A tészta ragadni fog, de ne sűrítse be liszt hozzáadásával, mert nagyon sűrű lenne. Lisztezett deszkán formáljon belőle cipót vagy egy hosszúkás téglaformát.
  3. Az elkészített cipót helyezze egy sütőpapírral bélelt tepsire és süsse előmelegített sütőben 200 fokon.
  4.  Vegye ki a sütőből és élvezze az ízeket.

A szezon sztárja -  a kovászos kenyér

Az egészséges életmód világában egyre többször jelenik meg a rég elfelejtett kovászos kenyér. Hiszen régen csak kovásszal sütöttek, de idő- és munkaigényessége miatt felváltotta az élesztő így a kovász a háttérbe szorult.

Bár a kovászos kenyér elkészítése igényes folyamat, de az eredmény mindig egy szép színű, ropogós és illatos kenyérke ellenállhatatlan aranyló héjjal. Ráadásul a kovászos péksütemény nem is penészedik.


Mi is valójában a kovász? A kovász víz és liszt keveréke, melyben beindul az erjedés így élesztősejtek jönnek létre. Ezek képesek bontani a sikért és más, nehezen bontható anyagokat, tehát nagy segítség lehet emésztőrendszerünknek. Nem elhanyagolható, hogy a glikémiás indexe is alacsonyabb.

 Kovászos kenyér készítéséhez használhatunk teljes kiőrlésű rozslisztet, rozslisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, hajdinalisztet és tápiókalisztet. Mi most egy ropogós, tönkölylisztből készült kenyér receptjét hoztuk el Önnek.

Hozzávalók:

  • Kovász:
    • 1-2 kanál rozskovász
    • 50 g víz
    • 50 g teljes kiőrlésű liszt
  • Tészta:
    • 100 g rozskovász
    • 320 g víz
    • 500 g sima tönkölyliszt
    • keményítő
    • rizsliszt

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a friss kovászt. Egy vagy akár két kanál kovászt csomómentesre keverünk a vízzel és a liszttel. A keveréket erjedni hagyjuk pár órát szobahőmérsékleten. Hidegebb helyiségben egész éjjel is hagyhatjuk dolgozni.
  2. A kovász kész a tésztakészítésre, ha megnőtt és buborékok alakultak ki benne. Egy kis darabot tesztelhet belőle - ha úszik a vízben, akkor lehet folytatni a műveletet.
  3. A kovászt mérje le (a maradékot meghagyhatja a következő sütéshez) és jól keverje össze vízzel. Adja hozzá a lisztet és kézzel gyúrja be a tésztát, majd letakarva hagyja még 30 percet pihenni. A tészta könnyebb lesz és jobb lesz vele dolgozni.
  4. Ez után adja hozzá a sót, egy kis vizet és újból gyúrja át. Aztán megint takarja le és hagyja pihenni.
  5. Két órával később minden 20 percben párszor hajtogassa át a tésztát. Húzza ki a tészta oldalát és hajtsa rá a többi tésztára, mintha kis batyut gyártana. Hagyja tovább pihenni, majd ismételje meg. Ha a kovászt a hűtőben hagyja érni, akkor ez lépés ki is maradhat.
  6. Deszkára rakva alakítsa a tésztát a szakajtó alakjához, majd hagyja további 20 percet pihenni. Ez után formálja a kenyeret olyanra, hogy az egyik oldala tejesen stabil és sima legyen.
  7. A szakajtót szórja ki rizsliszttel és rakja bele a tésztát a sima felével lefelé. Szórja meg a keményítőporral.
  8. Az így elkészített tésztát hagyja még kelni szobahőmérsékleten, amíg a duplájára nem nő. Hagyhatja éjszaka is kelni a hűtőben.
  9. Végül rakja a tésztát sütőpapírra, szórja meg kukoricaliszttel és óvatosan vágja be. A kenyérsütő edényt a sütőben jól melegítse fel. Letakarva süsse a 250 fokon. Sütheti jó minőségű sütődeszkán is, de akkor a sütő aljára rakjon egy öregebb tepsit egy kevés vízzel, hogy elég pára legyen a sütőben. Egy apró figyelmeztetés - a sütőbehelyezés folyamata a lehető legrövidebb legyen.
  10. Kb. 10-15 perc sütés után vegye le a fedőt a sütőedényről, (vagy vegye ki alulról a tepsit) és süsse további 20 percen keresztül 220 fokon.
  11. A kenyér megkopogtatásával ellenőrizze, hogy szép telt hangja van-e. Ha nem, akkor még egy kicsit süsse. A kenyér héjának aranybarnának kell lennie.
  12.  Végül hagyja a kenyeret kihűlni rácson majd fogyassza el.

Paleo finomság

Kenyér lelkiismeret-furdalás és felesleges cukor nélkül? Hihetetlen, de igaz. Ha szeretné korlátozni a szénhidrátbevitelt, de nem tudja a reggeleket kenyér nélkül elképzelni, akkor önnek van kitalálva a paleo kókuszkenyér.

Paleo kókuszos kenyér

Ezt a paleo kenyeret diéta alatt is fogyaszthatja. Forrás: Dusanplichta .com

Hozzávalók:

  • 80 g kókuszliszt
  • 50 g kókuszreszelék
  • 3 tojás
  • 200 g sűrű tejfölös joghurt
  • 2 kanál méz
  • ½ kiskanál kardamon
  • ½ kiskanál valódi vanília
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só

Elkészítés:

  1. Keverje össze egy tálban a mézet a tojásokkal, majd adja hozzá a joghurtot.
  2. Keverje össze előre a száraz hozzávalókat, majd adja hozzá a mézes keverékhez. Az ebből készített tészta sűrűbb lesz.
  3. A tésztát tegye egy sűtőpapírral bélelt kiolajozott formába (kb. 18x8cm). Simítsa ki a tetejét majd süsse 35 percig 175 fokon. Ezután fedje le alufóliával és süsse további 10 percig.
  4.  Hagyja jól kihűlni majd fogyassza egészséggel.

Magvas fitt kenyér

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyni akarás és a kenyérfogyasztás nem férnek meg egymás mellett. Ez a recept a kivétel, mely erősíti a szabályt. Liszt nélkül! Megfelel a paleósoknak, a szénhidrátmentes és a gluténmentes diétát tartóknak.

Hozzávalók:

  • 100 g napraforgómag
  • 100 g őrölt mandula
  • 50 g őrölt mogyoró
  • 2 kanál chia mag
  • 1 kiskanál szárított élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 4 tojás

Elkészítés:

  1. Minden magot, a mogyorót és az élesztőt öntse egy tálba, majd öntse rá a sózott vizet. Jól keverje össze.
  2. A keverékhez adja hozzá a tojást, majd hagyja állni 15 percet szobahőmérsékleten.
  3. Borítsa a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire és formáljon belőle cipót.
  4. Süsse 150 fokon kb. 60 percet.
  5. Ezután már csak meg kell enni.

Házi kenyér az elfoglaltak számára

Természetesen nem mindenkinek van ideje házi kenyér sütésére. Az elfoglaltak viszont választhatnak a kenyérsütő gépek közül, ami szinte mindent megcsinál az ember helyett.

A piacon rengeteg modell van, melyek a vásárlók különböző igényeihez igazodnak. Van, ami kizárólag kenyérsütésre alkalmas, de van ami akár lekvárt vagy fasírtot is készít.

A kenyérsütő géppel ízletes kenyeret készíthet bárhol és persze rövid idő alatt. Az ön feladata bebiztosítani az összetevőket és beállítani a programot. A többit már a gép elvégzi. Az üzletekben megvásárolhatóak kész keverékek teljes kiőrlésű, hajdina, gyógynövényes, gluténmentes kenyér vagy akár édes banánkenyér készítéséhez.

A kenyérsütő gépek nagyon intelligens konyhai segítők rengeteg funkcióval. Jelzik a sütés állapotát, megfelelő méretű kenyeret sütnek, be lehet állítani, mennyire legyen a kenyér héja átsütve, tartja a meleget a sütés után, van, aminek átlátszó a teteje, így látjuk a keverés, a kelés és a sütés menetét, stb. Tényleg kiváló!

Házi kenyér - hogyan kell csinálni

Ha kevés az ideje, akkor a kenyerét megsütheti a kenyérsütő gépben. Önnek elég biztosítani az összetevőket és beállítani a programot.

Manapság az embereknek egyre többször jut eszükbe, hogy vajon az elfogyasztott élelmiszer milyen hatással van az egészségükre és a testalkatukra. Ha megbízható összetevőkből álló, adalékanyag és tartósítószer mentes kenyeret szeretne sütni, akkor az egyik megoldás az otthon sütés. Választhat összetettebb vagy egyszerűbb, gyorsabb receptet, vagy igénybe veheti a konyhai gépek segítségét.

Sok recept van, amely kipróbálásra vár és amely biztosan okoz csalódást. Minden nap új, merészebb és egészségesebb kombinációk jelennek meg. Legyen bátor, kísérletezzen, keressen egészségesebb alternatívákat. Ne habozzon, és bátran vágjon bele az igényesebb receptekbe is, mivel a házi kenyér elkészítése által okozott öröm és elégedettség semmivel sem összehasonlítható. 🙂

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: