Nagy vitaminkalauz, avagy amire a testünknek szüksége van

Vitaminok, amelyekre testünknek szüksége van

A vitaminok az egészséges emberi szervezet alapkövei, segítik a normális működést, a sejtek növekedését és a fejlődést, stimulálják az emésztési folyamatokat, energiát adnak és erősítik az immunrendszert. Viszont az emberi szervezet nem tudja ezeket a fontos vitaminokat előállítani, ezért szükséges élelmiszerrel bevinni a szervezetbe.

Az emberek nagyrésze elfogyasztja a szükséges mennyiséget az esszenciális vitaminokból a sokrétű és kiegyensúlyozott étrend, a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű termékek és fehérjék fogyasztása által. Mások sajátos táplálkozási igényeik miatt, ill. bizonyos egészségügyi problémáik miatt kénytelenek további vitaminforrásokhoz nyúlni.

Az étrend-kiegészítők egyre inkább az emberek mindennapi életének részét képezik, annak ellenére, hogy nincsenek objektív okai a használatuknak. Viszont sokan úgy gondolják, fogyasztásukkal nem lesz szükségük kiegyensúlyozott étkezésre, így szeretnék kompenzálni az egészségtelen életmódból következő vitaminhiányt. Viszont kiemelkedően fontos a vitaminok a lehető legtermészetesebb forrásból biztosítani.

Összegyűjtöttük azokat a vitaminokat, melyekre egy egészséges szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez, de nem tudja előállítani őket. Nagyon fontos, hogy a megfelelő módon lássuk el testünk vitaminszükségleteit, ezért most elolvashatják, melyikre milyen élelmiszer fogyasztásával tudunk szert tenni.
  • zsírban oldódó vitaminok - D, E, K, A vitaminok - kiegyensúlyozott és gazdag étrenddel a szervezet képes tartalékokat felhalmozni belőlük és azt a zsírszövetben tárolni, ezért nem kell minden nap fogyasztanunk belőle.
  • vízben oldódó vitaminok - minden B-vinamin és a C-vitamin - a vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem tudja tárolni, ezért minden nap szükséges bevinni a szervezetbe a megfelelő mennyiséget az étkezéssel.
Vitaminok az egészségre

Az emberi szervezet nem tud vitaminokat előállítani. ezért fontos, hogy étkezés során a megfelelő mennyiséget fogyasszuk belőlük. Leginkább sokrétű és kiegyensúlyozott étrenddel a lehető legtermészetesebb formában.

Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek az egészségünkhöz

A-vitamin

  • támogatja az immunrendszert, a sejtek működését és megújulását
  • jó hatással van a szemre és magára a látása, a szaporodásra
  • pozitívan hat a bőrre és a nyálkahártyára
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: fertőzésekre való fogékonyság, homályosabb látás, száraz szemek, száraz bőr és nyálkahártya

B1 -vitamin (tiamin)

  • fontos szerepet játszik a sejtek energia-anyagcseréjében

  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: fáradtság, étvágytalanság, memóriaproblémák, zavartság, izomtömeg veszteség, szívelégtelenség

B2-vitamin (riboflavin)

  • fontos szerepet játszik az anyagcsere több biokémiai folyamatában
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: szájnyálkahártya gyulladásai, szaruhártya gyulladása és repedezett ajkak
A B2-vitamin megtalálható a baromfiban, a tejtermékekben

B2 vitamin található például a tojásban. a halakban, a tejben és a tejtermékekben

B3-vitamin (niacin)

  • pa szervezet energia raktározásával kapcsolatos biokémiai folyamatokért felelős
  • a sejten belüli anyagcserét segíti
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: gyengeség, Pellegra betegség, ami bőrkiütésekkel, hasmenéssel és neurológiai problémákkal jár

B5-vitamin (pantoténsav)

  • szerepet játszik a zsír és a szénhidrát anyagcseréjében, a koleszterin előállításában
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: fáradtság, gyomorfájás, a láb érzéketlensége, merevsége és égése

B6-vitamin (piridoxin)

  • fontos feladata van a fehérje- és aminosav-anyagcserében
  • számos pótolhatatlan funkciót lát el, beleértve az immunfunkciókat és a hemoglobin termelést
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: gyulladás a szájban, bőrhólyagok, végtagok vérszegénysége és érzéketlensége

B7-vitamin (biotin)

  • a zsírok anyagcseréjében van szerepe
  • az enzimek fontos része
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: ekcéma, hajhullás, fáradság, rosszullét
B7-vitamin biotin

A biotin nagyon fontos a zsíranyagcsere szempontjából, megtalálható például a diófélékben és a disznóhúsban.

B9-vitamin (folsav)

  • nelengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez
  • szerepe van a sejtosztódásban és a növekedési folyamatokban
  • hozzájárul a csíraszövetek növekedéséhez a terhesség alatt
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: arteriosclerosishoz és a demenciához kapcsolódó vérszegénység, gyomor- és bélrendszeri rendellenességek, hasmenés, terhesség alatt magzati rendellenességek

B12-vitamin (kobalamin)

  • fontos szerepet játszik a vörös vértestek termelésében
  • csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét
  • fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez
  • hat a fehérjemetabolizmusra
  • kulcsszerepe van a DNA szintézosben
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: vérszegénység, fáradtság, figyelem- és koncentrációzavar, a nyelv égése, zsibbadtság

C-vitamin (aszkorbinsav)

  • pélénkíti a szervezetet fáradtság és kimerültség esetén
  • serkenti a kollagéntermelődést az így, a fogak, a csontok és az erek megfelelő működéséért
  • serkenti a vérsejtek termelését
  • erősíti az immunrendszert
  • jelentős antioxidáns hatással bír és megvédi a sejteket a szabadgyököktől
  • elősegíti a vas felszívódását a belekben
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: fáradtság, hangulatváltozások, ínyvérzés, nehezebb sebgyógyulás, izomsorvadás, véraláfutás és fokozott hajlam a fertőzésekre

D-vitamin

  • két formája van: D2 (az ételben található) és D3 (a szervezetben képződik a napfénytől)
  • befolyásolja a kalcium anyagcseréjét, a vese, a máj és a belek működését
  • az erős fogak és csontok alapja
  • a test maga hozza létre napfény segítségével
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: gyermekeknél csontdeformációk, felnőtteknél ízületi, hát- és csontfájdalmak, fáradtság és fokozott hajlam a fertőzésekre
D3-vitamin

A D3 vitamint képes a testünk a napsugárzásból előállítani. A napsugarak tehát nagyon fontosak az egészségünk megőrzése érdekében, de vigyázat, túlzásba vinni a napozást sem szabad.

E-vitamin

  • jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
  • védi a sejteket és az ereket a szabadgyököktől
  • erősíti az immunrendszert
  • megújítja az izomszövetet
  • megelőzi a gyulladást
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: idegrendszeri betegségek, mozgásszervi koordináció, látás, koncentráció és a petefészkek és herék diszfunkciója

K-vitamin

  • szerepe van a véralvadásban és a csontok anyagcseréjében
  • segíti a fogyást
  • a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: véralvadási rendellenességek, véraláfutás, az orr és az íny spontán vérzése, újszülötteknél vérzést okozhat az agyban

F-vitamin

  • két zsírsavból áll: linolsavból és alfa-linolénsavból
  • része az esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavaknak
  • segíti a szövetek regenerációját
  • segíti az anyagcserét, a sebgyógyulást és a reproduktív egészségek
  • hozzájárul a haj növekedéséhez és a bőr egészségéhez

Melyik élelmiszerek gazdagok vitaminban?

  • A-vitamin: máj, vaj, sajt, tojás, sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye, káposzta, brokkoli, spenót
  • B1-vitamin: sovány hús, diófélék és magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, belsőségek, hüvelyesek, burgonya
  • B2-vitamin: tej és tejtermékek, tojás, hal, zöld leveles zöldségek
  • B3-vitamin: hüvelyesek, hal, baromfi, tojás, gabonafélék, tej
  • B5-vitamin: hús, hal, brokkoli, burgonya, édesburgonya, gomba
  • B6-vitamin: avokádó, banán, dió, gabonafélék, káposzta, zöldbab
  • B7-vitamin: sertéshús, dió, étcsokoládé, zabpehely, szója, gomba
  • B9-vitamin: répa, lencse, mogyoróvaj, spárga, spenót, paradicsom, magvak
  • B12-vitamin: tenger gyümölcsei, tojás, tej és tejtermékek, hal
  • C-vitamin: Acerola, homoktövis, csipkebogyó, citrusfélék, eper, áfonya, kivi, fekete ribizli, kelbimbó, paprika, brokkoli, káposzta
  • D-vitamin: zsíros hal (hering, angolna, lazac), gomba, dúsított tej és tejkészítmények
  • E-vitamin: mangó, spárga, dió, avokádó, növényi olajok, zöld leveles zöldségek
  • K-vitamin: karfiol, kelkáposzta, káposzta, hüvelyesek, marhahús, napraforgóolaj
  • F-vitamin: diófélék, magvak, hüvelyesek, szőlő- és lenmagolaj, tojás, hús, hal, avokádó, búzacsíra, szója
12 legfontosabb vitamin a szervezet számára

A vitaminok elengedhetetlenek az emberi szervezet számára, számtalan pozitív hatásuk van. Minden vitamin máshogy járul hozzá egészségünkhöz. Viszont a szervezet nem képes előállítani a vitaminokat, így nagyon fontos, hogy étkezéseink során a megfelelő mennyiséget fogyasszuk mindből.

A vitaminban gazdag étrend egészséges, kiegyensúlyozott és változatos. Az étrend-kiegészítők bár segíthetnek esetenként a vitaminhiányon, de észben kell tartani, hogy nem helyettesítik a változatos és kiegyensúlyozott étrendet - hiszen az a vitaminokon kívül energiát is biztosít és persze a lelkünknek is jót tesz. Próbáljon tehát minden vitaminra szert tenni a lehető legtermészetesebb módon.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: