Tornadica kertészeszköz - Vélemény és tapasztalatok

Tornadica kertészeszköz
 • kézi kertészeszköz
 • magassága 85-103 cm
 • súlya 2,5 kg
 • ára 13 000-tól

Azt, hogy amilyen a mester, olyan a munkája, már minden kertész megtapasztalhatta. Bizony, a kertészkedés egy olyan dolog, mely során a szorgalom és a kemény munka elengedhetetlen. Annál nagyobb hát az öröm, melyet a saját kézzel termeszett zöldség és gyümölcs okoz, hiszen ízük nem hasonlítható a szupermarketben vásárolt társaikéhoz. 

Ezúttal egy kerti szerszámot vettünk górcső alá, melynek célja megkönnyíteni a kevésbé kellemes kerti munkát is, például a talajlazítást. Leteszteltük a Tornadica kézi kertészeszközt, mely kiválóan helyettesítheti a nehéz, nehezen kezelhető kétkerekű kultivátort, főleg ha csak pár négyzetméteres kertecskéről van szó.

Nézze meg,mi lett a tesztünk eredménye, mennyire voltunk elégedettek a Tornadica kéziszerszámmal. Megéri megvásárolni?

kézi kultivátor Tornadica vélemények és tapasztalatok

A talajlazítás mindenképp szükséges? 

Mielőtt ezzel a kertészeszközzel foglalkoznánk, fontos tisztázni a talaj kultivációjának, vagyis a talajlazításnak a fontosságát, melyet sok kezdő kertész alábecsül. A talajlazítás egy nagyon fontos tevékenység, ami elkerülhetetlen, főleg ha gazdag termést szeretne. 

Tudatosítanunk kell, hogy a föld tele van élettel, élő organizmusokkal - mikroszkopikus előlények, kisebb állatok, nagyobb emlősök, illetve organikus és ásványi anyagok mind-mind találhatók benne. Tehát mivel a föld egy úgymond élő anyag, szüksége van levegőre, vízre és tápanyagokra, melyek a kultiváció segíségével kerülnek bele, amit a talaj levegőztetésének is nevezhetünk.

A talajt többféle módon szellőztethetjük, lazíthatjuk. Kisebb ágyásokhoz, kertecskékhez elegendő a kisebb kézi eszköz, a nagyobb területekhez pedig profi rotációs kapára lehet szüksége. Természetesen nagyobb területen is használhat kézi talajlazítót, de abba biztosan nagyon beleizzadna, valamint rengeteg időt elvenne ez a tevékenység.  

Most pedig téjünk át a Tornadica kézi talajlazítóra és a vele való tapasztalatainkra. 

Első benyomás

A Tornadica talajlazító egy nagy és nehéz dobozban érkezett, melyben benne volt maga az eszköz (3 részben), pár csavar az összeszereléshez és a használati utasítás. Semmi polisztirén vagy más anyag, amely megakadályozhatta volna az eszköz mozgását a dobozban. Nem baj. A kultivátor egészben és hibátlanul megérkezett, már csak ki kellett próbálni. 

A kertművelő eszköz strapabíró, kemény, kézzel kovácsolt acélból készült, tehát érthető a nehezebb csomag. Viszont a súlya miatt biztosan nem lesz nehéz vagy lehetetelen használni, hiszen valójában mindössze 2,4 kg, nők is gond nélkül tudnak vele dolgozni. Az eszköz teljes magassága 103 cm, de szükség szerint rövidíthető. 

A talajlazító  fogantyúból, középső nyélből és spirális karmokban végződő alsó részből áll. A fogantyúja ergonomikus kialakítású, kerékpárkormányra emlékeztet. 

Kialakítása minőségi és ellenálló, ami egy kerti munkához tervezett eszköz esetében elengedhetetlen. Kialakításának köszönhetően a szezon végén szédszedhető és könnyebben tárolható.

Első ránézésre minden rendben van, folytassuk hát a tesztelést.

Tornadica kertészeszköz felülvizsgálat

A klutivátor egy nagyobb dobozba csomagolva érkezett.

Tornadica kertészeszköz tapasztalatok

Az elnevezés oroszul van rájrva a legnagyobb betűkkel, , tehát feltehetőleg orosz gyártmányról van szó.

 Hogy kell összeszerelni a Tornadica talajlazjtót?

A kultivátor dobozában benne találhatóak a csavarok az összeszereléséhez. Az összeszerelés könnyű és gyors - csak egy csavarhúzóra lesz szüksége hozzá.

Először összecsavaroztuk a fogantyút a nyél középső részével. Az utóbbin található egy fekete borítás, az alatt pedig három nyílás a csavarozáshoz. Ezeknek köszönhetően lehet a szerszám magasságát állítani 85 és 103 cm között, ami által az még univerzálisabb és kényelmesebb. Elég kiválasztani a megfelelő magasságot és úgy összerakni. 

Csavarral rögzítjük a kultivátor alsó, spirális karmokban végződő részét is. Most már használatra kész. 

hogyan kell összerakni Tornadica kertészeszköz

A dobozon megtalálható az összeszerelési útmutató is.

csomagolási Tornadica kertészeszköz

A kultivátort szétszedve küldik.

Hogyan lehet hajtogatni Tornadica kertészeszköz

Egyszerűen és gyorsan összerakható

Tornadica kertészeszköz felülvizsgálat

A talajlazító hároma magasságba állítható.

A kézi talajlazító működése

Az egyszerű kapával és ásóval összehasonlítva ennek a kertészeszköznek az egyik legnagyobb pozitívuma az ergonomikus kialakítás. Enne köszönhetően nem terheli meg a hátat, a vállakat és a karokat. A speciális fogantyúnak hála a kultivátor használata közben kifejtette rő eloszlik a karok, a lábak és a vállak között. 

Meg kell markolni a fogantyút, az eszközt merőlegesen a talajra állítani, lenyomni a földbe és közben megfordítani. Érezhető, hogy a karmok milyen könnyedén hatolnak a földbe. Természetesen ez függ a föld minőségétől és típusától is. Az eszköz használható bármilyen talajon, legyen az száraz, kemény, esetleg köves vagy homokos. A spirális karmok vége éles, így annál könnyebben hatol a talajba.  

Amint a karmok teljesen behatolnak a talajba, ki is lehet azonnal húzni az eszközt. A karmok között maradt földet és gyomot elég kirázni. 

Az eszköz következő nagy előnye, hogy a spirális kialakításnak köszönhetően nem tesz kárt a növények gyökérzetében, így használható zöldésgeskertben is. Mini változatban is kapható, a nehezebben elérhető helyek megmunkálásra, például a palánták közötti rész kigyomlálására. 

tapasztalatok Tornadica kertészeszköz

Összeszerelt kultivátor.

Tapasztalataink a Tornadica a kerti szerszámmal

A kerti munka sokaknak, engem is beleértve, egy élvezetes tevékenység, hobbi, amely a pszichikának is jót tesz. De ez persze csak addig igaz, amíg a saját termésből és a friss levegőn való munkából származó örömöt föl nem váltja a hát, a kar vagy a derék fájdalma.

Ez általában a kapával vagy ásóval a kézben töltött órák után szokott bekövetkezni. Ezek az eszközök kialakításuk révén ugyanis egyáltalán nem tesznek jót a hátnak, nem egyenletesen terhelik az emberi testet.

A Tornadica kézi kultivátor nagyon jó helyettesítője ezeknek a kertészeti eszközöknek. Úgy tervezték, hogy a vele végzett munka során a terhelés egyenletesen oszloljon el az egész testen. Használatakor nem szükséges hajolni, mint kapálás közben, vagy a lábbal rásegíteni a nyomásra, mint az ásóval végzettmunka során. Éppen ez volt az oka annak, hogy ki akartuk próbálni a Tornadica kézi talajlazítót.

Már első ránézésre (és a kipróbálás során is) egyértelmű, hogy a kultivátort sokkal gyorsabb és egyszerűbb belenyomni a földbe, mint a kalsszikus ásót.  Míg az ásó használata közben a hangsúly az ásóra kifejtett erőn van, amivel a földbe nyomjuk, addig a kultivátornál a forgatás módja a fontos. Ezért felel meg bárkinek ez az eszköz, akár egy idősebb gyermeknek is (persze a magasságnak stimmelnie kell). 

Igaz, hogy a kutivátor használatához némi gyakorlat szükséges, és egy kis ideig azért eltart, míg elsajátítja az (Ön számára) megfelelő használati módot. Nekünk leginkább a merőleges talajra helyezés vált be (nem ferdén vagy oldalról, hanem függőlegesen) és a karok fokozatos forgatása az óramutató járásával egy irányban, illetve a karmok nyomása a földbe, amíg lehetséges. Ez után kihúztuka földből a kultivátort és leráztuk róla a porhanyósított földet.

A fenti módszerrel a Tornadica kertészeszközt a következőkre használhatjuk:

 • A talaj porhanyósítása és átlevegőztetése
 • Gödör ásása - kiválóan helyettesíti a lapátot
 • Gyom vagy komposzt átrakása - vasvillaként is használható
 • A gyom kitépése, eltávolítása

Minden felsorolt tevékenység során fantasztikus segítőtárs a Tornadica kultivátor. Persze nem csinál meg mindent helyettünk - a kiszedett gyomért továbbra is nekünk kell majd lehajolni, de jelentősen megkönnyítheti és meggyorsíthatja a kerti munkát.

Tornadica használata

A kultivátort merőlegesen helyezzük a földhöz és erősen megfogjuk a fogantyúkat.

használata Tornadica kertészeszköz

Nyomjuk bele a földbe és forgassuk az óramutató járásával megegyező irányba.

használata Tornadica

Addig forgassuk a fogantyút, mig a karok teljesen a földbe nem süllyednek.

Tapasztalja meg a felülvizsgálatot

A spirális karok 20 cm mélyen hatolnak a talajba.

A Tornadica kultivátor használata

Húzza ki az eszközt a talajból, majd rázza le róla a földet és a növényeket.

  Ár

A Tornadica kertészeszköz ára 6100 és 18 000 Ft között mozog. 

Ez persze több, mint egy klasszikus kapa vagy ásó ára, de megvásárlásával több kerti szerszám helyettesítőjére szert tehet egyben.

A kézi talajlazító előnyei és hátrányai

Előnyök

 • szétszedhető
 • könnyű
 • állítható magasság
 • nem terheli a hátat
 • strapabíró kialakítás
 • porhanyósítja a földet
 • gyomirtásra kiváló

Hátrányok

 • fontos elsajátítani a megfelelő használati módot
Tapasztalja meg a Tornadica kézi kultivátor áttekintését

Összbenyomás és értékelés

A Tornadica kézi kultivátor egy hasznos szerszám, ami tényleg működik, minden kertben "megtalálja a helyét".  Kényelmesen helyettesíti (vagy akár túl is szárnyalja) a kapát, a lapátot, az ásót és a vasvillát. A föld porhanyósítására és lazítására, levegőztetésére, gyomlálásra, komposzt átrakására vagy gödör ásására is használható

Bármilyen talajon használható, de persze ha kemény a föld, természetesen a használata is nehezebb. A kultivátorral való munka összességébe véve nagyon egyszerű, még ha első pillantásra nem is tűnik annak. Egy kis gyakorlás, és már megy is.

Pozitívan értékeljük a strapabíró kialakítását is, ami garantálja, hogy sokáig működni fog.

Ha valami olyat keres, ami a a kerti munkát egyszerűbbé és kellemesebbé teszi, akkor elégedett lesz ezzel a multifunkciós kerti szerszámmal.

Click Here to Leave a Comment Below 3 comments
No - 12. május 2023

Nekem is van egy tornadika villas,forgathato asom,de sajnos a szaranal kiesett a csavar es emmiatt nem tudom hasznalni sajnos.Kellene egy csavar bele.Szerettem hasznalni nagyon.Konnyu volt hasznalni.kerem ebben tudnanak segiteni?Meg erdekel engem ez az akumlatoros kapa is.Koszonom,(orine)a telefonszamom 06301402646

Reply
  Michaela Struhárová - 2. október 2023

  Sajnáljuk, nem tudunk segíteni. Vegye fel a kapcsolatot azzal a bolttal, ahol vásárolta.

  Reply
Csáthy Miklós - 27. május 2023

Hónapok/évek óta nem elérhető a termék. Hol lehet megvenni?

Reply

Leave a Reply: