Milyen képet válasszunk a nappaliba vagy a hálószobába, ami illik a beltér stílusához?

Hogyan válasszunk egy képet, hogy megfeleljen a belső stílusának

Az otthonunk a legfontosabb hely az életünkben. Ott élünk, pihenünk, relaxálunk, alkotunk, dolgozunk, itt érnek minket a legfontosabb pillanatok a szeretteink körében. Az otthon a mentsvárunk, ahová megérkezünk egy fárasztó munkanap után, nyugodtan feltesszük a lábunkat és élvezzünk a nyugalmat.

Nem csoda hát, hogy az otthonunk berendezésére nem sajnáljuk az időt és az energiát, hiszen szeretnénk olyan otthont kialakítani magunknak, amelyben igazán jól érezzük magunkat. Így válogatunk a bútorok közt, dekorálunk, kiegészítőket választunk, de mindezek mellett sokszor elfeledkezünk a falakról. Arról, mivel tegyük élettel telivé a fehér falakat, ami ma újra trendi.

Szereti nézni az üres falakat? Ez is az otthon része, befolyásolja az összképet. Tegye érdekessé színekkel, polcokkal, bekeretezett fotókkal vagy a régi  klasszikussal - képekkel.

Nem, a képek nem elavultak. Kiváló, modern megoldás lehet arra, hogy szebb falakat varázsoljunk, méghozzá többféle méretben, anyagban, stílusban, más-más dizájnban.

Ha úgy döntött, hogy falait képekkel fogja díszíteni, olvassa el cikkünket arról, hogyan válasszon képet a nappaliba, hálószobába vagy bármilyen más helységbe úgy, hogy illjen a beltér stílusához.

Mi alapján válasszunk képet? A beltér stílusa a döntő

A legfontosabb faktor a kép kiválasztásakor a beltér stílusa és dizájnja. 

A képnek ugyanis illenie kell a berendezéshez, illetve a helyiség kiegészítőihez is. Igen, választhat egy virágos képet csak és kizárólag azért, mert tetszik Önnek. Viszont akkor azzaé is kell számolnia, hogy ha felakasztja az indusztriális nappaliba, akkor nem olyan hatást fog kelteni, mint mikor az üzletben látta.

Hogyan válasszuk ki tehát a megfelelő képet a stílus alapján? 

Indusztriális stílus

Ipari stílusú ház

Az indrusztriális stílus a lehelletnyi nyersségével és ridegségével együtt (vagy annak ellenére) nagyon otthonos és egyre népszerűbb

Erre a stílusra jellemzőek a beton- vagy téglafalak, illetve nem hiányozhatnak a fekete vaskonstrukcióból készült polcos bútorok sem. Jellemző a magas mennyezet fémkonstrukcióval, fémlépcsők és a gyári hangulatú lámpák.

Az indusztriális stílusú belterekben a sötét színek dominálnak - a szürke és a fekete árnyalatai, illetve a tégla és a barna szín. Az anyagok közül leginkább a matt fém és a fa jellemző.

Ha Ön is az indusztriális stílus megszállottja, válasszon retro képeket absztrakt formákkal a stílusra jellemző árnyalatokkal, térképkkel vagy városok képével.

Vidéki, provence-i vagy rusztikus stílus

Vidéki stílusú ház

A vidéki, a provence-i (provanszi), valamint a rusztikus stílus olyan közel áll egymáshoz, hogy sokak szerint valójában ugyanarról a dizájnról beszélhetünk. Mi ennek a stílusnak a lényege?

A provence-i stílusban berendezett otthonokban a természet által ihletett dolgokat találunk. A harmonikus kialakítású bútorokat a kiegészítőkkel együtt a nyugodt vidéki atmoszféra inspirálta.  A színek közül a fehér, a törtfehér és más világos, krémszínű árnyalatok dominálnak fával kombinálva.

A vidéki stílus praktikus, egyszerű elemei mindenkit elvarázsolnak. Ha Ön is ezt választotta, a falakat díszítheti virágok, fák, tájak képével.

Skandináv stílus

Skandináv életstílus

Egyszerű, modern, praktikus. Ilyen az időtálló skandináv stílus.

Tiszta vonalak, elegancia, kellemes légkör, élénk színek és geometriai formák jellemzik. Itt is nagyon fontos szerepet játszik a természet, hiszen az inspirálja ezt a stílust. Nem hiányozhatnak hát a természetes anyagok,illetve a természetes motívumok.

Az ökológoa és a fenntarthatóság is fontos szerepet játszik ebben a stílusban. A hívei minőségi, időtlen bútorokat választanak, amelyek a jövő generációit is szolgálhatják.

A skandináv stílus színei többnyire semlegesek. A leggyakrabban használt szín a fehér, amelyet fa egészít ki - világos fa árnyalatok, például nyír vagy fehérített tölgy.

A skandináv stílusú képek tele vannak grafikus formákkal, továbbá ötletes, de letisztult vonalakkal, fehér és fa keretben.

Mediterrán stílus

Mediterrán életstílus

A mediterrán stílus nem annyira elterjedt nálunk, de persze vannak olyan háztartások, ahol a mediterrán atmoszféra, a légiesség és a világos színek dominálnak.

Ezt a stílust az egyszerűség, a kellemesség, a kényelem jellemzi, felesleges műviség nélkül.
Ami a bútorokat illeti, általában világos fából vagy fémből készülnek. Nem kell sok bútor, a helyiség nem lehet zsúfolt, inkább minimalista, funkcionálisan berendezett.

Az ilyen stílusú belső térben fehér falakat talál, világoskék vagy bézs színű csempékkel kiegészítve. A kékre festett ajtókeretek is igazán hatásosak. A fehér és a kék mellett a homok, a bézs és a zöld is jól passzol a stílus a színeihez.

A mediterrán stílusú festmények leggyakrabban tengert, strandokat, vitorlás hajókat és halászokat ábrázolnak.

Etno/Boho stílus

Ethno / Boho életstílus

A boho stílust gazdag minták, élénk színek, expresszivitás, merészség jellemzi, amelyek első pillantásra gyakran kaotikusnak tűnhetnek.

Ebben a stílusban az égvilágon minden minta megengedett - szabályos, de akár szabálytalan geometriai alakzatok, mandalák, etno, csíkok, ... Ugyanez a helyzet a színekkel. Az etno stílusnak ugyanis valóban a legváltozatosabb színek különféle kombinációira van szüksége.

A virágokról sem szabad elfeledkezni, méghozzá jó sok kell belőlük.

A Boho stílusú festményekre többféle szín és minta jellemző, továbbá gyakoriak a természetes motívumok is.

A méret is fontos

A kép kiválasztásakor fontos tényező annak mérete is. Igaz, hogy a nagy festmények alkalmasak nagy helyiségekbe és fordítva - kisebb festmények kis helyiségekbe illenek.

A megfelelő képméretet úgy is kiválaszthatja, hogy megméri annak a falnak a hosszát és szélességét, ahová a képet tervezi elhelyezni. Ha képet szeretne felakasztani egy ágy, kanapé vagy bútor fölé, akkor mérje meg a távoságot a bútortól a mennyezetig.

A kanapé vagy más bútor felett elhelyezni kívánt festmények szélességének nem kéne meghaladnia az adott bútor szélességének a 75% -át.

Ha van szabad fala, akkor a rajta lógó képnek a falszélesség 3/8-át kellenek kitöltenie.

És mi van a kerettel?

Egy megfelelően megválasztott keret tökéletesen kiegészíti a képet és magát az összképet. Itt is érvényes, hogy a választásnál figyelembe kell venni a stílust, illetve azt, mit ábrázol a kép.

Választhat egy minta nélküli, egyszerű keretet, ami leginkább a modern képekhez illik.

A díszített keretekkel leggyakrabban régi olajfestmények, történelmi festmények vagy vintage stílusú festmények esetén találkozhatunk.

A feltűnő keretek tökéletesen kiegészítik a különféle grafikákat.

Válasszunk képet a helyiséghez

Az is nagyon fontos a választásnál, hogy mely helyiségbe kívánja elhelyezni a képet. Gyermekmintás képet valószínűleg nem a nappaliban, hanem a gyerekszobában helyez el. Ugyanígy egy ínyenc stílusú festmény nem éri el a kívánt hatást a nappaliban, mivel az egyértelműen a konyhába való.

Most pedig gondoljuk át közösen, hogy melyik képet válasszuk a nappaliba, a hálószobába, a konyhába, valamint a kisebb gyermek vagy egy iskolás diák tanulószobájába.

Milyen képet tegyünk a nappaliba?

Milyen kép a nappalinak

nappali az egyik legfontosabb helyiség mindenki otthonában. Itt töltjük az időt a családdal, pihenünk a tévé előtt, itt ültetjük le a vendégeket. Ezért ennek a szobának hangulatosnak , ugyanakkor reprezentatívnak is kell lennie.

A nappalinak tükröznie kell Önöket, mint családot. Ezért számos nappaliban keretes családi fotót találhat, amelyek a közös élet legszebb és legfontosabb pillanatait örökítik meg.

De ha Ön nem ezt az utat választaná, választhat valami kevésbé személyeset is. Lehetőség bőven van.

Modern festményt a kanapé fölé 

A nappalikban leggyakrabban képet a kanapé felett találhatunk. Itt fontos figyelembe venni a kanapé méretét, de azt a falat is, amelyen majd lesz a kép. Ne feledje, hogy egy kis kép nem illik egy nagy falfelüleltre, ahogy a nagy kép sem megfelelő választás egy kisebb falrészhez.

Ha kisebb a nappali, inspirálódjon a kanapé fölé illő kisebb, modern festmények választékából.

Nagyobb képek a nappaliba

Ha az Ön nappalija tágas, magas a mennyezet, robusztus a kanapé és bőven van felette hely, akkor oda nagyobb kép illik.

Kézzel festett képek a nappaliba

Ha Ön kreatív lélek, talán néhány festménye díszíti már házának egy-egy szobáját. Ha nem, akkor pedig választhat kész festményeket is a nappaliba, ezzel is támogatva a művészetet.

Hogyan válasszunk képet a fürdőszobába?

Hogyan válasszunk képet a hálószobához

A legtöbbünk számára a hálószoba pihenőhely, egyfajta személyes, intim zóna, ahova kevés embert engedünk be.

Míg egyesek a minimalizmusra helyezik a hangsúlyt a berendezéskor - nincsenek felesleges bútorok, nincs elektronika, nincs virág, mások megpróbálják minél inkább kihasználni ezt a helyet, beleértve a szoba falait is. A hálószoba falára leginkább tükröket, de képeket is helyezhetünk.

Különféle képeket helyezhetünk a hálóba, de tükrözniük kell azt a légkört, amely a hálószobában uralkodik. Megfelelő választás lehet például egy kép szerelmi motívummal. Ha a hálószoba az ellazulás vagy akár meditáció helye, válasszon természetes mintákat, például növényeket, különféle tájakat vagy vallási motívumokat.

A hálószobában elhelyezett képek nem lehetnek tele minden lehetséges színnel. Neutrálisnak és a szem kellemesnek kell lenniük a szemnek. Illeniük kell a hálószoba berendezéséhez is.

Képek a hálózobába az ágy fölé

Míg egykor a hitvesi ágy fölötti falat kizárólag esküvői fotó díszítette, ma sokkal több  dolgot találhat rajta.

Óriási képeket a falra

A hálószobában az ágy fölötti falon általában elegendő hely van még a nagyméretű, túlméretezett festmények számára is.

Képek a gyerekszobába

Festmények gyerekszobához

A gyerekszoba a gyermek királysága, ahol szabadidejét töltheti, pihenhet, játszhat, de tanulhat, fejlesztheti képességeit, készségeit, kreativitását is.Ehhez kéne idomulnia a szoba berendezésének, beleértve a festményeket és a falakon található plakátokat is.

A gyermek szobájába való kép kiválasztásakor elsősorban a gyermek életkorát és személyiségét kell figyelembe venni. Ha egy olyan apróságnak rendez be szobát, aki még nem tudja megmondani, mi tetszik vagy nem tetszik neki, válasszon olyan képeket, amelyek megragadják a figyelmét.

Próbáljon azonban valami többé-kevésbé semleges, időtálló dolgot választani, amelyet nem kell évről évre megváltoztatnia, ahogy növekszik a kisgyerek.

Gyerekképeket a falra

Manapság már valóban gyönyörű, különböző mintákkal díszített gyerekképek kaphatóak, lányoknak és fiúknak egyaránt, de univerzális képk is vannak, fiús-lányos szobákba.

Képek a tanulószobába

A tanulószobába való kép kiválasztása nem egyszerű feladat, főleg ha a szülő egyedül vág bele. Fordítson figyelmet a gyermeke véleményére, hokkijaira, kedvteléseire.

A gyerek- vagy tanulószobájban elhelyezett képnek igazodnia kell a gyermek habitusához is. Ha a gyermek temperamentumosabb, akkor a képnek nyugodtabbnak kell lennie, kevésbé dinamikusnak. És fordítva. Ha a gyermek nyugodtabb, csendesebb, félénk, válasszon egy "élénk" képet a szobába.

Milyen képet rakjunk a konyhába?

Micsoda kép a konyhához

A konyha falain általában nincs túl sok hely a képeknek. Ott a konyhaszekrény uralkodik, az foglalja el a hely nagy részét.

Ha azonban a konyha közös az étkezővel, akkor a konyhaasztal fölötti szabad felület kiváló hely lehet egy festmény számára. Itt kisebb, vagy akár nagyobb festményeket is elhelyezhet (a fal méretétől függően), melyek ábrázolhatnak gyógynövényeket, ételeket, de virágokat, növényeket és természetes motívumokat egyaránt.

Manapság a egyre gyakrabban helyezkednek el egy légtérben az ebédlővel és a nappalival, és olyan egészet hoznak létre, amelynek mindenképpen összeillőnek kell lennie. Mikor képet választ a konyhába, ezt mindenképp tartsa szem előtt. A konyhai képek stílusának meg kell egyeznie a az ebédlő és a nappali képeinek stílusával.

Konyhai képek ínyenc motívumokkal

Ezek a képek leginkább azokba a könyhákba alkalmasak, ahol csak úgy pezsek a főzés és az ételek iránti szeretet és lelkesedés. Legyen szó étel, zöldség, gyümölcs vagy kávé mintáról, ezek a témák tökéletesen kihangsúlyozhatják a konyha ínyenc hangulatát.

Festett képek a konyhába

A kézzel festett képek minden konyhának tökéletes hangulatot és eredetiséget kölcsönöznek. Válasszon olyan festményeket, amelyek stílusukban illeszkednek a beltér hangulatához.

Gondolat a végére...

A képek kiválasztásakor ne felejtse el figyelembe venni saját érzéseit, melyeket egy-egy kép vagy festmény kivált Önből. Végül is Ön az, aki azt a képet minden nap látni fogja.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: