Elromlott a mosogatógépe?  A következő problémákat ön is elháríthatja

mosogatógép

A modern elektromos eszközök segítik a mindennapjainkat a háztartásban. De sajnos nem mindig működnek tökéletesen. Ha a mosogatógépből egy teljes mosogatási ciklus után piszkos edényeket vesz ki, az óriási csalódás. Az még rosszabb, ha egyáltalán nem működik.

Annak, hogy miért nem működik egy mosogatógép, többféle oka lehet. Gyakram viszont egyszerű hibáról van szó, amit szerelő nélkül is könnyen megoldhatunk. Az első lépés mindig a használati utasítás áttanulmányozása.

A modern mosogatógépek pontos információt adnak a kijelzőn, hibakód megjelenítésével. Az információs füzetben ezeket a kódokat mindig pontosan ismertetik. A következőkben összegezzük azokat a hibákat, melyekkel a mosogatógépek tulajdonosai a leggyakrabban találkoznak.

üveg a mosogatógépben

Probléma: A mosogatógép nem kapcsol be

Az első lépés egy nem működő mosogatógép esetében egy alapos ellenőrzés. Ha megpróbálta az eszközt bekapcsolni és nem történik egyáltalán semmi, nem jelenik meg semmi a kijelzőn, akkor az energiaellátással lesz a probléma. Ellenőrizze az elektromos bemenetet, az összes kábelt és biztosítékot.

Lehet, hogy elég a mosogatógép „resetelése”, esetleg a vezeték kihúzása, majd visszadugása a konnektorba, vagy a megfelelő biztosíték ki- és bekapcsolása. Ha bekapcsolt a kijelző, de a mosogatógép nem működik megfelelően, próbálja hosszan nyomni a bekapcsoló gombot, majd újra elindítani a gépet.

edények

A mosogatógép akkor sem működik, ha az ajtaja rosszul van bezárva, vagy probléma van az ajtókapcsolóval, ami talán kilazult. Ebben az esetben csavarhúzó segítségével behúzhatja  (győződjön meg róla, hogy az eszköz áramtalanítva van).

Ha a mosogatógépet sokáig nem használta, a motor problémásan kezdheti újra a működést. Egy beakadt motor nagy zajjal jár, ha megpróbálja beindítani. Ekkor próbálhatja ki a „kézi módszert”. Húzza ki a dugót a konnektorból vagy kapcsolja le a biztosítékot. Szerelje le az alsó panelt, ami alatt elhelyezkedik a motor. Vegyen fel védőkesztyűt. Nyúljon be a gép belsejébe, mozgassa meg a motort, próbálja meg kézzel megforgatni. Ha ez nem sikerül, akkor szerelőt kell hívni.

tiszta edények

Probléma: A mosogatógép nem adagolja a vizet

A további gyakori problémák közé tartozik, hogy a mosogatógép nem adagolja a vizet, vagy csak nagyon lassan, így a mosogatás nem hatékony.

Az első lépés a vízvezeték ellenőrzése. Megtörténhet, hogy a befolyócső el van tömődve vízkővel, ezért ki kell tisztítani.

A mosogatógép kikapcsolása után ellenőrizze az úszókapcsolót. Az úszó egy műanyag kupakszerűség a mosogatógép alján. Ennek fel le kéne mozognia és „kattannia”. Ha az úszó el van rakódva, akkor kefével tisztítsa meg és öblítse el. Tisztítsa meg a körülötte lévő részeket is, majd csak azután rakja vissza a mosogatógépbe.

A lassú vízadagolásnak az alacsony víznyomás is lehet az oka. Ellenőrizze, hogy a vezetékhez tartozó csap teljesen ki van e nyitva.

víz a konyhában

Probléma: Víz marad a mosogatógépben

Abban az esetben, ha a mosogatási program befejeztével víz marad a mosogatógépben, elsősorban próbálja meg újraindítani az eszközt, akkor talán magától elkezdi kiengedni a vizet. Ha ez nem történik meg, tisztítsa meg a szűrőt a mosogatógép alján. Az utolsó lehetőség a víz kézi leengedése.

mosogatógép

Ahogy a befolyó-, úgy a kifolyócső is eltömődhet. Ellenőrizze, majd tisztítsa ki, ha szükséges. Ezután tisztítsa ki a szűrőt és a leeresztő szivattyút is alatta. Sokszor tömődik el ételmaradékkal, így figyelni kell a rendszeres tisztításra - nem csak akkor, amikor a víz már nem folyik le.

Probléma: A víz befolyik a központi (irányító) egységbe vagy kifolyik a mosogatógépből

A legtöbb modern mosogatógép rendelkezik biztonsági funkcióval, ami kikapcsolja az eszközt, ha a víz elkezd kifolyni. A mosogatógépet mindig kapcsolja ki, engedje ki a vizet és szárítsa ki. A víz kifolyását a kifolyócső eltömődése, károsodása, vagy az ajtó nem megfelelő tömítése okozza.

Az eltömődött csövet egyszerűen tisztítsa meg vízkőoldóval. Az ajtó tömítését tisztítsa ki vagy cserélje le, ha meg van repedezve vagy láthatóan elhasználódott már.

mosogatógép

Probléma: Az edény piszkos marad

A mosogatógép nem sokat segít, ha a program befejeződése után az edények piszkosak, zsírosak maradnak, ételdarabkák vannak rajtuk és a szaguk sem a legjobb. Ebben az esetben teljes áttisztítás. Tisztítson meg minden szűrőt és csövet, amit csak lehetséges.

Az edények piszkosan maradását, a szagokat, az eltömődést, a vízkő- és zsírlerakódást megelőzheti, ha rendszeres tisztítást végez, legalább minden hónapban egyszer.

piszkos edények

Ha az edény piszkosan kerül ki a mosogatógépből, így újra el kell mosnia kézzel, akkor egy segítőtárssal kevesebb van a konyhában. Forrás: Flickr.com

Hogyan tisztítsuk a mosogatógépet, hogy megelőzhessük a meghibásodást?

Válasszon a kémiai anyagokon alapuló mosogatógép-tisztítók közül.

A boltokban rengeteg tisztítószer található tabletta és gél formában, melyek használata kényelmes és garantáltan kitisztíjak a mosogatógépet.  

Ha a természetes, ökologikus és olcsó zsíroldó, vagyis az ecet mellett döntenek, biztosan nem követnek el hibát. Segítségével eltüntetheti a vízkövet is. A mosogatógépet  alaposan tisztítsa ki úgy, hogy kihúzza az összes edénytartó kosarat és áttörli őket ecet és víz keverékével.

Egyszerű mosogatószerrel tisztítsa meg a szűrőket és a gumitömítéseket. Kitisztíthatja a vízszórót és az úszókapcsolót is, legegyszerűbben fogkefével.

A tisztítást fejezze be úgy, hogy nagy adag (a maradék flakon) ecetet beleönti a mosogatógépbe, majd beindít egy mosogatási programot a lehetséges legmagasabb hőfokon. Ecet helyett használhat szódabikarbónát vagy citromsavat is. Mindkettő semlegesíti a szagokat és oldja a vízkövet.

A rendszeres tisztítás és a vízkőoldó használata segítségével jelentősen meghosszabbíthatja mosogatógépe élettartamát.

tabletta

Mikor hívjunk szerelőt?

A tisztítást és a csavarok behúzását egyedül is el tudja végezni. A mosogatógép belső részeihez viszont nem tud hozzáférni. Abban az esetben, ha az eszköz nem működik, pedig kitisztította és ellenőrizte, hívjon szerelőt. Feltehetőleg meghibásodott valamelyik fontos alkatrész, például a szivattyú.

Akkor is szerelőt kell hívni, ha a mosogatógép nem melegíti a vizet. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy meghibásodott a fűtőszál.

Megelőző ellenőrzést ajánlunk évente csinálni. Így hamarabb észre lehet venni a rejtett hibákat, mint az gondot okozna a mosogatás után.

munkagépek

További megelőző intézkedések, hogy a mosogatógép ne hibásodjon meg:

  • Ne rakjon bele ételmaradékos edényt. Így nagyon gyorsan eltömődnek a szűrők és a maradékok a többi alkatrészbe is bejutnak.
  • Ne felejtse el a rendszeres tisztítást.
  • Ne töltse túl a mosogatógépet, csak az előírt mennyiségű edényt rakjon bele és csak a kijelölt helyekre rakja az adott edényeket.
  • Válassza ki a megfelelő programot a használati utasítás szerint.
  • Mosogatás előtt állítsa be az eszközön a megfelelő vízkeménységet, hogy a mosogatógép megfelelően adagolhassa a sót.
mosogató

Ne kockáztasson feleslegesen

Az egyszerű javításokhoz csak egy kis ügyesség és türelem kell. Néha tényleg elég kitisztítani az eltömődött alkatrészeket, hogy az eszköz újra megfelelően működjön. Természetesen ne kezdjen bele komoly javításokba, ne kezdje el alkatrészeire szerelni a mosogatógépet. A belső alkatrészeket hagyja a profikra. Így nem kockáztatja, hogy a gép teljes mértékben elromoljon.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: