Dormeo matracok - Vélemények, tapasztalatok és értékelés


Szerzők: Lenka Riganová, PharmDr. Eva Fehérpataky Badíková | Aktualizálva: 2020. 05. 17.

Ezeket a matracokat ajánljuk

iMemory S Plus

Alkalmazkodik a test formájához

4 keménységi fokozat található a kínálatban, melyek alkalmazkodnak az emberi testhez.

ára 100 000 Ft-tól

Air Plus Select

Allergiásoknak is megfelel

Hipoallergén és antibakteriális matrac, mely megfelel az allergiásoknak is.

ára 160 000 Ft-tól

Aloe Vera Plus

Maximális támasz

Ez a matrac stabil és kemény, kiváló támaszt biztosít a gerincoszlop számára.

ára 73 000 Ft-tól

Vélemények a matracokról

19 órát szántunk a KOMBO-nál arra, hogy összehasonlítsuk a kapható matracokat. Végül a 6 legjobb matracot választottuk ki, melyeken igazán kényelmesen alhat.

A KOMBO szakértő tanácsa

Kombo expert Eva Badíková

PharmDr. Eva Fehérpataky Badíková a Pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerészeti Karán szerzett diplomát, jelenleg felelős gyógyszerészként dolgozik a losonci REGIA gyógyszertárban.

„Ha matracot választunk, akkor a legfontosabb – és ezt saját tapasztalatból tudom –, hogy nem szabad elsietni a dolgot.”

Értékelésünk

Ma már több gyártó létezik, mely kifejezetten matracok gyártására specializálódott. De nem mind a legjobb minőségről híres.

A piacon található legjobb matracok gyártói közé tartozik a Dormeo. Matracaik nálunk igazán népszerűek, ami az elégedett vásárlóknak és a pozitív visszajelzéseknek köszönhető. A tesztelt matracok között is éppen ezért az ő matracaik dominálnak.

A kiválasztott 6 típust a használók tapasztalatai, a keménység, a vastagság és a teherbírás alapján értékeltük. Figyelembe vettük természetesen az árat is, hiszen az is nagy szerepet játszik a választásnál.

 Egy szakértő segítségével tanácsokat is adunk a megfelelő matrac kiválasztásához.

Dormeo matracok összehasonlítása

iMemory S Plus

#1

Air Plus Select

#2

Aloe Vera Plus

#3

Air Comfort Plus

#4

Fresh Prima II

#5

Siena

#6

Baby

#7

Keménység

közepesen kemény

puha - közepesen kemény

kemény

közepesen kemény

közepesen kemény

kemény

kemény

Maximális teherbírás

140 kg

130 kg

130 kg

140 kg

130 kg

130 kg

x

Vastagság

20 cm

27 cm

18 cm

23 cm

18 cm

16 cm

10 cm

Értékelés

Előnyök

+ dupla maggal

+ állítható keménység

+ több kényelmi zóna

+ lélegző

+ allergiásoknak is megfelel

nagyon vastag

+ Aloe Vera tartalommal

+ gyerkeknek is 

+ kemény

+ 3D alkalmazkodás

+ lélegző

+ levehető huzat

+ szellőzőrendszer

+ ezüstszálakkal

gyerkeknek is

+ szabályozza a nedvességet

+ támasz az egész testnek

+ 2 keménységi fokozat

+ antiallergén tulajdonságok

+ minőségi huzat

Hátrányok

- nem találtunk

- magasabb ár

- nem levehető huzat

- magasabb ár

magasabb ár

- kevésbé vastag

- magasabb ár

Ár

100 000 Ft

160 000 Ft

73 000 Ft

130 000 Ft

80 000 Ft

40 000 Ft

30 000 Ft

(Zöld színnel jelöltük a legelőnyösebb paramétereket. Pirossal a kevésbé előnyös paraméterek vannak kijelölve.)

Vélemények az egyes matracokról

1. iMemory S Plus - alkalmazkodik a testhez

közepesen kemény • a matrac maximális teherbírása: 140 kg • vastagság: 20 cm • levehető huzat

iMemory S Plus

Az iMemory S Plus az egyik legkeresettebb matrac mostanság. Mindkét oldala használható, elég egyszerűen megfordítani és kiválasztani a keményebb vagy a puhább felét alváshoz. Ennek köszönhetően tényleg bárkinek megfelel ez a matrac.

A matrac 4 keménységi fokozatot kínál. Minden testalkathoz megfelelően idomul, bármilyen pózban kényelmes rajta az alvás. iMemory memóriahab található benne, illetve az Octaspring® S alakú rugói lehetővé teszik a két alátámasztási szintet.


A maximális szelőzést a szellőzőrendszer biztosítja, mely lehetővé teszi a folyamatos levegőáramlást. Revitalizáló kezeléssel készült, ami azt jelenti, hogy szövete speciális anyaggal van bevonva, amely képes elektrosztatikus töltés eloszlatására. Ez a tulajdonság a test számára azt jelenti, hogy könnyebb rajta a relaxáció, felgyorsítja a revitalizációs folyamatot, és javítja az alvás általános minőségét.

A matrac hipoallergén, így allergiásoknak és asztmásoknak is megfelelő.

A huzat mosógépben mosható, és mivel levehető, biztosítja az egészséges és tiszta alvási környezetet atkák, baktériumok és kellemetlen szagok nélkül. A matrac ideális párok számára is, hiszen elnyeli a mozgást, vagyis nem továbbítja azt a másik oldal felé.

A matrac vastagsága 20 cm, maximális teherbírása 140 kilogramm.

Az iMemory S Plus matracot rengeteg elégedett vásárló használja, kiváló a kialakítása, minőségi anyagokból készült, így elnyerte tőlünk a Mi tippünk címkét. A matracot mindenkinek ajánljuk, aki szeretné igazán kialudni magát és ezért hajlandó egy kicsivel többet fizetni.

Előnyök

 • dupla maggal
 • állítható keménység és kitámasztás
 • 4 keménységi fokozat, 2 támasztási szint
 • több kényelmi zóna
 • allergiásoknak is megfelel
 • levehető huzat

Hátrányok

 • nem találtunk

Irányár

100 000 Ft

Értékelés

2. Air Plus Select - allergiásoknak ideális

állítható keménység - puhától a közepesig • vastagság: 27 cm • levehető huzat

Air Plus Select

A legkényelmesebb matrac a világon. Így ismerteti a gyártó az Air Plus Select matracot. Tényleg ennyire kényelmes?

Magába foglalja az Octaspring® habrugó technológiát a klasszikus zsákrugókkal együtt. Több rétegből áll, melyek egymást kiegészítve kínálják a legjobb támasztékot és a garantált komfortérzetet.

A matrac 5 zónájának köszönhetően kiválóan alkalmazkodik minden testtájhoz, függetlenül az alvási pozíciótól. Továbbá kiemelkedően légáteresztő, ami azt jelenti, hogy minden évszakban kényelmesen használható.

A matracban minőségi habrugók találhatóak, melyek garantálják a csendes mozgást, így a matrac párok számára is alkalmas. A nyugtalan éjszaka folyamán sem zavarja meg partnere álmát.

A matrac nagyon kellemes tapintású huzattal rendelkezik, mely lehúzható és mosógépben mosható. Hipoallergén és antibakteriális, így allergiával és asztmával küzdők is használhatják. Kivételes, 27 cm-es magassággal rendelkezik, elsőrangú kényelmet biztosít a pihenéshez és az alváshoz.

Erre a matracra hosszabb, 15 éves jótállás vonatkozik. Ha nem tudja, jól választott-e, akkor pedig lehetősége van otthon 100 éjszakán át tesztelni. Ha nem elégedett, az idő alatt bármikor visszaviheti. Természetesen visszakapja a matrac teljes vételárát.

Előnyök

 • légáteresztő
 • magasság
 • 5 zóna
 • levehető huzat
 • allergiásoknak is

Hátrányok

 • magasabb ár

Irányár

160 000 Ft

Értékelés

3. Aloe Vera Plus - Maximális támasz

kemény a matrac maximális teherbírása: 130 kg • vastagság: 18 cm • nem levehető a huzat

Aloe Vera Plus

Az Aloe Vera Plus matrac egy nagyon erős és kemény matrac, amely biztosítja az egész gerinc tökéletes kitámasztását.

Megnyugtató Aloe Vera kivonatot tartalmaz, ezért érzékeny bőrűek is használhatják, akár gyerekek is. Relaxációs hatású, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai vannak. Puha és selymes érintésű.

A matracban 14 cm Ecocell® matrac található, mely véd a baktériumoktól és az atkáktól, illetve jobb légáramlást biztosít. Nagy előnye még, hogy kiválóan alkalmazkodik a testformához. A matracban hipoallergén szilikon töltet is található, így használhatják allergiások és asztmások is. A matrac magassága 16 cm, maximális teherbírása 130 kg.

Ez a matrac, ahogy az eddigiek is Clean Effect védőréteggel van ellátva, amely megvédi a nem kívánt allergénektől. Hátránya viszont a nem levehető huzat. Hogy a matrac sokáig maradhasson tiszta, érdemes egy minőségi huzatot is beszerezni, amivel megvédhető a matrac.

Az összes Dormeo matrac közül ez a legkeményebb. Mindenkinek ajánljuk, aki kemény matracot keres, mely stabilan támaszt, például azoknak, akik nyak- vagy gerincfájdalommal küzdenek.

Ha ezen a matracon gondolkozik, de nem tud dönteni, lehet, hogy segít a 30 napos kipróbálási idő, melyet a gyártó kínál. Nagy előnye a 10 éves garancia, ami számunkra azt bizonyítja, hogy a gyártó biztosítja a termék minőségét. Minket is annyira meggyőzött, hogy értékelésünk során megkapta az Ár/érték kitüntetést.

Előnyök

 • a legkeményebb
 • Aloe Verát tartalmaz
 • antibakteriális védelmet nyújt
 • gyermekeknek is megfelel
 • kiváló ár

Hátrányok

 • nem levehető a huzat

Irányár

73 000 Ft

Értékelés

4. Air Comfort Plus - Kétoldalú mag

közepesen kemény • a matrac maximális teherbírása: 140 kg • vastagság: 23 cm • levehető huzat

Air Comfort Plus

Az Air Comfort Plus matrac megfelelően magas, összekapcsolódik benne a kényelmes Octaspring® habrugók és a jól támasztó klasszikus zsákrugók technológiája.

A matrac három zónával rendelkezik, mely biztosítja a minőségi alvást. Az Air Plus matracok sorában összekapcsolódik a kényelem a kiváló alátámasztással.

Ez a modell 23 cm magas, vagyis a kényelem és támasz garantált. A szellőzőrendszer biztosítja a matracban a levegő folyamatos keringését, ezzel csökkenti a meleget és a nedvességet, nem melegedik be sehol, így biztosítja a megfelelő alvási környezetet. A matrac huzata az ember testhőmérsékletére reagál és ehhez igazodik.

A habrugók azon felül, hogy légáteresztőek, még egy előnnyel rendelkeznek. Mindegyik képes a többitől függetlenül mozogni, így követi a test vonalait és mozgását. A habrugók igazodnak a természetes testhelyzethez, így könnyebb pihenni és regenerálódni. Ez garantálja a minőségi és egészséges alvást.

A matrac dupla maggal rendelkezik, vagyis a keménysége állítható. Nem hiányozhat a levehető huzat sem, mely mosógépben mosható. A huzat nagyon puha és kellemes tapintású a Tencel® modál szálaknak köszönhetően.

Hipoallergén és antibakteriális matrac, használhatják asztmások és allergiások is. Kétszemélyes ágyakra is megfelel, mivel nem közvetíti a mozgást az ágy egyik feléről a másikra.

A Dormeo ehhez a matrachoz 100 napos próbaidőt és 15 évre meghosszabbított garanciát kínál. Ilyen garanciával nem találkozunk minden nap.

Előnyök

 • 3D-ben idomul a testhez
 • antibakteriális és hipoallergén
 • légáteresztő
 • levehető huzat
 • 100 napos kipróbálási idő

Hátrányok

 • magasabb ár

Irányár

130 000 Ft

Értékelés

5. Fresh Prima II - Gyerkeknek is megfelelő

közepesen kemény • a matrac maximális teherbírása: 130 kg • vastagság: 18 cm • levehető huzat

Fresh Prima II

A Fresh Prima II matrac három zónával rendelkezik, hogy minden testtájat megfelelően megtámaszthasson. Ezen kívül modern habrugók találhatóak benne, melyek könnyen igazodnak minden mozgáshoz.

A matrac magassága 18 cm, teherbírása 140 kg. A huzatban 2 cm vastag memóriahab található, hogy még kényelmesebb legyen. Ez a huzat hipoallergén, könnyen levehető és mosógépben mosható. Védi a matracot a baktériumoktól, atkáktól és a kellemetlen szagoktól.

A szellőzőrendszer biztosítja a folyamatos levegőáramlást, hogy a matrac mindig friss maradjon. Az egyedülálló struktúra megakadályozza a mozgás átvitelét az egyik oldalról a másikra. Éppen ezért kiváló kétszemélyes ágyra párok számára is.

A huzat szükség szerint levehető és mosógépben mosható. Érdekes, de hasznos tulajdonsága a matracnak, hogy ezüstszálakkal van átszőve. A tiszta ezüst egészségügyi előnyei és a kiváló megtámasztás miatt gyermekek számára is megfelelő. Továbbá allergiások és asztmások is használhatják, hiszen antibakteriális és hipoallergén.

A matracot mindenkinek ajánljuk, akik ergonomikus matracot keresnek, hogy minél jobban aludjanak. Ami a keménységet illeti, azt mondanánk, nem is túl kemény és nem is túl puha, háton és oldalt alváshoz is kiváló.

Ha ezt a matracot szeretné megvásárolni, de még habozik, akkor kihasználhatja a 60 napos próbaidőt. Erre a modellre is 15 éves maghosszabbított garanciát kínál a gyártó.

Előnyök

 • antibakteriális és hipoallergén
 • szellőzőrendszer
 • igazodik a test vonalaihoz
 • levehető huzat
 • ezüstszálakkal
 • gyerekeknek is megfelel

Hátrányok

 • magasabb ár

Irányár

80 000 Ft

Értékelés

6. Siena - Ha túlzott a páratartalom

kemény • a matrac maximális teherbírása: 130 kg • vastagság: 16 cm • levehető huzat

Siena

A megerősített középső résszel ellátott Siena kemény matrac kiváló választás a megfelelő megtámasztás érdekében az alvás teljes ideje alatt.

A matracbelső Ecocell® kemény habból készült, a matrac 16 cm vastag. Elég kemény, közben megfelelően lélegzik alvás közben és igazodik a test vonalaihoz.

A matracot úgy tervezték, hogy megtámassza a nyakat, a gerincet és a csípőt. Kényelmes, de stabil, alvás és pihenés közben megbízhatóan támasztja az egész testet. Egy másik előnye a megerősített rész, amely úgy van kialakítva, hogy bármilyen pozícióban könnyen alkalmazkodjon a testhez.

A matracot CleanEffect® védőréteggel borították, ami védi az atkáktól, baktériumoktól és más nem kívánt vendégektől. Segít higiénikus és tiszta környezetet kialakítani az egészséges alvás érdekében.

Hogy minél egyszerűbb legyen a karbantartása, cipzáras higiénikus huzattal rendelkezik, mely bármikor levehető és kimosható a mosógépben.

A matrac oldalai és alsó része különösen jól szellőző 3D Airmesh anyaggal vannak bevonva. Számos nyílás van rajta, amelyek garantálják az optimális légáramlást nyáron és télen is.

Előnyök

 • megtámasztja az egész testet
 • kemény, de kényelmes
 • levehető huzat
 • megvéd az allergénektől
 • elvezeti a nedvességet

Hátrányok

 • kevésbé vastag

Irányár

40 000 Ft

Értékelés

7. Baby - kiságyba való

kemény • a matrac maximális teherbírása: x • vastagság: 10 cm • levehető huzat

Baby

A legutolsó értékelt matracunk a Baby matrac, mely a legkisebbek ágyacskájába való.

2 az 1-ben kétoldalas matracról van szó kisbabák és kisgyermekek számára. Két keménységi fokozattal rendelkezik, ami azt jelentik, hogy alkalmazkodik a folyamatosan fejlődő és növekvő gyermekhez. A keményebb oldal az újszülötteknek, a puhább pedig a nagyobb gyerekeknek ajánlott 7 hónapos kortól.

Sok ember tévesen azt gondolja, hogy az újszülötteknek kemény matracra van szüksége, mintha egy kis fészekben aludnának. Ezzel szemben nekik a lehető legkeményebb matracra van szükségük, hogy ne forduljanak túl hamar át, illetve a kemény matrac megakadályozza a fej besüllyedését, így biztosítja a zavartalan légzést.

Amint a gyermek 7 hónapos korba lép, eljön az ideje a matrac megfordításának, a puhább oldal használatának. Ez az oldal igazodik a gyermek testének a növekedéséhez és mozgásához.

A matrac kemény és elasztikus Ecocell® anyagból áll, melyet milliónyi apró sejtecske alkot. Ezek között minden irányban jól tud járni a levegő, így kiválóan szellőzik megelőzve ezzel az izzadást.

Egy jó gyerekmatracnak antiallergén tulajdonságokkal kell rendelkeznie a gyermek egészséges fejlődése érdekében. Ez a matrac a már említett Ecocell® anyagból készült, melyben nem telepszenek meg az atkák és más allergének. Ebből a szempontból előnyös a levehető huzat is, mely mosógépben mosható. Ez a huzat nagyon ellenálló, gyakori mosás esetén is megőrzi a formáját és tulajdonságait.

A matrac 60 x 120 cm széles és 10 cm magas.  12 éves garancia vonatkozik rá. Két változatban kapható - rózsaszínben a kislányoknak, kékben pedig a kisfiúknak.

Előnyök

 • 2 keménységi fokozat
 • kiságyba
 • antiallergén
 • levehető huzat
 • Ecocell anyagból

Hátrányok

 • magasabb ár

Irányár

30 000 Ft

Értékelés

Dormeo matracok a gyakorlatban

Dormeo

A matracok kiválóan illeszkedtek az ágyhoz.

Dormeo matrac szerkezet

A matracok a struktúrájuknak köszönhetően jól szellőznek és elvezetik az izzadtságot.

Dormeo matracfogantyú

Praktikus apróság - fogantyú a könnyebb áthelyezés érdekében.

Sleep like a Hero Dormeo

Dormeo - Sleep like a HERO.

Dormeo matrac vastagsága

A matracok tényleg vastagok és jó minőségűek

Hogyan válasszunk matracot?

matracok értékelése

A megfelelően megválasztott matrac az egyik legfontosabb szükséglet a teljes értékű, minőségű alváshoz. Ezért nem szabad alábecsülni a fontosságát, és mielőtt egy adott modellről döntene, mérlegelje a következő kritériumokat.

Milyen a matrac optimális keménysége?

A matracok legfontosabb tulajdonsága egyértelműen a keménység. A keménység kiválasztásánál többször a merevség szerint választunk, pedig a keménységet a használó testsúlya is nagyban befolyásolja.

A nagyobb súlyú embereknek inkább keményebb matrac kéne, ezzel ellentétben a könnyebbeknek puhább is elég.

A matrac keménysége kiválasztásánál az alvás módjára is gondolnunk kell. Ha valaki inkább az oldalán szeret aludni, akkor puhább matrac után kéne néznie. Annak pedig, aki a hátán alszik többet, a keményebb matrac a megfelelő.

Általánosan több keménységi szintről beszélhetünk a matracok esetében. A legalapvetőbbek a következők:

1. Nagyon puha matrac - Egy ilyen matrac inkább alkalomszerű használatra vagy oldalt alváshoz felel meg. Nem szabad elfelejteni, hogy bár olyan, mintha egy bárányfelhőn aludnánk, nem támasztja eléggé a hátgerincet az ilyen matrac-

Ezek a matracok általában alacsonyabb áron kaphatóak.

2. Közepes keménységű matrac - a matrac elég kemény, de elasztikusságának köszönhetően megfelelően idomul a test vonalaihoz és a mozgáshoz. A gerincet is kellőképpen támasztja.

3. Kemény matrac - A kemény matracok ideálisak a háton alvóknak és a nagyobb testsúllyal rendelkezőknek. Kellőképpen támasztják a testet, de vigyázni kell, hogy túl kemény ne legyen. A túl kemény matracon való alvás csípő-, hát- vagy derékfájdalmat okozhat.

A szakértő tanácsa

„A legnehezebb a matrac keménységét kiválasztani, hiszen mindenkinek valami más felel meg. Figyelembe kell venni a alvási pozíciót is - az test oldalán vagy hason alvók általában a puhább vagy a memóriahabos matracokat preferálják. Én például keményebb matracot választottam kapszulás rugózással, hiszen ez a leguniverzálisabb. A következő nagyon fontos szempont, melyre figyelmeztettek, az a rács fajtája - nem minden matrac kompatibilis ugyanis minden ágyráccsal.”


PharmDr. Eva Fehérpataky Badíková

Milyen legyen a matrac anyaga?

A matrac kiválasztása során rengeteg anyagtípussal találkozhatunk. A klasszikus szivacsmatracokon kívül találkozhatunk latexszel, rugóval vagy akár géllel is.

A hideghab matracok kiváló elasztikusságukkal tűnnek ki, illetve hosszú élettartamukkal és tartós formájukkal. A hideghabban található pórusoknak köszönhetően légáteresztő és elvezeti a meleget. Lehet kombinálni a különböző merevségű matracokat és így megtalálni a legjobb támasztást a gerincnek. A hideghab matracokat lehet kombinálni viszkoelasztikus habbal (lusta hab) is.

A hideghabon kívül népszerű még a viszkoelasztikus hab is, mely valójában egy poliuretán hab nyílt sejtstruktúrával. Ez a struktúra teszi lehetővé, hogy a hőmérséklethez igazodva változtassa a keménységét. További előnye, hogy csökkenti a hátfájást és pozitívan hat a vérkeringésre. Mivel lassan veszi fel az eredeti alakját, nem fejt ki ellennyomást és nem alakulnak ki tőle elfekvések.

A lusta hab segít stabilizálni a testet a megfelelő alváspozícióba, így a használó kevesebbet forgolódik éjjel, ami szintén hozzájárul a nyugodt alváshoz.
matrac kiválasztása

Kombo tanácsa

Kombík radí

Mielőtt kiválaszt egy konkrét matracot, jól gondolja át, mi zavarta igazán a régi matracában.


Ez segítséget nyújthat abban, hogy a megfelelő matracot válassza a jövőben.

Egy nagy matracot vagy inkább két kisebbet válasszunk?

Ezen biztosan elgondolkozik minden házaspár, amikor a hálószoba berendezése kerül sorra. És vajon mi a válasz?

Mindenkinek más lehet a megfelelő. Más a súlyunk, a BMI-nk, az alvási szokásaink stb. Ezért a legjobb két különböző matracot választani a jövendőbeli felhasználó igényei és kívánalmai alapján.

Két matrac vásárlásának további előnyei is vannak, mint az egyszerűbb kezelhetőség. A dupla matrac nagyon nehéz, így nem egyszerű a másik oldalára fordítani. Abban az esetben, ha állítható ágyrácsot szeretnének, szintén fontos, hogy két matrac legyen az ágyban.

 Annak ellenére, hogy két külön matrac jobb választás, mégis vannak a piacon nagy, dupla matracok a hitvesi ágyakra. Ha mégis ilyen fajta vásárlása mellett dönt, vegye figyelembe a gyártó információit egy közös ágyban való használatról.

Mi a helyzet akkor, ha az ágyban tömör deszka található?

Bizonyos modern ágyakban nem rács, hanem deszka található. Higiéniai okokból ilyenkor nehezebb a választás.

A matracoknak lélegezni kell, hiszen egy egészséges ember egyetlen éjszaka alatt 7 dcl vizet izzad ki, ami belekerül az ágyneműbe. betegség esetén ez jóval több lehet, így nagyon fontos, hogy a matrac nappal megszáradhasson és ne maradjon benne nedvesség.

Így ha az Ön ágyában nem rács, hanem deszka található, akkor ajánljuk a leginkább légáteresztő, rugós matracokat, melyek sokkal levegősebbek.

Hogyan tartsuk karban a matracot?

hogyan válasszon matracot

A matrac megvásárlásával még semmi nem ér véget. Ha azt szeretné, hogy minél tovább használhassa, fontos a matrac megfelelő karbantartása. A használat előtt fontos elolvasni a használati utasítást, hogy minden fontos információt megtudjon. Ha tényleg a gyártó instrukciói szerint jár el, akkor biztosabb lhete benne, hogy a matrac a legtovább megőrzi eredeti állapotát.

 Fontos figyelni a rácsok és a matrac megfelelő elhelyezésére is. Egy nem megfelelően elhelyezett matrac könnyen deformálódhat. Mindig őrizze meg a matrac „papírjait”. Ne használjon, öreg, drótozott rácsot széles közökkel (több mint 5 cm). Ez nem jó alátét, mert deformálódhatnak tőle a matracok és elvesztik a jó tulajdonságaikat. A rugalmas ágyrács lamelláira habmatrac vagy latexmatrac a megfelelő. Ezek a rostok ugyanis lehetővé teszik a levegő áramlását.

És mi van a huzattal?

Azon kívül, hogy a levehető és mosható huzat higiénikus, meg is hosszabbítja a matrac élettartamát. Védi a szennyeződésektől, allergénektől és nedvességtől is. A matracot negyedévente fontos megfordítani. A rendszeres forgatás által van ideje a megterhelt részeknek a regenerálódásra.

Szintén nagyon fontos még a rendszeres szellőztetés. Szellőztetéskor távolítsa el az ágyneműt és a lepedőt is. Nagyobb mértékű izzadás esetén figyelni kell a nedvesedést, nehogy a matrac penészesedni kezdjen. A matrac tisztítása nem ajánlott folyékony tisztítószerekkel. Ezek kárt tehetnek a habmatracok szerkezetében, ugyanígy a kémiai tisztítószerek is. Ha szeretné tisztán tartani a matracát, jobb azt időnként egy egyszerű porszívóval átporszívózni.

Arra is gondoljon, hogy a matrac nem valami játék, nem jó, ha például gyerekek ugrálnak rajta vagy más nem várt hatások érik. Bár a matracok ellenálló anyagokból készültek, az ugrálás nagyon könnyen károsíthatja. A habrugós és táskarugós (zsákrugó) matracok állapotát befolyásolhatja a tárolásuk és a mozgatásuk is.


Hogyan válasszuk tehát ki az igazán jó és minőségi matracot, ami biztosan megfelelő lesz? Ha figyelembe veszi az összes fontos tulajdonságot, amivel egy matracnak rendelkeznie kell, akkor itt az ideje arra összpontosítani, hogy Önnek konkrétan mire van szüksége.

 Ne feledkezzen meg a keménységről, a matrac anyagáról, a testsúlyról és a leggyakoribb alvási pozícióról.

A Dormeo márkáról

Dormeo logó

A Dormeo márka már több mint 15 éve jelen van a piacon. 2016-ban és 2017-ben elnyerte Szlovákiába n a legjobb márkáknak járó díjat. Manapság a Dormeo matrac a minőségi alvás szinonimája.

Az első Dormeo matracot már 2002-ben legyártották és értékesítették. Azóta foglalkozik intenzíven a matracok fejlesztésével és értékesítésével. Az egyik legnépszerűbb márka nemcsak Szlovákiában, hanem egész Európában is.

Leggyakoribb kérdések matrac vásárlása esetén

1. Melyik a legjobb matrac?

Egy konkrét matracot a legjobbként megjelölni lehetetlen. Mindenkinek különböző igényei vannak, más a testfelépítésünk és az alvási szokásaink sem egyformák. Ezt mind figyelembe kell vennünk egy matrac kiválasztása esetén, hogy biztosak lehessünk benne, a legjobbat sikerült kiválasztani.

2. A kemény vagy a puha matrac a jobb?

Erre sem lehet teljesen egyértelműen válaszolni. Ez is függ a szokásoktól és a testsúlytól is.

Ha leggyakrabban a hátán alszik, akkor a keményebb matrac ideális. Az oldalt fekve alvóknak egy kicsivel puhább matrac kell. Ilyen kell az alacsonyabb testsúllyal rendelkezőknek is. Ezzel szemben aki nehezebb, annak keményebb matracra vanszüksége.

3. Muszáj, hogy a matracnak levehető huzata legyen?

Nem, nem muszáj, de mindenképpen ajánlott. A jó huzat légáteresztő és megfelelően higiénikus. Ehhez rendszeresen kell mosnunk, amihez pedig elengedhetetlen, hogy levehető legyen.

4. Mennyit bír ki egy matrac?

Ez attól is függ, milyen matracot választ. Az olcsóbb típusok kb. 5 évig őrzik meg tulajdonságaikat. A jobb minőségűek, pl. a Dormeo matracok probléma nélkül kibírnak akár 15 évet is.

Hogy a matrac minél tovább használható legyen, fontos a megfelelő karbantartás és bánásmód is.

5. Fontos a matrac vásárlásánál a magasság is?

 Általános feltételezés, hogy a matrac minimum egy harmadának az ágy széle (vagyis a keret) felett kell lennie. Jól kell illeszkednie az ágyba, nem lehet sem túl laza, de az se jó, ha szorul.