A legjobb szobabiciklik - teszt és vélemények


Szerző: Lenka Riganová, Alenka Jacková | Aktualizálva:  02. 10. 2019

Ezeket a szobabicikliket ajánljuk

inSPORTline inCondi UB35i II

Nagy tehetbírás

A szobabicikli teherbírása akár 150 kg, így a nagyobb testsúlyúak is használhatják. 

Ár: 154 000 Ft-tól

inSPORTline Klegan

Otthoni használatra

Ez a szobabicikli ideális otthoni segédeszköz.

Ár: 100 300 Ft-tól

inSPORTline Xbike

Összecsukható

Ez a modell nagyon praktikus, hiszen összecsukható.

Ár: 61 300 Ft-tól

Szobakerékpár teszt és vélemények

Ha az első vagy egyetlen otthon használható fitness eszköz vásárlásán gondolkodik, akkor szinte biztosan a szobabiciklik között keresgél. Hogy megkönnyítsük önnek a választást, 31 órát töltöttünk azzal, hogy megtaláljuk a piacon a jelenlegi legjobbat.

Az egyes szobabicikliket összehasonlítottuk, megvizsgáltuk, analizáltuk. Most pedig bemutatjuk közülök a 6 legjobbat. 

A KOMBO szakértő tanácsa

Kombo expert Alena B. Jacková

Alenka Jacková nem csak II. fokozatú okleveles fitness tréner, hanem széleskörű tapasztalatai vannak az egészséges táplálkozás területén is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy könyvet is írt a témában (Fit apetít).

Klineseinek nem csak az egészséges táplálkozással kapcsolatban ad tanácsokat, hanem sokszor a testedzés hatékonyságáról is szó van. Ezért ma ő ad tanácsot abban, hogyan válasszunk szobakerékpárt.

A mi értékelésünk

A jelenlegi piac modern eszközök széles választékát kínálja, melyek között a hétköznapi vásárló csak nagyon nehezen tud eligazodni. A kiválasztott hat szobakerékpárt összehasonlítottuk a paramétereket, funkciókat, a teherbírást, konstrukciót, a dizájnt és az árakat is figyelembe véve. Az értékelés során figyelembe vettük a felhasználói tapasztalatokat is.

A legjobb szobakerékpárokat Ajánlatunk, Top termék és Ár/Teljesítmény címkével is elláttuk, hogy még könnyebb legyen a döntés. Nem hiányozhatnak a praktikus tanácsok sem azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljünk a választás során.

Szobabiciklik összehasonlítása

inSPORTline inCondi UB35i II

#1

inSPORTline Klegan

#2

inSPORTline Xbike

#3

inSPORTline Soledat

#4

inSPORTline Rapid SE

#5

inSPORTline Kalistic

#6

Max. teherbírás

150 kg

130 kg

100 kg

120 kg

130 kg

110 kg

Lendkerék

6 kg

6 kg

1,75 kg

6 kg

6 kg

2 kg

Nehézségi fokozat beállítása

elektronikus

manuális

manuális

elektronikus

manuális

manuális

Az eszköz súlya

29,5 kg

28 kg

14,5 kg

33 kg

25 kg

18,5 kg

Értékelés

Pozitívumok

+ talajkiegyenlítő rendszer

+ pulzusmérő

+ drót nélküli csatlakozás

+ dizájn

+ pulzusmérő

+ egyszerűen kezelhető

+ összecsukható

+ a számítógép funkciói

+ pulzusmérő

+ testzsír mérése

+ BMI kiszámolása

+ elektronikus vezérlés

+ nagy teherbírás

+ pulzusmérő

+ egyszerűen kezelhető

+ méret

+ súly

+ minőség

Negatívumok

- nem találtunk

- csatlakozás nélkül

- könnyű lendkerék

egyszerűbb modell

- mellkasi érzékelő nélkül

csatlakozás nélkül

- mellkasi érzékelő nélkül

csatlakozás nélkül

- magasabb ár

Ár

154 000 Ft

100 300 Ft

61 300 Ft

137 000 Ft

87 000 Ft

67 000 Ft

(Zöld színnel jelöltük a legelőnyösebb paramétereket. Pirossal a kevésbé előnyös paraméterek vannak kijelölve.)

Akciós szobabiciklik a legjobb webshopokban

Vélemények az egyes modellekről

1. inSPORTline inCondi UB35i II - Nagy teherbírás

otthoni használatra • 16 nehézségi fokozat • manuálisan állítható • pulzusmérő • tablet csatlakoztatható hozzá

inSPORTline inCondi UB35i II

Az első modell, az inSPORTline inCondi UB35i II a robusztus és stabil konstrukciójával keltette fel a figyelmünket, mely garantálja a stabilitást az edzés során is. Az állítható lábak révén talajkiegyenlítő funkcióval is rendelkezik, így elhelyezhető egyenetlen felületen is.

Az edzés során a maximális kényelemről gondoskodik a függőlegesen és vízszintesen egyaránt állítható nyereg, illetve a csúszásmentes fogantyúk. Ezen felül puzusmérővel is el van látva, mely segítségével figyelemmel követhető az aktuális pulzusszám edzés közben is.

A pulzusszám, az elégetett kalóriák száma valamint a megtett távolság is megjelenik az eszköz képernyőjén. A távolságon és a kalóriákon kívül mérhető az eszköz segítségével a teljesítmény, valamint a felhasználó kondíciója is tesztelhető vele.

Pozitívumként értékeljük, hogy a szobabicikli drót nélkül csatlakoztatható okostelefonhoz, tabelethez vagy más okos eszközhöz. A praktikus Fit Hi Way applikáció segítségével virtuálisan akár az Alpokban is tekerhet.

Ez a szobakerékpár 9 alapértelmezett programmal rendelkezik, melyek közül a kívánt nehézségi szint alapján választhat. Érdekes kiegészítője az eszköznek, hogy segítségével közvetlenül megosztható az elért teljesítmény a közösségi oldalakon.

Ezt a szobabiciklit akár 150 kg súlyú személy is használhatja. A hozzá tartozó lendkerék súlya 6 kg. Az eszköz teljes súlya 29,5 kg, ami aránylag sok. Ha a szobabiciklit egy konkrét helyre teszik, kicsit nehezebb lesz máshová áthelyezni. Másrészt viszont biztos lehet benne, hogy stabilan fog állni a helyén az edzés során is.

Ez egy minőségi szobakerékpár nagy teherbírással és számos egyéb funkcióval. Tbbek között ezért nyerte el az Ajánánlatunk megjelölést.

Előnyök

 • masszív, stabil konstrukció
 • talajkiegyenlítő rendszer
 • állítható nyereg
 • csúszásmentes fogyantyúk
 • pulzusszámláló
 • drót nélküli csatlakozás

Hátrányok

 • Nem találtunk

Irányár

391 €

Értékelés

2. inSPORTline Klegan - Otthoni használatra

szobakerékpár otthoni használatra • 8 nehézségi fokozat • kézi vezérlés • pulzusmérő • függőlegesen és vízszintesen állítható nyereg

Rotoped inSPORTline Klegan

Az inSPORTline Klegan szobabicikli dizájnja első ránézésre inkább nőies, de mindenképp egy fantasztikus segítőtárs az edzések során.

Szerkezetileg viszont teljes mértékben univerzális, méreteiben megfelelő az erősebbik nem képviselőinek is. Hogy használata konfortos maradjon, a felhasználó maximális magassága 190 cm.

A lendkerék súlya 6 kg. A felszereltségét tekintve mágnesfékes, el van látva az áthelyezést megkönnyítő kerekekkel, az ülés függőlegesen ésvízszintesen is állítható. Praktikus kiegészítője a kulacstartó, illetve a tablet vagy újságtartó is. Az információk a kormányon elhelyezett egysoros kijelzőn jelennek meg.

A szobabicikli használója láthatja az információkat a gyorsaságáról, a megtett távolságról, az elégetett kalóriákról és a pulzusáról. A pulzusmérő, mint általában, a markolaton található. Az eszközön 8 nehézségi fokozat állítható be, manuálisan.

Az eszköz számítógépe egyszerűen használható a képernyő alatt elhelyezett három gomb segítségével. Szerintünk a szobakerékpár hátránya, hogy nem csatlakoztatható más  eszközhöz, viszont ez nem minden felhasználó számára fontos szempont.

Összeségében ez a szobabicikli egy kimondottan jó eszköz, mely könnyen kezelhető, jól néz ki és hasznos funkciókkal rendelkezik. Mindezek okán elnyerte tőlünk a Top termék címet. 

Előnyök

 • modern dizájn
 • egyszerűen kezelhető
 • vízszintesen és függőlegesen állítható nyereg
 • praktikus kulacstartó
 • tablet- vagy újságtartó
 • pulzusmérő

Hátrányok

 • nem csatlakoztatható más eszközhöz

Irányár

100 300 Ft

Értékelés

3. inSPORTline Xbike -Összecsukható kialakítás

összecsukható szobakerékpár • 8 nehézségi fokozat • kézi vezérlés • pulzusmérő • állítható nyeregmagasság

Rotoped inSPORTline Xbike

A nagyon praktikus, összecsukható inSPORTline Xbike szobakerékpár a kisebb lakásoban élők számára is kiváló, haszeretnének egy kis helyet spórolni.

Összecsukható, valamint transzportkerekekkel van ellátva, így nagyon egyszerű áthelyezni valamint tárolni. A szerkezetét tekintve pozitív meglepetést okozott még a stabil acélkonstrukció valamint az ergonomikus nyereg.

A hat magasságigi fokozat egyszerűen állítható. A szobabicikli mágneses fékrendszerrel van ellátva, 8 nehézségi fokozattal rendelkezik. A lendkerék sőlya  1,75kg.

Maximális teherbírása 100 kg, ami a többi tesztelt modellhez viszonyítva nem túl sok. Ezt biztos ne hagyja figyelmen kívül a vásárláskor. A felhasználó maximális magassága 180 cm lehet. A beépített számítógép rendelkezik az olyan standard funkciókkal, mint a gyorsaság, a megtett távolság, az elégetett kalóriák és a pulzus mérése.

Az eszköz felszereltségéhez hozzátartozik még az odométer, valamint a scan, mely automatikusan egymás után jeleníti meg az egyes adatokat a képernyőn. A pulzusmérő a markolatokon helyezkedik el. 

Ez az összecsukható szobabicikli egy kimondottan praktikus eszköz. Mindenki számára kiváló választás, aki egy kicsi, egyszerűen kezelhető, mégis megbízhatóan működő modellt keres. Mindezekért mi Ár/Teljesítmény címkével jutalmaztuk.

Előnyök

 • összecsukható
 • erős acélkonstrukció
 • ergonomikus, állítható magasságú nyereg
 • a számítógép funkciói
 • pulzusszámláló

Hátrányok

 • funkcióit tekintve egyszerűbb modell
 • nagyon könnyű lendkerék

Irányár

61 300 Ft

Értékelés

4. inSPORTline Soledat - kiszámolja a BMI-t

elektronikus vezérlésű szobakerékpár • 32nehézségi fokozat • világító kijelző • pulzusmérő • vízszintesen és függőlegesen állítható nyereg

inSPORTline Soledat

Az inSPORTline Sol​​edat a robusztus konstrukciójáva hívja fel magára a figyelmet, mely nem csak stabilitást, hanemnem maximális 120 kg teherbírást is biztosít.

A mérete és súlya miatt nehezebben lehet az eszközt áthelyezni egyik helyről a másikra, viszont ezt a problémát részben kompenzálják a transzportkerekek. Az edzés kényelméhez hozzájárul a vízszintesen és függőlegesen is állítható, kényelmes nyereg, illetve a praktikus kulacstartó.

A szobabicikli 6 kg súlyú lendkerékkel és mágneses fékrendszerrel van felszerelve, vezérlése teljes mértékben elektronikus.  Minden funkció, beleértve a 32 nehézségi fokozat beállítása a világító képernyővel rendelkező számítógép gombjai segítségével lehetséges. A megszokott funkciókon kívül, mint az idő mutatása, a sebesség, a megtett távolság, az elégetett kalóriák, a pulzus , a fordulatok és a teljesítmény mérése, elérhetőek még további érdekes automatikus programok.

A szobabicikli rendelkezik előre beállított programokkal a nehézségi fokozatokkat illetően, beállítható felhasználói programokkal, a nehézséget a pulzusszám szerint módosító programmal illetve manuális programmal is. Az eszköz érdekessége, hogy hozzávetőlegesen ki tudja számolni a testzsír mennyiségét, valamint a BMI-t.

Ez egy igazán jól felszerelt szobakerékpár, mely csak azzal okozott csalódást, hogy nem csatlakoztatható hozzá egyéb okoseszköz. Továbbá csalódást okozott a mellkasi pulzusmérő hiánya, valamint az árral sem vagyunk megelégedve, mert őszintén megvallva elég magas.

Előnyök

 • erős, robusztus konstrukció
 • nagy teherbírás
 • modern dizájn
 • kényelmes, állíttható nyereg
 • elektronikus vezérlés
 • a számítógép sok funkciója
 • testzsír mennyiségének mérése
 • BMI kiszámolása
 • nehézség szabályozása pulzusszám alapján

Hátrányok

 • nem csatlakoztatható hozzá más eszköz
 • nincs mellkasi pulzusmérő

Irányár

137 000 Ft

Értékelés

5. inSPORTline Rapid SE - Odométerrel

szobabicikli otthoni használatra • 8 nehézségi fokozat • kézi vezérlés • pulzusmérő • függőlegesen és vízszintesen állítható nyereg

inSPORTline Rapid SE

Az inSPORTline Rapid SE szobaicikli előnye az egyszerű kezelhetőség és az univerzális, modern dizájn.

Bár merev konstrukciója miatt kimondottan keménynek tűnik, a felhasználói tapasztalatok szerint kimondottan kényelmes rajta az edzés. Ez nagymértékben a komfortos nyeregnek köszönhető, amely függőleges és vízszintes irányba is állítható.

Pozitívuma még az erős és merev, ezáltal ellenálló konstrukció. Maximális teherbírása 130 kg. A felhasználó magasságának nem kéne túllépnie a 180 cm-t. A szobakerékpár lendkereke 6 kg súlyú, a 8 nehézségi fokozat manuálisan állítható be, mágneses fékrendszerrel rendelkezik. ​​

Természetesen felszereltségéhez hozzátartozik a számítógép minden alapvető funkcióval. A kijelzőn automatikusan váltakoznak az információk a gyorsaságról, az edzés időtartamáról, a megtett távolságról, az elégetett kalóriákról, illetve a pulzusszámról. A felszereltséghez az odométer is hozzátartozik.

A pulzusmérők a markolaton helyezhednek el. Az egyszerű kezelhetőség a képernyő alatt található három gombnak köszönhető.

Előnyök

 • megerősített konstrukció
 • nagy teherbírás
 • egyszerű kezelhetőség
 • a számítógép alapvető funkciói
 • állítható és kényelmes ülés
 • pulzusérzékelő

Hátrányok

 • robusztus dizájn
 • funkcióit tekintve egyszerűbb modell

Irányár

87 000 Ft

Értékelés

6. inSPORTline Kalistic - Egy egyszerűbb modell

manuális vezérlés • 8 nehézségi fokozat • pulzusérzékelő • állítható nyereg • halk működés

inSPORTline Kalistic

A tesztünket az inSPORTline Kalistic modellel zárjuk, mely kiváló választás mindenkinek, akik elérhető áron szeretnének megfelelő eszközt vásárolni.

A manuális vezérlésű szobakérékpár 8 nehézségi fokozattal rendelkezik. A lendkerék 2 kg súlyú, mágneses fékrendszerrel van ellátva. Hogy mindig tudja, hányadán áll a pulzusát tekintve, nem hiányozhat a pulzusérzékelő sem, mely a markolatokon van elhelyezve.

A kényelmes használatot szolgálja még az állítható magasságú ülés, a talajkiegyenlítő rendszer, a transzportkerekek és a csúszásgátlós pedálok. Igény szerint be lehet éllítani a pedálon a szíjakat is. A BeltDrive rendszer a halk működésért felel, így az eszköz használatával senkit sem zavarhat.

Ez a szobabicikli felhívja magára a figyelmet súlyával, hiszen csupán 18,5 kg, de teherbírása egészen 110 kg. Ez a típus mindennapi használatra alkalmas hétköznapi felhasználóknak, ehhez igazodik egyszerű felszereltsége is.  A szobabicikli irányára a piacon 148 €.

Előnyök

 • dizájn
 • könnyű szerkezet
 • halk működés
 • erős konstrukció
 • stabilitás
 • innovatív

Hátrányok

 • egyszerűbb modell
 • nincs mellkai érzékelő

Irányár

67 000 Ft

Értékelés

Hogyan válasszunk szobabiciklit

szobakerékpár-vélemények

Ha szobakerékpár vásárlásán gondolkozik, vegye figyelembe a következő kritériumokat:

Nehézségi fokozat beállítása

Valószínűleg a piacon fellelhető összes szobabiciklin be lehet állítani az erősségi fokozatot. Az egyszerűbb modelleken a fokozatot manuálisan lehet beállítani, általában tekerőgomb segíségével, mely edzés közben is nagyon jól hozzáférhető.

A drágább eszközökön a nehézségi fokozat legtöbbször elektronikusan állítható. Az edzés nehézségét a beépített számítógép segítségével lehet beállítani, mely általában  különböző automatikus programokat is kínál figyelembe véve a kondíciót, a pulzusszámot, valamint a választott fokozatot.

A szakértő tanácsa

"Pri výbere rotopedu sa oplatí zainvestovať do kvality a zvoliť taký typ, ktorý čo najviac simuluje jazdu na bicykli a tým odľahčuje kĺby.  

Dôležité je, aby cvičenec mal naozaj pocit, že na rotopede funguje princíp rozbehu a zotrvačnosti, a nielen posúva pedál smerom dole."

"A szobakerékpár kiválasztásakor érdemes befektetni egy drágább modell megvásárlásába, és olyan típust választani, amely a valódi kerépározástimitáljs, így nem terheli meg az ízületeket. Nagyon fontos, hogy legyen meg a lendületes gurulás érzése, ne csak a pedál folyamatos lefelé nyomása."


Alenka Jacková

A lendkerék súlya

Hmotnosť záťažového kolesa sa spravidla pohybuje od cca 1,5 do 10kg. Štandardom sú minimálne 4kg. Platí, že čím je záťažové koleso ťažšie, tým je tréning na rotopede plynulejší a efektívnejší.

Általában a lendkerék súlya az 1,5 kg-10 kg között mozog. Általában a minimális súly 4 kg. Az az elv érvényesül, hogy minél nehezebb a lendkerék, annál effektívebb az edzés a szobabiciklin.

Fékrendszer

Az otthoni használatra szánt szobabiciklik nagy része mágneses fékrendszerrel rendelkezik. Ilyen fékrendszerek esetében a lendkerékhez közeledő-távolodó mágnesek adják a fékező hatást.

A mágneses fékrendszer biztosítja a halk működést, az otthoni használathoz kiváló. A drágább eszközökben indukciós fékrendszer található, mely elektromos tekerccsel működik.

Teherbírás és a használó maximális magassága

A maximális teherbírást általában a konstrukció erőssége határozza meg. A standard 100 vagy több kg. Ha az ön súlya ennél nem nagyobb, akkor a szobakerékpár kiválasztásánál erre a paraméterre nem is kell figyelnie.

A maximális testmagasság a nyereg beállításától függ. A piacon találhatók kerékpárok, melyek a maximális 175, 180 vagy akár 190 cm magasságig használhatóak.

 Tárolás módja

Leginkább a kisebb lakások tulajdonosainak gyűlhet meg a bajuk a nagyobb méretű fitneszgépek raktározásával. Megoldást nyújthatnak erre a problémára az összecsukható szobakerékpárok, melyek általában nem is túl nehezek Edzés után egyszerűen elrakhatók az ágy alá vagy akár a szekrénybe.

A számítógép funkciói

Már a legolcsóbb modellek is rendelkeznek egy egyszerűbb számítógéppel, melyhez egy minimum egysoros kijelző is tartozik. A számítógép alapértelmezett funkciói egy szobakerékpár esetében az edzés ideje, a megtett távolság, a tempó, az elégetett kalóriák és a pulzusszám kijelzése. Ezek az adatok általában egymás után jelennek meg a kijelzőn az edzés folyamán.

Pulzusérzékelő

A szobabiciklik alapfelszereltségéhez tartozik a pulzusmérő, mely a markolatokon található. Ez összeköttetésben van a számítógéppel, mely megjeleníti az adatokat a képernyőn. A modernebb eszközökhöz mellkasi pulzusmérő is tartozik, mely közvetlenül a mellkason érzékeli a szívverést.

Kombo tanácsa

Kombík radí

Bizonyos modellek automatikusan szabályozzák a nehézségi fokozatot a pulzusszámnak megfelelően. Ha olyan eszközt szeretne, ami rendelkezik ezzel a funkcióval, akkor azokat a szobakerékpárokat keresse, melyek a pulzust nem csak a markolaton, hanem a mellkason is mérik, mivel ezek az eszközök megbízhatóbbak ebből a szempontból.

Prepojenie s tabletom alebo smartfónom

A szobakerékpár más eszközhöz való csatlakoztatása merőben megnöveli a lehetőségek és funkciók számát. A fejlesztők szuper applikációkat készítenek, melyek nem csak automatikus programokat és edzésterveket kínálnak, hanem a szórakozásról is gondoskodnak.

A felhasználók között például népszerű a valódi, Google Mapsen kijelölhető útvonal kiválasztásának lehetősége, valamint az, hogy a megtett távot megoszthatják a közösségi oldalakon is. Persze az intelligens applikációk még számos további lehetőséget is kínálnak.

Miért döntsünk szobabicikli vásárlása mellett? 

A szobakerékpárnak a többi fitness eszközzel összevtve rengeteg előnye van. Ezek miatt az előnyök miatt egyik eszköz sem tud vele versenyre kelni:

 • megfelel kezdőknek, azoknak, akik rendszeresen tornálznak és a profiknak is
 • technikailag könnyű vele az edzés, nem kell tanulni a használatát
 • kiválóan használható kardio edzés közbe, pozitívan hat a vérnyomásra, serkenti a rékerngést és növeli a tüdő kapacitását
 • kiváló eszköz súlyfelesleg leadásáhozaz edzés erősíti a farizmokat, a combizmokat és a lábszár izmait
 • az edzés alkalmazható rekonvaleszcens és rehabilitációs programok során
 • a szobabiciklizés kíméli az ízületeket

A szakértő tanácsa

"A szobakerékpár kiváló választás azok számára, akik szeretnének egész évben biciklizni, deaz időjárás nem mindig megfelelő ehhez a sportághoz."

Alenka Jacková

A szobakerékpárok típusai

Bár sokan talán azt gondolják, hogy az egyik szobabicikli olyan, mint a másik, ez mégsem így van. Még ezeknek az eszközöknek is több típusa van:

 • Standard szobabicikli – ez a típus a legelterjedtebb az otthonokban, illetve nem hiányozhat egyetlen edzőteremből sem
függőleges szobakerékpár
Fekvő szobabicikli
 • Fekvő szobabicikli (recumbent) – ez a típus a legkevésbé megszokott. Leginkább rehabilitáció során használják, illetve sérülések esetén. Az ülés pozíciójában eltér a standard szobakerékpártól, olyan, mintha fekve/ülve kerékpározna egy ágyon, háttámlával.
 • Spinning kerképár – ez az eszköz szinte minden edzőteremben megtalálható, használata egy kis gyakorlást igényel. A standard biciklitől eltérően használata inkább megfelel kondíció javításához, mint fogyáshoz.
Spinning kerékpár
 • Air bike - Ha a szobakerékpáron való edzést túl egyszerűnek tartaná, de csak egy fitness eszközért szeretne pénzt kiadni, akkor az Air Bike-ot. Ez az eszköz a szobabicikli és az elliptikus tréner keveréke, leginkább a crossfit versenyek tették ismertté. Az air bike-on való tornázásban nem csak a lábak, hanem a kezek is részt vesznek, úgy, mint az elliptikus tréneren.

A felhasználók tapasztalatai

Mindenki azt mondta, hogy egy szobabicikli valójában csak egy drága ruhafogas. Ennek ellenére több mint egy évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy megveszem az egyik legmodernebb kapható szobakerékpárt. Általában reggel edzek rajta, és leginkább télen használom, amikor kint rossz az idő. Nagyon tetszik, hogy akkor edzhetek, amikor akarok és olyan hosszan, amennyire csak akarok, hiszen otthon mindig kéznél van a bicikli.

Gabriella, 32 é., Szeged

A szobakerékpárt az orvosom ajánlotta, amikor egy sérülés után lábadoztam. Abban az időszakban tényleg rendszeresen és intenzíven edzettem és az eredmény magáért beszélt. Ma már ritkábban használom, mivel leginkább kint sportolok. Viszont a feleségem azóta szintén használja, segít neki a fogyásban, sőt, néha a professzionálisan sportoló lányom is teker egyet. Egyszerűbb és olcsóbb típusunk van, de a mi családunkban tényleg jó helye lett. Egyáltalán nem sajnálom, hogy megvettem.

Dusán, 30 é., Debrecen

Gyakori kérdések szobabicikli választáskor

1. Mi is valójában a szobabicikli?

A szobakerékpár egy fitness eszköz, mely a kerékpározást imitálja. A kerékpártól eltérően viszont nincs mozgásban. Az első szobabiciklik a 19. század végén készültek sportolóknak, hogy a téli időszakban, rossz időben is tudjanak edzeni, mikor nem lehet kint kerékpározni.

Az egyik legnépszerűbb otthoni fitness segédeszközről van szó, hiszen használata hatékony, de mégsem megterhelő. Vannak manuálisan (a nehézségi fokozat egy tekerőgomb segítségével váltható), illetve elektronikusan állítható szobabiciklik (számítógép segítségével váltható a fokozat).

2. Ki használhat szobakerékpárt?

Mivel a szobabiciklin való edzés nem kimondottan megterhelő, így kezdők, aktívan edzők, illetve profi sportolók is használhatják. A szobabiciklis edzés a biztonságosabb, kímélőbb edzésformák közé tartozik, így azoknak is megfelelő, akik újra kezdenének tornázni egy sérülés után, esetleg problémáik vannak az ízületeikkel.

3. A szobabiciklis edzés helyettesíti a valódi kerékpározást?

A szobabiciklizés valójában a kerékpározás imitálása, így helyettesíthetőek vele az edzések rossz időben vagy a téli időszakban, amikor nem lehet kint kerékpározni. A mai szobabiciklik között olyan eszközök is vannak, amelyek képesek igazán sokféle körülményt imitálni, amit a szabadban is átélhetne, így kimondhatjuk, hogy a szobabiciklizés helyettesíti a kinti kerékpározást.

4. Megfelelő ez az eszköz fogyáshoz, illetve ha valaki izmosodni szeretne?

A szobakerékpáron való edzés közben kalóriákat éget el, ez a kardiovaszkuláris edzés egyik formája, tehát segít a fogyásban. Pozitív hatással van a vérkeringésre, a vérnyomásra és segíthet a tüdő kapacitásának növelésében. Ugyanúgy, ahogy a kerékpározás, erősíti a combizmokat, a vádli izmait, valamint a farizmokat.

5. Mely testrészekre van leginkább hatással a szobabiciklizés?

Szobakerékpár használata közben leginkább a farizmok, a combizmok és a lábszár izmai edződnek. Leginkább úgy tudja erősítni izmait szobabiciklizés közben, ha növeli az ellenállást, vagyis nehezebb fokozatra vált.