8 hasznos tipp a szárítógépben történő szárításhoz

8 hasznos tipp a szárítógépben történő szárításhoz

A szárítógépből kivett ruha puha, illatos és kellemes tapintású.

Ezen kívül nem gyűrött, száraz, nincs rajta por és szösz, tehát kész arra, hogy a szekrénybe rakjuk.

Csakhogy ez a végeredmény nem teljesen biztos még a legjobb minőségű szárítógép esetében sem.

Nagyon sok függ attól, hogy milyen módon használja ön a szárítóját.

Összegyűjtöttünk önnek néhány hasznos tanácsot, melyek segítségével elérheti a lehető legjobb eredményt.

1. Spóroljon az öblítővel

Az öblítő remek hatással van a ruhákra. Azon kívül, hogy illatosítja és felfrissíti azokat, az anyagot puhává és lágyabbá teszi. Viszont ha a kimosott ruhákat szárítógépben szeretné szárítani, akkor vagy használjon kevesebb öblítőt, de akár teljesen el is hagyhatja.  Az öblítő ugyanis megtartja a vizet a ruhában, így a szárítás folyamata tovább tart és nehezebb.

Több gyártó a használati útmutatóba is beleírja, hogy nem ajánlja az öblítővel mosott ruhákat a szárítógépben szárítani. Ennek egy nagyon egyszerű oka van. Az öblítő a szárítás során felszabadul és eltömíti a szűrő apró nyílásait. Ennek az eredménye a levegő rosszabb áramlása, a kevésbé hatékony szárítás, sőt akár a készülék meghibásodása.

Tipp: A szárítógépben szárított ruhája öblítő nélkül is kellemesen puha lesz, ugyanis a forró levegő természetes módon puhítja meg. Ha mégsem tud lemondani az öblítő használatáról, akkor se tegyen többet az adagolóba a megengedettnél.


2. A szárítást alapos centrifugálásnak kell megelőznie

A szárítógépben való szárítás előtt bármilyen mosási programot választhat, a centrifugálás fordulata az igazán fontos. Az eredményes szárítást minél magasabb fordulatú csavarásnak kell megelőznie. Az ideális fordulatszám 1000 f./perc.

Azokat a ruhákat, melyeket nem lehet ilyen magas fordulaton centrifugálni, nem ajánlott szárítógépben szárítani sem. Esetleg egy rövid ideig tartó levegőn való szárítás után használja a szárítót. Szintén nem túl hatékony kézzel mosott és kicsavart ruhákat szárítógépben szárítani. Bár a ruhák megszáradnának, viszont ez nagyon hosszú ideig tartana és rengeteg energiát igényelne.

Tipp: Ha nem elégedett a szárítógépe működésével – ha úgy látja, lassan vagy nem elég alaposan szárít –, gondolkodjon el, nem a mosógéppel van-e a probléma. Leginkább a régebbi mosógépekkel lehet az a gond, hogy csak alacsonyabb fordulatszámon centrifugálnak, amely nem elég a szárítóban való szárításhoz. Sokan ezért szárítógép vásárlásakor új mosógép vásárlása mellett is döntenek.

3. Válogassa ki a ruhákat, avagy az, ami nem való a szárítógépbe

Nem minden ruhát lehet szárítóban szárítani. A legegyszerűbb, ha megvizsgálja a címkén található jeleket és az alapján jár el.

A szimbólum, amit figyelnünk kell, egy négyzet körrel a belsejében. Ha ez át van húzva, akkor az adott ruhát nem szabad szárítóban szárítani. Bizonyos gyártók a szárítási hőmérsékletet is jelölik - körben található pontokkal. Az egy pont alacsony, a két pont közepes a három pedig magas szárítási hőmérsékletet jelent.

A ruha nem szárítható szárítógépben

A ruha nem szárítható szárítógépben.

szárító szimbólum

• max. 60°  •• max. 80°  ••• több mint 80°

Sokan inkább hallgatnak a saját ösztöneikre, mint a címkén található jelekre. A gyártók sokszor óvatosabbak, és inkább nem ajánlják a szárító használatát. Ha ennek ellenére ön úgy dönt, hogy használja a szárítógépet, akkor rövidebb, kímélő programot használjon, alacsony hőmérsékleten.

Semmiképp se rakja a szárítógépbe:

 • a selyemruhákat
 • a csipkével ellátott ruhákat
 • a műanyag cipzáras ruhákat
 • a vasalt mintás ruhákat
 • szivacs béléses ruhákat
 • a flitterekkel és más ragasztott elemekkel díszített ruhákat
 • a vízálló ruhákat
 • a női harisnyákat, nejlonharisnyákat
 • a neoprén és funkcionális ruhákat
 •  a cipőket, kivéve, ha szárító erre alkalmas cipőtartóval nem rendelkezik

4. A szárítógép megtöltése

A szárítógép megtöltése

A szárítógép helyes megtöltése nagyban befolyásolja a szárítás minőségét.

A szárítógép megtöltésének módja határozottan befolyásolja a szárítás eredményét.

Semmiképp sem ajánljuk, hogy a ruhákat közvetlenül a mosógép dobjából tegyük a szárítóba.

A ruha a csavarás után többször össze van gabalyodva, ami ronthatja a szárítás minőségét. 

Érdemes az összes ruhát kézzel kirázni, mielőtt a szárítóba tesszük. Bár a szárító megtöltése így hosszabb folyamat, de az eredmény magárét beszél.

Nem csak a mosás, hanem a szárítás esetén is fontos a dob helyes megtöltése. Ha a szárítógépet telerakja ruhával, a levegő nem járja át eléggé, így a szárítási folyamat hosszú lesz és kevésbé hatékony. A ruha a szárítás után gyűrött lesz, és nem elég puha és selymes. Ha viszont túl kevés ruhát rak a szárítóba, például csak egy darabot, akkor is megtörténhet, hogy nedvesen veszi ki a program végén.

Fontos figyelembe venni a gyártó utasításait. Általában minden program leírásában szerepel a megfelelő ruhamennyiség. Figyelem! Az, hogy a szárítógép maximális kapacitása 8 kg ruha, nem azt jelenti, hogy minden programon ennyi ruhát száríthat. Ez a mennyiség általában csak a pamut ruhákra vonatkozik. Más programok esetében az ajánlott ruhamennyiség akár fele annyi is lehet.

Tipp: A legjobb, ha a mosógép kapacitása ugyanakkora, mint a szárítógépé. Ha öregebb típusú, kisebb dobbal rendelkező mosógépe van, akkor akár két adag ruhát is berakhat a szárítóba.


5. A program és további funkciók kiválasztása

A program és további funkciók kiválasztása

Nagyon fontos a megfelelő szárító program kiválasztása.

A megfelelő program kiválasztása a legfontosabb a hatékony szárítás szempontjából.

A kiválasztott szárítási program megegyező lehet a mosási programmal.

A ruhák nagy részét kétségtelenül száríthatja pamutprogramon, ami általában a legmagasabb hőmérsékleten szárít és lehetővé teszi a maximális kapacitás kihasználását.

A kényesebb és műszálas ruhákat a kímélőbb szintetikus programon száríthatja.

Kivételt képeznek a farmerek és a vastagabb anyagú ruhák, amelyeknek hosszabb a szárítási ideje. Ha több ilyen ruhája van, akkor jó, ha a szárítón van külön farmerekre való program is. Külön programon száríthatja az ágyneműt, a takarókat és törölközőket is - tehát a nagyméretű ruhákat.

A legtöbb szárítón van külön XXL ruhaprogram is. Végül pedig említést kell tennünk a függönyökről és extra érzékeny anyagokról, amelyek igazán kímélő mosást igényelnek. A szárítógép programjain kívül egyéb funkciók közül is választhat. Például eldöntheti, hogy a szárítóból kivett ruha teljesen száraz legyen, amely rögtön a szekrénybe tehető, vagy esetleg még kicsit nedves.

Akkor érdemes nedvesen hagyni a ruhát, ha ki szeretné azt vasalni. Ez a módszer alkalmazható például az ágyneműk esetében. A következő hasznos funkció a gyűrődésvédelem, a ruhák átforgatása. Ez akkor lehet szükséges, ha nem tudja a ruhákat közvetlenül a szárítási program befejeztével kiszedni.

A program és további funkciók kiválasztása

A szárító a program befejezése után bizonyos időközönként átforgatja a ruhát, hogy az ne gyűrődjön össze. A szárítógépek persze még számos további funkcióval rendelkeznek, az eszköz típusától függően. Azt tanácsoljuk, hogy tanulmányozza át szárítógépe használati utasítását. Az eszköz megfelelő használata javíthatja a szárítás eredményét.


6. A ruhák illatosítása

Ahogy a bevezetőben azt említettük, a hétköznapi öblítő nem a legjobb módszer az illatosításra, ha szárítógépet használunk.

A ruhái anélkül is puhák, selymesek és persze jó szagúak lesznek. De ha önnek hiányoznak az illatfelhők, amikor a szekrényből kiveszi a tiszta ruhát, akkor van pár megfelelő megoldás. Az egyik a speciálisan, szárítógépbe való illatosító kendők használata.

A kendőt egyszerűen berakja a dobba a ruhákkal együtt, majd bekapcsolja a kiválasztott programot. A szárítás során a kendő szabadjára engedi a jó illatot, ami átjárja a ruhákat. A hasonló kendők nagy része viszont nem illatosít olyan mértékben, mint az öblítők.

Sok háziasszony által használt módszer az otthon készített illatkendő. Puha, jó nedvszívó képességű kendőt kell öblítőbe mártani, megszárítani, majd a ruhákkal együtt a szárítógépbe tenni. Nem ez a legideálisabb megoldás, de sokkal jobb, mint ha a mosás során használnánk öblítőt.

A harmadik megoldás a speciális illatosító spray. Ezek legtöbbjét is jó nedvszívó képességű kendőre vagy szivacsra kell fújni, amit majd a szárítógép dobjába helyezünk. Ezek a spayek nemcsak hogy illatosak, hanem antisztatikus hatásúak is.

7. Hogy szedjük ki a ruhát a szárítógépből?

Úgy tűnhet, hogy a szárítógépben való szárítás folyamata a kikapcsolással véget is ér, az eredményt tovább nem befolyásolhatjuk. Ez viszont így nem igaz. A ruhák kiszedése során is érdemes pár szabályt betartani.

Ideális esetben a ruhát rögtön szárítás után ki kell szedni, mivel az olyankor még meleg. Amint hagyja kihűlni a dobban, összegyűrődik, és így már nem lehet vasalás nélkül elrakni.

Bizonyos szárítók rendelkeznek a már említett gyűrődésgátló funkcióval, mely a szárítóprogram befejezésével lép működésbe. Ha az ön szárítója ilyen, érdemes ezt a funkciót minden szárításkor bekapcsolni.

Hogy szedjük ki a ruhát a szárítógépből?

A legjobb, ha a ruhákat rögtön szárítás után kiszedjük a szárítógépből.

Mindig először a nagyobb és a könnyen gyűrődő ruhákat szedje ki. Hajtogatás előtt a ruhákat kézzel simítsa ki. Mindig csak egyesével szedje ki a ruhákat. Ha az összeset egyszerre veszi ki, akkor a ruhák kihűlnek, és már nem olyan könnyű őket kisimítani.

8. A szárítógép karbantartása

Ahhoz, hogy egy szárító sokáig működőképes legyen, nagyon fontos az eszköz karbantartása. Az összegyűlt természetesen vizet minden szárítás után ki kell önteni. Ugyanennyire fontos az ajtószűrő alapos tisztítása. Itt gyűlik össze a legtöbb szennyeződés, például a por, a szövetszálak, a szőr és a haj.

Egy szárítás során szinte hihetetlen mennyiségű szennyeződés gyűlik össze a szűrőben, melyet minden mosási ciklus után ki kell tisztítani. A filtert óvatosan kiporolhatja vagy kiporszívózhatja.

Időről-időre érdemes a szűrőt folyó vízzel átmosni vagy legalább nedves ronggyal kitörölni. Ha az ön szárítógépében nem található öntisztító kondenzátor, akkor időnként szükséges az alsó filter tisztítása is. A legtöbb szárító figyelmeztet ennek a szükségességére.

Ne hagyja figyelmen kívül a felvillanó fényjelzést, a szűrőt azonnal tisztítsa ki. Ezzel biztosítja a szárítás hatékonyságát.

Tipp: Szárító vásárlását tervezi? Akkor azt tanácsoljuk, olvassa el a mosó-szárítógép tesztről, valamint a szárítógép tesztről szóló cikkünket.


Amit eddig a szárítógépekről nem tudott…

 • A szárítógépek nagy részének egy szárítási ciklushoz 2kWh elektromos energiára van szüksége. Ez azt jelenti, hogy egy szárítás kb. 0,25€-ba kerül.
 • A szárítógép működés közben kb. 65dB hangerőt produkál. Tehát olyan helyen kell működtetni, ahol senki nem tartózkodik folyamatosan mellette.
 • A szárítógép működés közben meleget termel.
 • A szárítógépnek csak egy elektromos csatlakozóra van szüksége. Nem kell csatlakoztatni sem a vízvezetékhez, sem máshoz.
 • A szárítógép megszabadítja ruháit a portól és a baktériumoktól. A szárítógépben való szárítás hasznos lehet allergiások számára és kisgyermekes családoknál.
 • A szárítás ideje több tényezőtől függ, többek között a ruhák nedvességének szintjétől, a kiválasztott programtól vagy a ruhanemű fajtájától. Átlagosan 90-120 percet vesz igénybe.
 • Minden cipzár, gombot, kapcsot ajánlott összekapcsolni a szárítás előtt. Elkerülhető így a szárítógép megkarcolása és károsítása.
 •  A szárítás hatékonyságát növelő termékek a szárítólabdák, melyeket a ruhákkal együtt kell a dobba helyezni. A labdák a forgás közben a ruhák között mozognak, így a levegő jobban kering a ruhák között.


A szárítógép egy kiváló segítőtárs lehet háztartásunkban, kényelmesebbé teszi a ruhákkal való törődést. Ha megtanulja megfelelően kezelni, akkor már sosem fogja akarni a ruháit az erkélyen vagy a kertben szárítani.