Számítógépes játékok élőben: a szabadulószobák

Játékosként biztosan eszedbe jutott már, hogy milyen jó lenne élőben is kipróbálni egy-egy játékot. A lelkes COD játékosokat heves izgalom fogja el, ha meglátnak egy sorozóirodát, az NFS rajongók a sportkocsikat lesik. Míg sportkocsit aránylag könnyű kipróbálni, igazi háborús élményben már nem annyira kellemes részt venni. Arról nem is beszélve, hogy évekig tart, mire az ember harcközelbe […]

Egy szabadulószoba hangulata a helyszínen múlik

Játékosként biztosan eszedbe jutott már, hogy milyen jó lenne élőben is kipróbálni egy-egy játékot. A lelkes COD játékosokat heves izgalom fogja el, ha meglátnak egy sorozóirodát, az NFS rajongók a sportkocsikat lesik.

Míg sportkocsit aránylag könnyű kipróbálni, igazi háborús élményben már nem annyira kellemes részt venni. Arról nem is beszélve, hogy évekig tart, mire az ember harcközelbe jut.

A tesztvezetéshez hasonló rövid, velős élményt nyújtanak a szabadulós játékok, melyeket elsősorban az online világból ismert kijutós játékok inspiráltak. Ha nem ismernéd a műfajt: egy szobából kell kijutnod trükkös feladatok megoldásával és tárgykeresgéléssel.

Ez élőben is így működik, azzal a különbséggel, hogy az idő ellen is kell küzdeni, és többnyire többszemélyes a játék. Ez utóbbi egyébként remek csapatépítő, vagy legény-leány búcsús programmá teszi.

Magyarországon is ritka népszerű szórakozási forma a szabaduló szoba, csak Budapesten közel 100 helyszín közül választhatsz.

Mivel nagy kedvencem a műfaj, közel egy tucat szabadulószobát végigjártam már – többnyire vegyes érzelmekkel távoztam. A legtöbb játék igénytelen lomokból összehordott random valami. Se sztori se semmi, csak juss ki a dohos pincéből. Ennél sokkal jobb eset, ha valami téma, esetleg konkrét sztori is van a játék mögött. Több egyiptomi, ufós tematikájú is van, de ami számomra eddig a legjobb élményt nyújtotta az

A legagyobb pozitívum az Élő Társasjáték szobáival kapcsolatban, hogy nem kell eldugott tárgyakat keresgélni, baromi frusztráló, amikor negyed óra azzal megy el, hogy megtaláljátok a “ravaszul” elrejtett kulcsot. A másik fontos momentum az igényes, szép – és ami a legfontosabb – hibátlanul működő környezet volt. Több szobában ért már az a kínos meglepetés, hogy az egyik eszköz felmondta a szolgálatot menet közben.

Majdnem megoldottam Hasfelmetsző Jack rejtélyét

Térkép Hasfelmetsző Jack szabadulószobában

Különösen tetszett Hasfelmetsző Jack történetére épített budapesti szobájuk. Hangulatos, 19. századi hangulatot idéző szoba, ahol a szabaduláson és Jack leleplezésén kívül még a legutolsó áldozatot is meg kellene menteni.

Bár kedves dolog volt Hasfelmetsző Jack-től, hogy lehetőséget biztosít az önjelölt nyomozók számára, hogy felfedjék kilétét, kockázatos játékot űz velük. Ha nem sikerül 90 perc alatt kijutni a szobából, akkor az felrobban.

Ilyen nyomás mellett az ember mindent megtesz legalább a szabadulásért.

Még rutinos szabadulószobásként és játékosként is hamar be kellett látnom, hogy ez a szoba sok lesz. Annyira nehéz, hogy még a legalapabb feladat – a kijutás – is épp, hogy össze fog jönni.

Ezúttal nem egy összeszokott csapattal vágtam a feladatba, fejetlenség, káosz kerekedett igen hamar. Mindössze 5 feladatot kell megoldani, hogy kijussunk a szobából…

… és elbuktunk.

Nem szégyellem, de bizony beletört a bicskánk a játékba. A feladatok nagyon ötletesek és változatosak, de nehezek. Mármint tényleg nehezek. Sokszor csak a fejünket vakargattuk, miközben elképzelésünk sem volt, hogy mit kell tennünk a következő lépésként.

Bár egyszerre több feladattal is foglalkozhatunk, így lehet haladni, ha elakadnál. Nálunk ez inkább kontraproduktív volt, hiszen így csapongtunk feladatok közt, nem vettük a fáradságot az alapos kutatásra és a feladatok kibogozására.

Ráadásul nem fordítottunk elég energiát a szoba minden kellékének a memorizálására – hiszen minden plakát, jancsiszög, kapcsoló hasznos lesz valamikor.

Végül nagy kínlódások (és kis csalások) árán épphogy összehoztunk négy elvégzett feladatot. Elbuktunk.

És fény derült Jack kilétére? Sajnos nem, a felrobbanó szoba betemette a nyomokat velünk együtt.