Nagy vitaminkalauz, avagy amire a testünknek szüksége van
A vitaminok az egészséges emberi szervezet alapkövei, segítik a normális működést, a sejtek növekedését és a fejlődést, stimulálják az emésztési folyamatokat, energiát adnak és erősítik az immunrendszert. Viszont az emberi szervezet nem tudja ezeket a fontos vitaminokat előállítani, ezért szükséges élelmiszerrel bevinni a szervezetbe.
Az emberek nagyrésze elfogyasztja a szükséges mennyiséget az esszenciális vitaminokból a sokrétű és kiegyensúlyozott étrend, a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű termékek és fehérjék fogyasztása által. Mások sajátos táplálkozási igényeik miatt, ill. bizonyos egészségügyi problémáik miatt kénytelenek további vitaminforrásokhoz nyúlni.
Az étrend-kiegészítők egyre inkább az emberek mindennapi életének részét képezik, annak ellenére, hogy nincsenek objektív okai a használatuknak. Viszont sokan úgy gondolják, fogyasztásukkal nem lesz szükségük kiegyensúlyozott étkezésre, így szeretnék kompenzálni az egészségtelen életmódból következő vitaminhiányt. Viszont kiemelkedően fontos a vitaminok a lehető legtermészetesebb forrásból biztosítani.
Összegyűjtöttük azokat a vitaminokat, melyekre egy egészséges szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez, de nem tudja előállítani őket. Nagyon fontos, hogy a megfelelő módon lássuk el testünk vitaminszükségleteit, ezért most elolvashatják, melyikre milyen élelmiszer fogyasztásával tudunk szert tenni.Az emberi szervezet nem tud vitaminokat előállítani. ezért fontos, hogy étkezés során a megfelelő mennyiséget fogyasszuk belőlük. Leginkább sokrétű és kiegyensúlyozott étrenddel a lehető legtermészetesebb formában.
Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek az egészségünkhöz
A-vitamin
- támogatja az immunrendszert, a sejtek működését és megújulását
- jó hatással van a szemre és magára a látása, a szaporodásra
- pozitívan hat a bőrre és a nyálkahártyára
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: fertőzésekre való fogékonyság, homályosabb látás, száraz szemek, száraz bőr és nyálkahártya
B1 -vitamin (tiamin)
fontos szerepet játszik a sejtek energia-anyagcseréjében
a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: fáradtság, étvágytalanság, memóriaproblémák, zavartság, izomtömeg veszteség, szívelégtelenség
B2-vitamin (riboflavin)
- fontos szerepet játszik az anyagcsere több biokémiai folyamatában
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: szájnyálkahártya gyulladásai, szaruhártya gyulladása és repedezett ajkak
B2 vitamin található például a tojásban. a halakban, a tejben és a tejtermékekben
B3-vitamin (niacin)
- pa szervezet energia raktározásával kapcsolatos biokémiai folyamatokért felelős
- a sejten belüli anyagcserét segíti
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: gyengeség, Pellegra betegség, ami bőrkiütésekkel, hasmenéssel és neurológiai problémákkal jár
B5-vitamin (pantoténsav)
- szerepet játszik a zsír és a szénhidrát anyagcseréjében, a koleszterin előállításában
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: fáradtság, gyomorfájás, a láb érzéketlensége, merevsége és égése
B6-vitamin (piridoxin)
- fontos feladata van a fehérje- és aminosav-anyagcserében
- számos pótolhatatlan funkciót lát el, beleértve az immunfunkciókat és a hemoglobin termelést
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: gyulladás a szájban, bőrhólyagok, végtagok vérszegénysége és érzéketlensége
B7-vitamin (biotin)
- a zsírok anyagcseréjében van szerepe
- az enzimek fontos része
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: ekcéma, hajhullás, fáradság, rosszullét
A biotin nagyon fontos a zsíranyagcsere szempontjából, megtalálható például a diófélékben és a disznóhúsban.
B9-vitamin (folsav)
- nelengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez
- szerepe van a sejtosztódásban és a növekedési folyamatokban
- hozzájárul a csíraszövetek növekedéséhez a terhesség alatt
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: arteriosclerosishoz és a demenciához kapcsolódó vérszegénység, gyomor- és bélrendszeri rendellenességek, hasmenés, terhesség alatt magzati rendellenességek
B12-vitamin (kobalamin)
- fontos szerepet játszik a vörös vértestek termelésében
- csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét
- fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez
- hat a fehérjemetabolizmusra
- kulcsszerepe van a DNA szintézosben
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: vérszegénység, fáradtság, figyelem- és koncentrációzavar, a nyelv égése, zsibbadtság
C-vitamin (aszkorbinsav)
- pélénkíti a szervezetet fáradtság és kimerültség esetén
- serkenti a kollagéntermelődést az így, a fogak, a csontok és az erek megfelelő működéséért
- serkenti a vérsejtek termelését
- erősíti az immunrendszert
- jelentős antioxidáns hatással bír és megvédi a sejteket a szabadgyököktől
- elősegíti a vas felszívódását a belekben
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: fáradtság, hangulatváltozások, ínyvérzés, nehezebb sebgyógyulás, izomsorvadás, véraláfutás és fokozott hajlam a fertőzésekre
D-vitamin
- két formája van: D2 (az ételben található) és D3 (a szervezetben képződik a napfénytől)
- befolyásolja a kalcium anyagcseréjét, a vese, a máj és a belek működését
- az erős fogak és csontok alapja
- a test maga hozza létre napfény segítségével
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: gyermekeknél csontdeformációk, felnőtteknél ízületi, hát- és csontfájdalmak, fáradtság és fokozott hajlam a fertőzésekre
A D3 vitamint képes a testünk a napsugárzásból előállítani. A napsugarak tehát nagyon fontosak az egészségünk megőrzése érdekében, de vigyázat, túlzásba vinni a napozást sem szabad.
E-vitamin
- jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
- védi a sejteket és az ereket a szabadgyököktől
- erősíti az immunrendszert
- megújítja az izomszövetet
- megelőzi a gyulladást
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: idegrendszeri betegségek, mozgásszervi koordináció, látás, koncentráció és a petefészkek és herék diszfunkciója
K-vitamin
- szerepe van a véralvadásban és a csontok anyagcseréjében
- segíti a fogyást
- a hiánya a következőkben nyilvánulhat meg: véralvadási rendellenességek, véraláfutás, az orr és az íny spontán vérzése, újszülötteknél vérzést okozhat az agyban
F-vitamin
- két zsírsavból áll: linolsavból és alfa-linolénsavból
- része az esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavaknak
- segíti a szövetek regenerációját
- segíti az anyagcserét, a sebgyógyulást és a reproduktív egészségek
- hozzájárul a haj növekedéséhez és a bőr egészségéhez
Melyik élelmiszerek gazdagok vitaminban?
A vitaminok elengedhetetlenek az emberi szervezet számára, számtalan pozitív hatásuk van. Minden vitamin máshogy járul hozzá egészségünkhöz. Viszont a szervezet nem képes előállítani a vitaminokat, így nagyon fontos, hogy étkezéseink során a megfelelő mennyiséget fogyasszuk mindből.
A vitaminban gazdag étrend egészséges, kiegyensúlyozott és változatos. Az étrend-kiegészítők bár segíthetnek esetenként a vitaminhiányon, de észben kell tartani, hogy nem helyettesítik a változatos és kiegyensúlyozott étrendet - hiszen az a vitaminokon kívül energiát is biztosít és persze a lelkünknek is jót tesz. Próbáljon tehát minden vitaminra szert tenni a lehető legtermészetesebb módon.