Sportmelltartó: Hogy válasszuk ki a megfelelőt?

Hogyan válasszuk ki a sport melltartót?
Az egészséges életmódhoz kétségtelenül a mozgás is hozzá tartozik. Az utóbbi időben egyre többen választják éppen a futást. Tudta, hogy a futás csökkenti a stresszt, endorfint termel és javítja a pszichikai egyensúlyt?

A megfelelő futócipő kiválasztása mellett a nőknél nagyon fontos a megfelelő sportmelltartó viselése is. A klasszikus melltartó funkciója a tartás, a sportmelltartónak pedig funkcionálisnak kell lennie. Lehet, hogy meglepően hangzik, hogy egy jól megválasztott sportmelltartó javíthatja a teljesítményt, megelőzhető vele a hát- és fejfájás, de bármilyen furcsa is, ez tényleg így van.

Bizonyos statisztikák is bizonyítják, hogy a nők 70 %-a nem megfelelő melltartót hord, méghozzá azért, mert csak a kinézetet és az árat veszik figyelembe. Nem tudatosítják azt, hogy a nem megfelelő melltartó gerincproblémákat, nyakfájást és akár fejfájást is okozhat. Ezért gondoljon arra minden melltartóválasztásnál, hogy a méret valóban számít. És ez pontosan így van a sportmelltartók esetében is.

A sportmelltartók típusai

A sportmelltartók keresése közben szinte biztosan választania kell az ún. kompressziós és nem kompressziós sportmelltartók között.

Mi köztük a különbség?

A kompressziós sportmelltartók

A kompressziós sportmelltartók funkciója a mellek fixciója testhez való nyomással, így ez kisebb és közepes mellbőségnél ajánlott. A nem kompressziós melltartóval ellentétben nem merevített és nem kosaras. Egyszerű, rövid, testre simuló ujjatlan pólónak tűnik.

Nem kompressziós sportmelltartó

A nem kompressziós sportmelltartó megbízható támaszt nyújt a dinamikus sportok esetében. Leginkább azoknak a nőknek való, akiket bővebben megáldott a természet. Ez a melltartó nem nyomja a testhez a melleket, hanem ellenkezőleg, inkább szétválasztja őket. Mindkét mellett párnázott kosár védi, illetve merevítéssel és széles pántokkal rendelkezik a maximális komfortérzet érdekében.

sport melltartó erősítése
sport melltartó futás
Futó sport melltartó

Hogy válasszunk megfelelő sportmelltartót?

A sportmelltartó-választásnak legfőképpen a sport típusához kéne igazodnia. Ha a futás, görkorcsolyázás vagy aerobik mellett döntött, akkor olyan melltartót kell választania, ami a melleit lenyomja. Viszont vigyázzon, hogy a mozgásban semmiképpen se akadályozza.

sport melltartó
Melltartó sport
Rózsaszín sport melltartó

Ne feledje, a melltartó kinézete igazán nem fontos. Legalábbis sokkal kevésbé fontos, mint a funkció. Ha van lehetősége felpróbálni a melltartót, mindenképp tegye meg. Jól figyelje meg, hogy nem vág-e be valahol. Próbáljon meg ugrálni és nyújtani, hogy megtudja, úgy tart-e, ahogy annak kell.

Az olyan sportokhoz, mint a jóga vagy a pilates az ún. enyhe tartást adó melltartók a megfelelőek. Nem párnázottak, vékony pántjaik X vagy Y alakban varrottak. Leginkább a kismellű nőknek felelnek meg.

Sport melltartó csontok nélkül
Sport melltartó vastag hevederekkel
Sport melltartó színű

A közepes méretű mellek esetében a legmegfelelőbben a közepes tartást adó melltartók. Ezek megfelelnek olyan sportokhoz is, mint a boksz, a kerékpározás vagy a body building.

Sport melltartó
Sport melltartó
sport melltartó középső támasz

A dinamikus sportokhoz, mint az atlétika vagy a röplabda az erős tartást adó melltartók felelnek meg. 70%-kal csökkentik a mell mozgását, így kímélik a mellek szöveteit.

Sport melltartó
Športová podprsenka - vysoká opora
sport melltartó

Anyag

Vegye figyelembe az anyagot is, amiből a melltartó készül. A legideálisabbak a funkcionális anyagok, mert azok elvezetik az izzadtságot, légáteresztőek és megfelelően szellőznek. Az igényesebb fizikai aktivitások során vastagabb pántra lehet szükség, amelyek nem keresztpánttal rendelkeznek. A keresztpántos melltartók kisebb mellű nőknek felelnek meg.

Nagyság

A méret kiválasztásnál a mellkas körméretét és kosárméretet kéne figyelembe venni. Bizonyos márkák klasszikusan jelölik a termékeik nagyságát - S, M, L. Ez egy sportmelltartó esetében nem probléma, de ha elasztikus anyagból készült és belebújva kell felvenni, akkor az már viszont egyáltalán nem ’sport’.

A legnehezebben a nagyobb mellű nők tudnak választani. Ebben az esetben a legfontosabb a megfelelő méret kiválasztása. A lényeg, hogy a melltartónak úgy kell illeszkedni, mintha a viselőjére öntötték volna. Fontos, hogy legyenek rajta kapcsok – mindegy, hogy elöl vagy hátul. Ez azért fontos, mert ha egy melltartónak fixálnia kell a melleket, akkor nem kéne bebújósnak lennie. Mindegy, hogy elöl vagy hátul, de valahol kell, hogy legyenek rajta kapcsok.

sport melltartó
sport melltartó
sport melltartó

Nagy mell esetében fontos az erős tartás, stabilitás, még akkor is, ha mondjuk jógáról vagy gyaloglásról van szó. Ezért ajánljuk a Maximum Support melltartók közül való választást. A sportmelltartó segít megelőzni a hát- és nyakfájást, amivel a nagymellű nők klasszikus melltartó viselése során küzdenek. Éppen ezért ajánlott nem csak sportoláshoz viselni.

sport melltartó

Hogy válasszuk ki a megfelelő méretet?

A sportmelltartók méretei általában úgy vannak jelölve, mint más öltözéken, vagyis XS, S, M, L… Hogy tudjuk így kiválasztani a megfelelő méretet?

1. Mérje le a mellkas kerületét a mell alatt.

2. Kilégzés alatt mérjen, a méter húzza feszesre.

3. Minden webshopnak van elérhető mérettáblázata, ahol megtalálja ezt a méretet és kiválaszthatja a jó melltartót.

4. Abban az esetben, ha az ön mérete a kettő között mozog, akkor ajánlatos a kisebbet választani. Ha a melltartó laza lenne, nem töltené be a funkcióját, így több kárt csinálna, mint hasznot. Nem kell félnie attól, hogy a melltartó kicsi lesz. A szegély általában elasztikus így könnyen a megfelelő méretűre nyúlik.

A megfelelő sportmelltartó kiválasztása segít, hogy azt tehesse, amihez kedve van, még ha nagyobb mellekkel is van megáldva. A minőségi melltartó kiválóan támaszt és kényelmet biztosít, így ön pedig kiélvezheti a mozgás összes örömét. Egyértelműen megéri a befektetést.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: