Minden rizsfajtát ismer? Mi az, amit még nem tud a rizsről?

A rizs a legelterjedtebb gabonaféle a világon, táplálékként szolgál az emberiség több mint fele számára. Nem csoda, hogy kedvelt köret lett a legkülönbözőbb ételek mellé. De tudta, hogy a hagyományos fehéren kívül más rizsfajták is léteznek?

Az egyes fajták eltérnek formájukban, tápértékükben, ízükben, sőt, még az elkészítés módjában is. Melyik rizs hát a legmegfelelőbb Ön számára?

Milyen rizsfajtákat ismersz?

A rizs történelméből...

 A rizst a legrégebben termeszett gabonafélék közé sorolhatjuk. Ázsiából származik, ahonnan eljutott Európába majd az egész világ kedvelt étele lett.

A legutóbbi tudományos kutatások kiderítették, hogy a származási helye Kína. Az ország ma Indiával, Bangladesh-sel és Vietnámmal együtt a világ legnagyobb rizstermesztői közé tartozik. 

Melyek a legismertebb rizsfajták és hogyan kell az egyes fajtákat elkészíteni?

1. Fehér rizs

Fehér rizs

 Tudta, hogy az általunk ismert fehér rizs egy fehérítési folyamaton esik át?

A fehér rizst a betakarítás után először csépelik. A gabonát ezután 2 réteg héjtól megfosztják, végül fehérítik. A fehérítés során eltávolítják a csíra egy részét és a felszíne további rétegeit.

A fehérítés megfosztja a rizst bizonyos tápanyagoktól, így a fehér rizsben van a legkevesebb az összes fajta közül. A fehérítést további hántolás, újra fehérítés és "fényezés" követi.

A fehér rizsnek magas a keményítőtartalma, viszont a feldolgozás során eltűnik belőle a legtöbb ásványi anyag, vitamin és fehérje. 

A barna rizzsel összevetve a vitamin és ásványianyag tartalma mintegy 70%-kal kevesebb. 

  • Tápérték: 100 g főtt, fehér, hosszúszemű rizs
  • Energia: 130 kcal
  • Fehérje: 3 g
  • Szénhidrát: 28 g
  • Zsír: 0,28 g

A fehér rizs elkészítése:

A fehér rizs bármely élelmiszerboltban megvásárolható. Különféle ételek elkészítéshez alkalmas. Csecsemőknek és gyerekeknek is készítenek belőle ételeket, húsos és húsmentes ételekhez is felhasználják köretként. Nagyon finom édesen elkészítve tejberizsként vagy felfújtként.

  • A fehér rizst vízben főzzük - 1 rész rizs, 2 rész víz arányban adagolva.
  • Ha azt szeretné, hogy elkészítés után ne ragadjon, főzés előtt pirítsa meg egy kis olajon a rizst.

2. Barna rizs

Barna rizs

A természetes barna rizs hétszer több rostot tartalmaz, mint a klasszikus fehér rizs.

A barna rizsnek csak a külső héját tévolítják el és tartalmazza a teljes csírát is. Ennek köszönhetően 7x akkora a rosttartalma, mint a fehér rizsnek.

Található benne B vitamin, E vitamin, magnézium, cink, kalcium és foszfor, valamint telítetlen zsírsavak. Ennek a rizsfajtának jellemzően gyulladáscsökkentő hatása van.

  • Tápérték: 100 g főtt barna rizs
  • Energia: 178 kcal
  • Fehérje: 4 g
  • Szénhidrát: 38 g
  • Zsír: 1 g
  • Rost: 0,75 g

A barna rizs elkészítése:

A barna rizst általában élelmiszerboltokban, bioboltokban és egészséges élelmiszereket forgalmazó boltokban lehet megvásárolni.

A fehér rizshez hasonlóan a barna rizsből is különféle sós és édes ételeket készíthet. Ha a főétel mellé köretként készíti, biztosan nagyon fogja élvezni a kellemes ízét.

  • Ajánlatos főzés előtt 1-2 órára beáztatni.
  • Áztatás után a vizet leüntjük róla.
  • Főzés előtt meg lehet kicsit pirítani olajon, de nem feltétlenül szükséges. Pirítva pregősebb lesz.
  • Az egy rész rizst öntsük fel két rész vízzel és főzzük 25 - 30 percig lefedett fazékban. Áztatás nélkül a főzés 45-60 percig is eltart és három rész vízre van szükség hozzá.
  • Ha a víz már elfőtt és a rizs még nem elég puha, önthet hozzá még egy kicsi vizet. 

Tipp: Bár a rizs főzése egyszerű dolognak tűnhet, a jó rizs főzése néha kész művészet. Tekintse meg a legjobb rizsfőzők tesztjét, és élvezze a jól elkészített rizses ételeket.

3. Parboiled rizs

Parboiled rizs

A parboiled rizs könnyen emészthető és főzés közben nem ragad össze.

Az parboiled vagy másnéven előgőzölt rizst speciális technológiával kezelik, amely nyomás segítségével a gabona külső rétegéből a közepébe juttatja a tápanyagokat. A rizsszemek ezt követően megkeményednek. A parboiled rizs így megőrzi minden táplálkozási tulajdonságát  és nem ragad főzés közben.


Ha érdekli, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat talál benne, ezek a következők: B-vitaminok, folsav, vas, magnézium, foszfor és kalcium.

Ráadásul ennek a rizsfajtának alacsony a glikémiás indexe és könnyen emészthető. Előgőzölt rizs vásárolható több szupermarketben vagy hipermarketben és egészséges élelmiszereket forgalmazó boltokban.

  • Tápérték: 100 g főtt parboiled rizs
  • Energia: 116 kcal
  • Fehérje: 3 g
  • Szénhidrát: 25 g
  • Zsír: 0,4 g
  • Rost: 0,6 g

A parboiled rizs elkészítése:

A parbioled rizs jól illik hús- és zöldségételekhez. Akár salátához is elkészítheti. Nincs más dolga, mint a tányéron megízesíteni a kedvenc fűszernövényeivel.

Ennek a rizsfajtának pergősebb az állaga, amire különösen rizottó, sushi vagy felfújt készítésekor kell figyelni, hiszen ezekbe jobban illik a ragacsosabb rizs. Az előgőzölt rizs kellemes, semleges ízű.

  • Főzés előtt öblítse le és 1 rész rizst 2,5 rész vízzel főzzön.
  • 20 perc alatt puhára fő.

4. Basmati rizs

Basmati rizs

Kétféle basmati rizst különböztetünk meg, a fehéret és a barnát.

A basmati rizst finom diós íz és aroma jellemzi. Rostot, zsírsavakat, cinket, foszfort, rezet és fehérjéket tartalmaz.

Csökkenti a vérnyomást, szabályozza a koleszterinszintet, teljesen gluténmentes, jótékony hatással van az emésztésre. Fehér és barna változata egyaránt megvásárolható bio- és egészséges élelmiszerboltokban.

  • Tápérték: 100 g főtt basmati rizs
  • Energia: 86 kcal
  • Fehérje: 2 g
  • Szénhidrát: 25 g
  • Zsír: 0,2 g
  • Rost: 2 g

A basmati rizs elkészítése:

Ryža basmati má taktiež rôznorodé využitie. Môžete ju podávať ako prílohu k pečenému a dusenému mäsu, soté či zeleninovým pokrmom. Môžete si ju vychutnať aj samostatne len so zeleninou alebo z nej pripraviť chutnú ryžovú kašu s ovocím, či napríklad chutné indické karí.

A basmati rizst szintén sokféle módon felhasználhatjuk. Köretként sült és párolt húsokhoz, szotéhoz vagy zöldséges ételekhez is tálalhatjuk. Magában is fogyasztható zöldségekkel, vagy készíthet finom tejberizst gyümölccsel vagy egy kiváló indiai curryt.

  • A rizst főzés előtt öblítse le,  majd áztassa 20 – 30 minút.
  • Öntse le a rizsről a vizet, majd a két rész rizst öntse három rész vízbe egy fazékba.
  • Mérsékelt lángon főzze kb öt percig. Miután megfőtt, fedje le a fazekt még 15 percre majd tálalja a rizst.

5. Jázmin rizs

Jázmin rizs

A jázmin vagy illatos rizs az egyik legjobb thai rizsfajta.

Az illatos és finom aranybarna színű jázmin rizs enyhén ragadós és a lágyabb rizsfajták közé tartozik.

Sok rostot, B-vitamint és vasat, káliumot és foszfort tartalmaz. Ezenkívül gazdag antioxidánsokban és segíti az emésztést.

Előnye, hogy hozzájárul a vércukorszint szabályozásához és csökkenti a koleszterinszintet. 

Megvásárolhatja a fehér vagy a barna változatát bioboltokban és egészslges élelmiszereket forgalmazó boltokban. 

  • Tápérték: 100 g főtt jázmin rizs
  • Energia: 113 kcal
  • Fehérje: 3 g
  • Szénhidrát: 25 g
  • Zsír: 0,2 g
  • Rost: 0,5 g

A jázmin rizs elkészítése:

 A jázminrizsből készíthetünk rizottót vagy rizsfelfújtat, valamint köretként is megállja a helyét. Elkészítése nagyon egyszerű.

  • A rizst mossa le folyó víz alatt és hagyja lecsepegni.
  • Egy bögre rizshez 1,5 bögre vízre lesz szüksége.
  • Forralja fel a vizet a rizzsel, néha közben keverje meg, majd takarja le a fazekat és főzze közepes lángon 15 percig. Hagyj
  • a állni még 5 percig.

További rizsfajták a tányéron

A rizs a magyar konyha egyik leggyakoribb körete. Sok önálló ételt is készíthet belőle.

Ha megkóstolta az összes említett fajtát, miért ne próbálná ki a többit is? A kevésbé ismert fekete, vörös, nashiki, carnaroli és arborio rizs is fokozatosan megjelenik a piacon. Jó étvágyat!


Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: